İNEGÖL’DE VİRÜSTEN EN ÇOK ONLAR ETKİLENDİ

Çin’in Wuhan şehrinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs Kovid-19 nedeni ile dünyadaki tüm sektörler etkilenirken, ülke genelinde ise en büyük ekonomik zararı okul kantin işletmecileri gördü. İlçemizde hem sezonluk çay bahçeleri hem de okul kantini işletmeciliği yapan vatandaşlar konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Yayınlama: 26.10.2020
1.101
A+
A-

İnegöl’de bütün sektörler koronavirüs nedeni ile olumsuz etkilenirken, sezonluk sektörler ise tamamen yılı zararla kapattı.

 

Türkiye genelinde virüsün görüldüğü günden kısa bir zaman sonra okullar kapatılmış ve kısıtlamalar kapsamında işyerlerinin kepenk kapatmıştı.






 

Virüs nedeni ile ilçemizde birçok sektör olumsuz etkilenirken, özellikle sezonluk işletmeler yılı tamamen zararla kapattı.

 

Bu sektörlerin başında okul kantini işletmecileri ve yazlık çay bahçeleri geliyor. Okur Gazetesi olarak hem sezonluk çay bahçesi hem de kantin işletmecilerinin görüşlerini sizler için derledik.

 

Sezonluk çay bahçelerinin bulunan Hikmet Şahin Kültür Park içerisinde bulunan Hatıra Çay Bahçesi sahibi Ecevit Güneş, virüsün gelmesi ile beraber sezonun kazanç sağlamadan kapanacağını düşündüklerini belirtti.

 

İNSANLARIN EKONOMİK OLARAK EN ÇOK YIPRANDIĞI YIL OLDU

Sıkıntı sürece değinen Güneş, şu ifadeleri kullandı:

 

“Virüsün Wuhan’dan dünyaya yayılması ile dünyada ekonomik sıkıntılar başladı. Sınırlar kapandı, bizim insanımızın hiç de alışık olmadığı sosyal mesafe gibi bir olgu ortaya çıktı. Küresel bir kısır döngü içerisine girdi dünya. Tabi ekonomik olarak gerçekten insanların ekonomik olarak en çok yıprandığı yıl oldu diyebiliriz”

 

SEZON BAŞLARKEN YASAKLAR GELDİ

Çay bahçelerinin sezonu açmasına az bir süre kala yasakların geldiğini ve bu nedenle sezonu açamadıklarını belirten Güneş, şu ifadeleri kullandı:

 

“Sezonu açılmasına az bir süre kala bildiğiniz gibi yasaklar başladı. Virüs öncesi de belirli giderlerimiz oldu. Sezondan çok da umutluyduk. Ona göre planlarımızı yaptık. Yasakların başlaması ile açıkçası umudumuzu kaybetmedik. Yasakların kısa süreceği öngörülüyordu ama olmadı. Yasaklar uzun sürünce de bizler de sezonu açamadık. Sezonu açamayınca da sıkıntılı süreç başladı”

 

ALLAH DAHA BETERİNDEN BÜTÜN ESNAFLARIMIZI KORUSUN

Güneş, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

 

“Bir gece haberlerde çay bahçeleri ile ilgili karar verildi. Bizlerde hemen işyerimize gelip burada hazırlıklarımızı tamamladık. Sezonun bitimine doğru, sezonu açtık diyebiliriz. Gerçekten sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Ama Allah’a şükürler olsun, bugünümüze de şükürler olsun dedik ve çalışmalarımıza başladık. Vatandaşlarımız kapalı ortamdan ziyade açık havada oturmanın daha iyi olacağının farkındaydı. Bu nedenle de çay bahçeleri daha çok tercih edilmeye başladı. Sezon biterken işlerimizde iyileşme oldu diyebilirim. Her ne kadar istediğimiz kadar olmasa da, yine de şükrediyoruz. Allah daha beterinden bütün esnaflarımızı korusun”

 

KREDİ DESTEĞİ ALMAK İMKANSIZLAŞTI

İnegöl’de kantin işleten Kadir Özütürk ise, “7 ay bitti 8. aya giriyoruz. Devlet kredi desteği ile ilgili biliyorsunuz belirli konular gündeme geldi. Ama destek kredisini almak için önünüze sayısız prosedür çıkıyor. Bunları aşamıyorsunuz doğal olarak. Virüs nedeni ile ilk kapanan işletmeler diyelim kantinler oldu. Ama şimdi baktınız zaman son açılan da yine kantinler oldu. Bugün ne kadar satış yaptınız diye soracak olursanız; 1 tane su sattım. Çünkü okullarda öğrenci yok. Diğer yandan diğer kantincilerin hepsine sorabilirsiniz. En fazla 70-80 lira kazanmışlardır”

 

SATIŞ ŞARTLARI ZORLAŞTIRILDI ÖĞRENCİLER DIŞARIDAN ALIŞVERİŞ YAPIYOR

Sözlerini sürdüren Özütürk, şu ifadeleri kullandı:

 

“Kira indimi oldu ama birçok ürünün satışı yasaklanıyor. Ama her ne hikmetse o yasaklanan ürünler öğrenciler tarafından okulun içine sokulabiliyor. Yani öğrenciler o ürünler kullanabiliyor. Pandemi nedeni ile şu anda öğrencilerin son ders sonuna kadar okuldan çıkışlar yasak. Ama uygulanmıyor. Öğrenciler dışarı çıkarak rahatça alışveriş yapabiliyor ama bizlere yaptırım uygulanıyor”

 

KANTİNCİLER BİTİK DURUMDA

Kantincilerin maddi olarak büyük sıkıntı içinde olduğunu belirten Özütürk, “Maddiyat konusunda kantinciler bitik diyebilirim. Bunu bütün kantincilere sorabilirsiniz. Şimdi gündemde 9. sınıflar başlayacak ama aileler tedirgin. Sadece İnegöl değil, ülke genelinde vakalar artmaya başladı. Yeni tedbirlerin alınacağı söyleniliyor. Yani yeniden okulların kapanabileceği de gündeme gelebilir” dedi.

 

GEÇEN SENEYİ BORÇLA KAPATTIK

Özütürk, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı:

 

“Geçen seneyi tüm kantinciler zaten borçla kapattı. Toptancılara borçla kapattık. Çok sıkıntılı süreçten geçiyoruz. Nasıl olacak bilmiyorum. Virüsün nedeni ile tedbirler kapsamında ilk kantinler kapandı biliyorsunuz. Şimdi baktığınız zaman, son açılan kantinler oldu. Şu anda öğrencide yok denecek kadar az okulda. Ne yapacağız bilemiyorum”

 

Bir diğer kantin işletmecisi Tufan Yüzer, kantinlerin kapanmasının ardından ailesinin geçimini sağlamak için sanayide işe başladı.

 

KANTİN KAPANINCA SANAYİDE İŞE BAŞLADI

Kantinlerin kapanması ile birlikte maddi olarak destek görmediklerini belirten Yüzer, şu ifadeleri kullandı:

 

“Kantinlerin kapaması açıklamasının ardından açıkçası kara kara düşünmeye başladık. Elimizdeki iş bu ama kapatmak zorundasınız. Sıkıntılı süreçte böyle başladı. Geçindirmek zorunda olduğum bir ailem var. Kantin kapalı ve ne zaman açılacağı da belli değildi. Mecbur iş aramaya çıktım. Sanayide iş buldum ve şimdi sanayide çalışıyorum”

 

ÖNÜNÜZE DAĞ GİBİ PROSEDÜRLER ÇIKARTILIYOR

Zorlu süreçte hiç kimsenin kendi kapısını çalmadığını ifade eden Yüzer, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı:

 

“Kantincilerin hepsi büyük imtihanda. Bu zorlu süreçte kapımızı kimse çalmadı. Devlet destek veriyor ama biz destekten faydalanamadık. Önünüze dağ gibi prosedürler çıkartılıyor. Bunları aşamıyorsunuz. Desteklemelerden en çok faydalanması gereken kantincilerken, hiç faydalanamayanlar kantinciler oldu. Yine de Allah’a şükürler olsun. Bir kapı kapanır, bir kapı açılır. Rabbim bizi rızıksız bırakmaz”

 

ZORLU SÜREÇ HALA DEVAM EDİYOR

Son olarak açıklamalarda bulunan bir diğer kantin işletmecisi Levent Güneş, şu ifadeleri kullandı:

 

“Kantin işletmecileri virüs ile birlikte zorlu bir sürece başladı. Ve süreç hala devam ediyor. Rabbim tüm kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Okullar kapandı açılana kadar bütün kantincilerin toptancılara borcu vardı. O sıkıntıyı çekenleri bir Allah biliyor. Kantinler açıldı ama şimdi öğrenci çok az, yok denecek kadar. Sıkıntılarımız devam ediyor. Rabbim yardımcımız olsun”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş