Bursa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi koordinasyonunda, Bursa İl Afet Müdahale Planının uygulanabilirliğini denetlemek amacıyla İnegöl’de 5.4 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden İl Masabaşı ve Saha Tatbikatı gerçekleştirildi. 26 grubun yer aldığı tatbikat, güven verdi.
İnegöl, Bursa genelinden ekiplerin katıldığı ve yaklaşık 200 kişinin görev aldığı tam teşekkülü bir tatbikata ev sahipliği yaptı. Bursa Valiliği İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi koordinasyonunda, İnegöl Kaymakamlığı ve İnegöl Belediyesi katkılarıyla Bursa İl Afet Müdahale Planının uygulanabilirliğini denetlemek amacıyla İnegöl’de 5.4 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden İl Masabaşı ve Saha Tatbikatı gerçekleştirildi.
Saat 09.00’da 26 hizmet grubuna İnegöl’de 5.4 büyüklüğünde deprem olduğuna dair mesajın gönderilmesiyle tatbikat başladı. Ardından İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde görev yapacak olan 26 hizmet grubu yöneticisi ve arama kurtarma ekipleri İnegöl’e hareket etti. İnegöl’de Hikmet Şahin Kültürparkı içerisinde eski gokart parkı yanında kurulan koordinasyon çadırında, tüm gruplar hazırlıklarını tamamlamış şekilde toplandı. AFAD’dan sorumlu Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Kaymakam Şükrü Görücü ve Belediye Başkanı Alper Taban, alanda masabaşında tüm hizmet grubu temsilcileriyle bir araya gelerek bilgi aldı.
TATBİKATIN ŞEHRİMİZDE YAPILMASINI ÖNEMSİYORUM
Burada bir açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bu hazırlıklar ve ortaya koyduğunuz performans için teşekkür ediyorum. Tabi ülkemizin bir deprem gerçeği var. Dolayısıyla geçmişte yaşanmış olan, çok ciddi manada kayıplar verdiğimiz depremlerimiz var. Bu gerçekle yaşamak ve yaşarken de görevlerimizi bilmek noktasında bir tatbikat yapıyoruz bugün. Cep telefonlarımıza bugün İnegöl’de 5.4 büyüklüğünde deprem olduğu şeklinde mesaj düştü. Tatbikatımız bununla başladı. Allah yaşatmasın ama bunu gerçek olabilme ihtimali de her an var. Bunun şehrimizde yapılmasını önemsiyorum. Deprem gerçeği her bölgede var. Biz de şehrimizde ne kadar depreme hazır, deprem olduktan sonra değil de deprem olmadan önce ve olduğu anda neler yapacağımızı bilirsek, eğitilmiş, donatılmış insanlarımız olursa büyük bir kazançtır. Dolayısıyla deprem gönüllüsü, bu konuda bilinçli insan sayısını arttırmalıyız. Bu nedenle Bursa vilayeti içerisinde böyle bir tatbikatın ilçemizde yapılmasını önemsiyorum. Nerede toplanacağımızı, ne yapacağımızı, aile fertleri, çocuklar, büyükler ne yapacağını hazır hale getirmemiz lazım. Ben emeği geçen başta Sayın Valimiz ve Kaymakamımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ÖNEMLİ OLAN FELAKET BAŞA GELMEDEN TEDBİR ALMAKTIR
Kaymakam Şükrü Görücü ise “Bugün ne kadar bir tatbikatta olsa Türkiye’nin her an yaşayabileceği bir gerçekle karşı karşıyayız. En son biliyorsunuz Acıpayam ilçesinde bir deprem yaşadık. Ama şunu gururla söyleyebiliriz ki gerek devletimizin gerekse de gönüllülerimizin tüm birimleri bu konuda anında organize olabiliyorlar. Bugün de olması muhtemel bir depreme hazırlık yapmak amacıyla bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz. O anda kimin ne yapacağını kestiremiyorsunuz. Herkes kendi yakınını arıyor. Dolayısıyla şuanda burada bulunan hizmet gruplarımızın hepsi ne yapacağını biliyor. Çoğu da gönüllülük esasına dayalı çalışıyor. Önemli olan felaket başa gelmeden tedbir almaktır. Geldikten sonra yapacak çok fazla bir şey yok. Herkes görevinin bilincinde ve bugün bu tatbikatta bunu görüyoruz. Emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Allah ülkemizi afetlerden korusun” diye konuştu.
AMACIMIZ EKİPLERİ HAZIR TUTMAK
Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy da bu tatbikatın daha büyüğünü geçen yıl İl düzeyinde gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Öncelikle desteklerinden dolayı Sayın Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. İnegöl Bursa’nın en kıymetli ilçelerinden bir tanesi. Sanayi de var nüfus potansiyeli de çok yüksek. Bakanlığımız da yılda bir alan ve masa başı tatbikatı istiyor. Bir de il genelinde büyük tatbikat istiyor. Tabi Allah kimsede deprem falan vermesin. Ben de Erzurum Aşkale Kaymakamıyken deprem geçirmiş bir mülki idare amiriyim. Çok zor oluyor hakikaten. Deprem alanıyla tatbikat aşaması birbirinden tamamen farklı. Ama bizim amacımız şu; 26 hizmet grubumuz var. Bu grupların da her birinin farklı görevleri var. Bu olağanüstü hal durumlarında bu hizmet gruplarının vatandaşın sağlığından tutun da defin işlemlerine varana kadar, iaşesine, ibadetine varana kadar her türlü ihtiyaçlarını hızlı şekilde karşılamaktır. Dolayısıyla bu hizmet gruplarını dinamik ve aktif halde bulundurmak, birbirleriyle koordinasyonlarını sağlamak, il ve ilçede koordinasyonu gerçekleştirmek… Türkiye’de planlama açısından bayağı bir mesafe kat edildi. Arkadaşlarımızın da hepsine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Açıklamalar sonrasında kurumlarla ilgili basına kapalı olarak yöneticilere bilgilendirmeler yapıldı. Ardından Vali Yardımcısı Özsoy, Kaymakam Görücü ve Başkan Taban ile beraberindekiler Hikmet Şahin Kültürparkı içerisinde kurulan arama kurtarma ekiplerini, tek üniteli sahra hastanesi ve ekiplerini, haberleşme ekiplerini ziyaret ederek inceledi.