Konağın altından geçen yol görenleri şaşırtıyor

Bursa’nın İnegöl ilçesinde bağlı Mesruriye köyünde, 42 yıl önce cami lojmanı için yer bulamayan köylüler, inşa ettikleri lojmanın altından yol geçirdi. Bugünlerde köy konağı olarak kullanılan bina ve yol görenleri şaşırtıyor.

Yayınlama: 10.12.2018
1.026
A+
A-

İnegöl ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan eski adı ile Mesruriye, yeni adı ile Eski Bahçekaya köyünde 42 yıl önce köylüler tarafından cami için lojman yapılmak istendi. Bir türlü cami lojmanı için arsa bulamayan köylüler çareyi yolun üzerine lojman inşa etmekle buldu. Yolun üzerine cami lojmanı inşa eden köylüler yolu da lojmanın altından geçirdi.

 

42 yıldır varlığını sürdüren ve cami lojmanı olarak kullanılan bina günümüzde köy konağı olarak kullanılırken, Oylat Kaplıcalarını ve Oylat Mağarasını ziyaret eden turistlerin dikkatini çekiyor.






 

Köy konağı olarak kullanılan binada aynı zamanda muhtarlık binası ve köy lokali de hizmet veriyor.

 

 

Köy konağı ile ilgili bilgiler veren köy sakinlerinden 58 yaşındaki Emin Can, “Bu binanın yapımına 1976 yılında yapıldı. Bunu bina neden bu şekilde yapıldı diye soracak olursanız; köyümüzde arsamız yoktu. Bizde böyle bir şey düşündük. Daha sonra belediyenin istimlakı ile buralar genişledi. Başka bir amaç yoktu. Köyün yeri yoktu, bu şekilde düşünüldü. Şahsi binalar vardı ama sonradan yıkıldı. Köy konağı olarak yapıldı. Altı lokal,muhtarlık, üstü lojman. Bir Trabzon’da var, birde bizim köyde var. Gelenlerin dikkatini çekiyor. Aşağıdan gelirken navigasyon burayı göstermiyor. Öbür taraftan dolanıyor vatandaşlar. Geçiş yaparken insanların dikkati dağılıyor. Oylat’tan Ankara’ya bağlanan kestirme yol burası. Yazın yerli turistler çok geçiyor. Yanlış mı gidiyoruz diye düşünüyorlar ama biz tarif ediyoruz. Durup fotoğraf çekiyorlar. Asfalt atıldıkça büyük araçlar zor geçmeye başladı. Daha yüksekti bu yol. Eskiden yüklü kamyonlar geçiyordu. Şimdi geçerken üstü değiyor. Büyük araçlar için diğer taraftan yol geçirdik daha sonra.

 

KARADENİZ USULÜ YAPILDI

Daha sonra konuşan Köy Muhtarı Hayati Aslan , “Bu köy konağı 1976 yılında o dönemin kooperatif başkanı vasıtası ile yapıldı. Köyde yer yoktu. Karadeniz usulü yapıldı. Alttan yol geçiyor, üstte köy konağı var. Üstünde imam evi vardı, yeni bina yaptık imam evini oraya taşıdık. Yıkmak istemiyoruz. Yeni bir bina yapılması için yer yok. Güçlendirme yapmak için Belediye Başkanı ile görüştük. 30-40 bin TL’lik bir güçlendirme yapmak istiyoruz. Yüksek araçlar geçiyor. Standart şekilde yapıldı ama malzeme atıldıkça yüksek arabalar geçemiyor. Yeni yol yaptık, yüksek araçlar geçiyor. İtfaiye falan geçebiliyor. Binanın tadilatını yapıp,sağlamlaştırmak istiyoruz. Gelenlerin dikkatini çekiyor. Yol kesildi sanıp dönende oluyor” diye konuştu. 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş