İNEGÖL’DE DEVLETTEN ALDIĞI DESTEK İLE BAŞLADI ŞİMDİ 48 TON MANTAR ÜRETİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genç Çiftçi destekleme projesinden 30 bin lira hibe alarak evinin yanında istiridye mantarı yetiştirmeye başlayan genç girişimci, 1 yıl önce açtığı serayı 2 kat büyüterek yılda 48 ton istiridye mantarı üretiyor.

Yayınlama: 23.01.2019
2.430
A+
A-

Eşi Fatma Acar ile birlikte semt pazarında meyve ve sebze satan İbrahim Acar, Tarım ve Orman Bakanlığı Genç Çiftçi destekleme projesine 2017 yılında örtü altı istiridye mantarı yetiştirmek için başvuruda bulundu.

 

Pazarcı çifte 2017 yılı içerisinde Tarım ve Orman Baklanlığı tarafından 30 bin TL hibe desteklemesi çıktı.






 

Edebey Mahallesi’nde ki evlerinin yanında bulunan 100 metrekare boş arsada ek gelir elde etmek amacı ile aldıkları hibeyi de kullanarak bir sera yapan çift, burada istiridye mantarı üretmeye başladı. Yaklaşık 45 bin TL maliyetle kurdukları serada üretilen mantarları kendi pazar tezgahlarında perakende olarak satıyorlar.

 

2017 yılının Aralık ayında sera kuran genç çift, bu yılın Ocak ayında 2. bir sera daha kurarak işlerini büyüttü.

 

PAZARCILIĞA EK OLARAK DÜŞÜNDÜK

İstiridye mantarı işine nasıl girdiğini anlatan Genç Çiftçi İbrahim Acar, “Adım İbrahim Acar kırsal Edebey Mahallesi’nde ikamet ediyorum. Pazarcılık ile uğraşıyorum. Ek gelir olarak ne yapabiliriz diye düşünürken, malumunuz meyvecilikle uğraşıyorduk meyve fiyatları karşılamamaya başladı. Pazarcılığa ek olarak istiridye mantarını düşündük. Elimizden geldiğince yapmayı düşünüyoruz. 1 sene oldu başlayalı. Kendimiz üretiyoruz, kendimiz satıyoruz. Bu işte devamlılık gerektirdiği için bir sera daha kurduk. Bu mantarın 8 ay gibi bir hasat ve satış dönemi var. İlkbahar,kış ve sonbahar ayları. Yaz dönemi sıcaklık nedeniyle randımanlı geçmiyor” dedi.

 

30 BİN TL HİBE İLE BAŞLADI ŞİMDİ İŞİ BÜYÜTTÜ

Pazarcı olduklarını belirterek konuşmasını sürdüren Acar, “Genç çiftçi projesine başvurduk. Hibe anlamında 30 bin TL hibe aldık. Biraz üstüne biz ekledik seramızı tamamladık. Bu sene yaptığımız serayı ise kendi sermayemiz ile yaptık. Genç Çiftçi projesini tarımsal anlamda girişimci olan tüm arkadaşlarımıza öneriyorum. Böyle bir hak varsa alınılır. Biz öneririz ama kendimiz pazarcıyız  rahat rahat satabiliyoruz. Ama toptancılığa girince bu iş pek para kazandırmaz. Bizim öyle bir güvencemiz var, pazarcıyız, sıkıntı çekmiyoruz. Bir sezonda 4-5 defa kompost koyabiliyoruz.  100 metre karede 10 ton kompost koyuyoruz. Dezenfekte edilmiş,poşetlere konulmuş,hasat edilmiş artık işlerini bitirmiş. Biz 60 günlük süre içerisinde %30 randıman almamız gerekiyordu. Biz bunları hemen çöpe atmadık biraz daha beklettik ve çoğaldılar. Pazarcı olduğumuz için günlük 50-100 kilo olarak değerlendirdik. Normalde pazarcı olmasak bunun elektrik,işçilik masrafları olduğu için atamamız gerekecekti. Pazarcı olduğumuz için azda olsa tezgahımızda  koyabildik. 3 ton ürünün mali değeri en iyi fiyatla hesaplarsak, kaliteli bir ürün olursa kilogramı 8 TL’den olur.  100 metre karelik hasatta en fazla 20 bin TL kazanırız. Çünkü kalitelisi en fazla 1 ton olur” diye konuştu.

 

200 METRE KAREDE AYDA 6 TON MANTAR

Yeni kurduğu serada istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler veren Acar, “Kompostları yeni koyduk burada. 2 gün oldu koyalı. Kuluçka dönemineyiz. Bir 15-16 gün kuluçka  dönemi takip edecek. Bundan sonra inşallah pin göreceğiz. 20 gün içinde bu odamızda hasat yapacağız. Şuanda burada ortam sıcaklığı 22-23 derece odanın içi. Kompost ve çekirdek sıcaklığı ise maksimum 30 dereceyi geçmemesi lazım. 27-28 derecede olması yeterli. Malumunuz klimalarımız var burada suni bir ortam oluşturuyoruz. Salyangoz farlar ile içeriye hava basıyoruz. Nemlendirme sistemimiz var. Benim şuanda toplam üretimimim 200 metre karede 5-6 ton civarında. Genç çiftçi destekleme projesi ile başladım, şimdi biraz daha büyüttüm, daha da büyüyeceğiz inşallah” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş