Koronovirüs nedeni ile çiftçiler buğday ekimine yöneldi

Bursa’nın İnegöl ilçesinde koronavirüs nedeni ile buğday ekimleri ağırlık kazandı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Buğday ekim aylarındayız. İnanın tohumcularda buğday kalmadı. Müthiş bir buğday ekimi var. İnsanlarda, dünyada hala koronavirüsün sonu ne olur gibi bir korku var” dedi.

Yayınlama: 20.11.2020
1.036
A+
A-

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 2020 yılını değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Çelik, koronavirüs nedeni ile buğdayın fiyatının artmasından dolayı çiftçilerin buğday ekimine yöneldiğini belirtti.

 

Değerlendirme toplantısında konuşan Çelik, pandemi süreci ile çiftçilerin zorlanacağını öngörülürken, aksine çiftçiler avantaja dönüştüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:






 

“2020 Yılı tarımını hem değerlendirelim istedik. 2020 Yılı bizlerin açısından zor bir yıl olarak geçti. Sadece çiftçiler için değil hem ülkeler hem de dünya için zor bir yıl oldu. Biz kendi sektörümüze baktığımız zaman, koronavirüs süreci ile beraber başlangıçta zorlandığımız anlar oldu. Sonrasında tabi ki hükümet, devlet büyüklerimiz de tehlikenin farkına vardılar. Çünkü gerçekten tarım olmasa, insanlar beslenemez, aç kalır. Beslenemediğiniz zaman ne kadar ilacınız olursa olsun bir işe yaramaz. Dolayısıyla bütün ülkeler de kendi gıda güvenliklerini ön planda tutmak için ihracatı yasakladılar. Ülkemizin tarımı da böylece ön plana çıkmış oldu. Baktığınız zaman koronavirüs sürecinde daha da zorlanacağımız öngörülürken, bize bazı kalemlerde avantajlar sağladı”

 

Patates ekimi yapan çiftçilerin dışındaki çiftçilerin fiyatlardan memnun olduğunu ve buğday ekiminin had safhada ilerlediğini ifade eden Çelik,

 

“Bu yıl patates üreticilerimiz haricinde, bütün üreticilerimiz bu yıldan memnun kaldıklarını söylüyorlar. Biz devamlı sahadayız ve inceliyoruz. Örneğin buğday, iki sen önce 800 liraya sattık. Bu sene desteklemelerle beraber tonu bin 900 lira civarında yaptı. Buğday ekim aylarındayız. İnanın tohumcularda buğday kalmadı. Müthiş bir buğday ekimi var. İnsanlarda, dünyada hala koronavirüsün sonu ne olur gibi bir korku var. Çiftçi de bu sene o yönde maddi anlamda kazanç elde ettiği için, Şeker Fabrikaları Müdürlüğü gibi birçok kuruluş da buğday alımı yaptığı için, Toprak Mahsulleri Ofisi de bu konuda fiyatları çıkarmış oldular” dedi.

 

Çelik, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı:

 

“İnegöl’de meyvecilik önde. 140 bin dekar alanda meyvecilik var. Ceviz yaş olarak 6, kuru olarak 16-17 lira civarında gitti. Şeftalinin 5-6 lira yaptığını gördük bu sene. Elma, armut gibi tüm ürünlerde iyi ürün yetiştiren iyi ücret kazandı. Kurşunlu’da bir yılda çilekten 60-70 milyon kazanıyor çiftçimiz. Çilek’te halen daha hasat devam ediyor. Çiftçilerimiz patates hariç şu anda memnun. Aslında çok iyi para kazanmadıklarını biliyoruz ama son 2 yıla baktıkları için çiftçilerimiz mutlu olduklarını ifade ediyorlar. İnşallah 2021 yılı çiftçilerimizin iyi para kazandığı, devlet tarafından önemsendiği bir yıl olur”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş