Mobilya Sektörü’nde yaşanan gelişmeler ve piyasada ki son durumlar ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Mobilyacılar ve Marangozcular Odası Başkanı Özcan Ayhan, Mobilya’da perakendeye %40, toptan ürüne ise %25 zam geldiğini belirtti.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunana Özcan Ayhan,” Öncelikle 1 Mayıs İşçi Bayramımızı kutluyorum. 2018 yılında kazasız, belasız, hayırlı işler diliyorum arkadaşlarımıza. İnegöl Mobilyası artık kabına sığmıyor, kendini büyütüyor, fabrikalarını büyütüyor, showroomlarını büyütüyor, mobiliyum gibi AVM’ler çoğalıyor. Çalışan sayımız ve yeni işyerlerimiz çoğalıyor. Bu ürünler yalnızca Türkiye’de satmak bizim için yeterli değil, yurt dışında da yeni müşteriler bulmamız gerekiyor. Ürettiğimiz ürünlerin %50’lik kısmını yurt dışında ihracat ile satmamız her zaman firmayı daha sağlam tutar. Bunun için arkadaşlarımız İnegöl, İstanbul, hatta Çin ve İtalya fuarına giriyor. Bu arkadaşlarımız yılın 12 ayı yurt içi ve yurt dışında pazarlamada, araştırmada, firmalarımızı tanıtmada gerçekten büyük bir emek ve mücadele örneği sergiliyorlar” dedi.
İHRACAT OLMAZSA OLMAZIMIZ
“İşlerimizde zaman zaman durgunlukta oluyor, zaman zaman gece mesailerimizde oluyor” diyerek konuşmasını sürdüren Ayhan,” Ürünlerini düzgün yapan, fiyatlarında da tutarlı olan firmalarımız yurt dışına gerçekten ihracatını oturtan firmalarımız daha rahat hareket ediyorlar. Mesaili çalışmaya devam ediyorlar. Bizde bu firmalarımızın İnegöl’e örnek olması gerektiğini düşünüyoruz. İhracat olmazsa olmazımız. Yalnız İnegöl’de Mobilya üretilmiyor, Türkiye’de en az 35 şehirde mobilya üretiliyor. Başlıca Kayseri, Ankara, İstanbul, Samsun diye bilsek bile birçok ilde mobilya üretiliyor. Modelde ve fiyatta iyi olmak gerekiyor. Fakat İnegöl’ün bir avantajı var. İnegöl çizgiyi aştı, modele, tasarıma, kaliteye önem veriyor. Fabrika, sunum ve ustaları ile nakliye ağı ile sektörün tam tamamlayıcı bireylerinin buluştuğu bir sektör olduk. Sektörün belki zaman zaman elimizde malzeme konusunda malzemecilerimiz Avrupa’yı daha iyi takip edip, Türkiye’de olmayan malzemeleri getirirlerse mobilyacılarımıza da hem öncülük yapmış olurlar, hem de kalitemizi arttırmış oluruz” diye konuştu.
BAYRAMDAN SONRA SEZON HIZLANIR
“15 gün sonra Ramazan’a giriyoruz” diyerek konuşan Ayhan, “Ramazan’da da inşallah çalışma saatlerimizde işçilerimizi düşünerek ona göre ayarlamalar yaparız. Ramazandan hemen sonra düğün sezonları başlayacak. Zaten bu arada düğün sezonu hızlandı. Bayramdan sonrada sezon hızlanır. Evine geçecek, evlerini değiştirecek birçok vatandaş var. Yılda 700 bin civarında evlilik olduğunu biliyoruz. En az 400 bin civarında sünnet düğünü olduğunu biliyoruz. Türkiye’de ortalama 1 milyona yakın konut yapıldığını biliyoruz. Bunların hepsine mobilya ve beyaz eşya lazım” ifadelerini kullandı.
DEMOKRASİDEN YANA OLDUK
“Ülkemizin iç barışının ve huzurunun olduğu ortamda üreticiler daha mutlu oluyor, daha güvenli oluyor” diyerek devam eden Ayhan, “ Seçimlerimizde inşallah huzurlu bir ortamda gerçekleşir. Biz her zaman demokraside yana olduk. Biz seçilen halkın seçtiği kişi bizimde başkanımızdır, vekilimizdir. Kazasız belasız huzurlu bir seçim diliyoruz” dedi.
KDV İNDİRİMİ ŞART
Hammadde zammına değinen Ayhan,”Bizim 1,5-2 yıldan beri hammaddemize müthiş zamlar geldi. Sektörde ki durgunluğun başlıca sebeplerinden biri, bu zamlara üretici bir yere kadar dayandı ürüne zam yaptı. Bu Ocak ayı itibariyle, Ocak ve Nisan fuarı ile az da olsa üretici arkadaşlar zam yaptı. Zam yapmak zorunda kaldılar, başka çareleri yok. Şuan zaten son 1 yıldır karsız satışlarımız vardı. Çok düşük karlar ile satışlarımız vardı. Ortalama toptan üründe %25 civarında zam geldi. Üretici mecburen fiyat arttırdı. Çünkü %100’e yakın hammaddeye bir zam geldi. Bu sefer mağazalarda bu fiyatlar biraz daha artıyor. Nihai tüketici ürünleri pahalı bulmaya başladı. Perakendeye ise %40 civarı bir zam geldi. En büyük etkenler bunlar. Türkiye’de biraz daha yurt dışının istediği oyun ekonominin ayarının bozulması. Doların yükselmesi, malzemelerin yükselmesi piyasa durgunluk oluşturdu. Mağazalar satış yapamayınca biz üreticilerden ürün alamıyorlar. Ürün alıyor teşhirine koyuyor dönüş olmuyor. Bunların hızlanması için mecliste KDV indirimi söz konusu. Biz de yapmış olduğumuz zamların %18 geriye gelmesi ile bir denge sağlanır. Hem de psikolojik olarak rahatlık ile bu fiyatlarında düşmesi ile alışveriş daha hızlanır diye düşünüyorum. KDV indiriminin mecliste görüşüldüğünü biliyorum. Ben şahsen kendi firmam ve üyelerim adına bu indirimi istiyorum. Bu bir kere psikolojik olarak vatandaşa bir teşvik. Bunu önceki indirimde yaşadık ve KDV’nin son günlerinde alışverişin hızlandığını gördük. Devletimizde bu konuda zarar etmedi, daha fazla satış oldu. Eski %18’in üzerinde %8’den KDV tahsili yapıldı. Kaybeden kimse yok. Alan, satan ve devlet memnun. Bir tek kesimin faydalandığı bir durum değil. Piyasaların siyasete kilitlenmesi nedeniyle ticaretin hızlanması seçimlerden sonraya kalabilir. Hem siyaset olsun, hem ticaret olsun diyoruz. Hem işimize bakalım, hem siyasetimizi yapalım. Bize ikisi de lazım. Bir günlük bile iş hayatında boşluk kabul edilemez. Devlet, hükümet ve siyasi partiler, siyaseti yapacaklar, bizde işimizi yapacağız “ diye konuştu.