iNEGöL’DE ÇIKAN ALACA SUYU HER DERDE DEVA

İnegöl’ün Kırsal Konurlar Mahallesi’nde bulunan Alaca suyu İnegöl’de ve çevre illerde yaşayan vatandaşların ilgi odağı. 55 senedir kırsal mahallenin merkezinde bulunan ve 3 farklı çeşmeden akan su vatandaşlara şifa oluyor.

Yayınlama: 10.08.2019
6.242
A+
A-

1961 yılında köyün yaklaşık 15 km uzağında bulunan Alaca Suyu’nu (Alice), Konurlar Mahallesi sakinleri imece usulüyle 3 yılda köyün merkezine getirdi. Kırsal mahallede içilen kaynak sularından dolayı vatandaşlarda beliren guatr hastalığına çare bulmak için getiril suyu için vatandaşlar kısa sürede şifa bularak guatr hastalığından kurtuldu.

 

İNSANLARIN BOYUNLARINDA KİSTLER VARDI






Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan mahalle sakini Ceylan Şen, “Köyün etrafında çıkan yerli karasulardan dolayı guatr hastalığı köyümüzde çok yaygındı, insanların boyunlarında kese halinde kistler vardı. Köylü guatrın sudan kaynaklandığını anlayınca bu suyu getirmeye karar verdi. Bu suyu getirip bu hastalıktan kurtulalım diye müracaat edildi ve sonra bu su 3 köye gittiğinden dolayı 3 köy halkı birleşti ve bu suyun gelişini sağladı. Ondan sonra 5-10 sene içerisinde köyde ne katar guatrlı insan varsa neredeyse hepsinin hastalığı kayboluyor. Yani bu su guatra çok iyi geliyor ve kireç oranı çok düşük. Köyümüze bu su için Afyon, Eskişehir, Çanakkale, Burdur, Yozgat gibi illerden gelenler var. Bu gelenlerin birçoğu da guatr hastası gelenler şifa buluyor” şeklinde konuştu.

 

BENİ BU DERTTEN ALACA SUY’U KURTARIR

Babasının anlattığı bir rivayeti anlatan mahalle sakini İsmail Hakkı Atalay ise, “Benim çocukluğumda ormana çalışmaya giderken bu suyun başında yemek yerdik. Babam bana o zamanlar derdi ki oğlum,  bir zamanlar Balıkesir ormanlarında yaşayan Yörük beyi hastalığından dolayı dermiş ki beni bu dertten kurtarsa kurtarsa İnegöl ormanlarındaki alaca suyu kurtarır. Ben o sudan içersem tedavi olurum demiş. Yörük Beyi’ni buraya getiriyorlar ve 2 ay kalıyor. Bu iki aylık sürede de tedavi oluyor, derdinden kurtuluyor. Bu su kanser, tansiyon, şeker gibi birçok hastalığa da çok iyi geliyor” ifadelerini kullandı.

 

SU 3 YILDA KÖYE GELDİ

Sabit Gün Suyu köye getirme çalışmalarının 1961 senesinde başladığını belirten mahalle sakinlerinden Sabit Gün, “1961 yılında başlayan macera 1964 yılında son buldu ve su köye geldi. Su guatr hastalıkları için getirildi. Ben o zamanlar 14 yaşındaydım ve bu suyu getirirken ben de kanal kazmaya yardımcı oldum. Su buraya el ile kazarak 3 yılda anca geldi.

 

SULARIMIZIN LEZZETİ BU SU KADAR GÜZEL DEĞİL

Konurlar Mahallesi’ne başka bölgelerden su doldurmaya gelen vatandaşlar ise, “ Sularımızın lezzeti bu su kadar güzel değil ve maalesef çok kireçli. Bu yüzden sularımızı bölge köylerden doldurmak zorunda kalıyoruz. Konurlar Köyü’nün suyu çok güzel ayrıca guatr hastalığına da çok iyi geldiğini öğrendik bu sebeple yıllardır bu suyu tercih ediyoruz” ifadelerini kullandılar.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş