Sel ve dolu tarım arazilerine zarar verdi

İnegöl’de gece saatlerinde etkili olan sağanak yağmur ve dolu tarım arazilerine zarar verdi.

Yayınlama: 23.06.2020
1.901
A+
A-

Yaklaşık 2 gündür etkisini hissettiren sağanak yağmur gece saatleri itibariyle Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde dolu olarak etkisini gösterdi.

 

kırsal Kurşunlu, Dömez, Yeniyörük, Süpürtü, Eymir, Olukman mahallerinde etkili olan dolu yağışı nedeniyle sel meydana gelirken, şiddetli yağış ve sel nedeniyle de tarım arazileri zarar gördü.






 

Seraların ve bazı köprüler ile ağaçların yıkıldığı mahallelerde baçta Çilek ve Ayçekirdeği olmak üzere birçok ürün zarar gördü.

 

Konu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Mayıs ayı yağmurların olduğu aydı ama bu 7-8 senedir Haziran ayına kaldı. Bu yönde korku ve beklentimiz vardı. Etrafımızda bir çok yerde Keles’te, Kestel’de sel baskınları, dolu afetleri oldu. Maalesef dün akşam bizde Kurşunlu Mahallesi bölgesinde aşırı yağmur ve sel baskını seraları uçurdu, kanalları doldurdu. Bu sadece Kurşunlu Mahallemizde kalmadı. Küçük Yenice, Eymir, Yiğit Köy ve Olukman Mahallemizden Yenişehir’e giden aşırı yağmur ve rüzgar ağaçları devirdi, yolları kapattı. Allah beterinden korusun. Alanı şuanda tespit etmek afaki olur ama onun çalışmaları yapılıyor. Ama 7-9 bin dekar alanda zarar vardır. Şuanda da yağmur devam ediyor. Risk bugün ve yarın devam ediyor. Bu yağmur devam ettiği zaman Çilek verimi %20’ye bile düşecek. Bunun rakamını ölçemeyiz. Özellikle Çilek’te zarar ama Ayçekirdeğine de çok zarar verdi. Buğdayları yatırdı” diye konuştu.

 

Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış, “Mahallemizde geçimimizi Çilek’ten karşılıyoruz. Ama maalesef Çilek’te aşırı yağışlardan en çok zarar gören ürün. Zararımız büyük ama yapacak bir şey yok. Seralarda hasarlar var. Yağmurunda aşırı yağması nedeniylede zararımız büyük. Hepimize geçmiş olsun” dedi.

 

Süpürtü Mahallesi Muhtarı İbrahim Arıkan, “Dün akşam saatlerinde yağan yağmur, dolu ve selden zarar gördük. Köyde ki ayçiçeği buğdayların yüzde 50’si zarar gördü. BUSKİ ve Belediyeden desteği ile suyu aktarmaya çalışıyoruz. 1000 ila 1500 dönüm arasında buğday ve ayçiçeği zarar gördü” ifadelerini kullandı.

 

İnegöl’e bağlı kırsal Olukman Mahallesi’nde koyun yetiştiriciliğiyapan Necmettin Esentürk (52) ve eşi Ayşe Esenytürk (52), hayvanlarını otlatırken aniden başlayan dolu yağışı ile canlarını zor kurtardıklarını ifade etti.

 

Sağanak yağış, dolu ve fırtınanın aniden bastırdığını ifade eden Necmettin esen, şu ifadeleri kullandı:

 

“Dün akşamüstüydü. Eşimde yanıma geldi bana çay getirmişti. Kurşunlu tarafından çok siyah bir bulut geliyordu. Eşim dolunun geldiğini söyledi hatta gidelim dedi ama ben hayvanlar biraz daha otlasın dedim. Buradan içeri hayvanları zor kapattık. Eşim burada dışarıda kaldı arabanın içinde ben diğer tarafta kaldım birbirimizle konuşamadık bile. Sağanak yağış, dolu, fırtına hepsini birden geldi. Buralardan dereler aktı. Rabbim işini biliyor. Rabbimden gelene amenna”

 

Bir dakika ile canlarını zor kurtardıklarını belirten Esentürk, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı:

 

“Öyle bir geldi ki biz bir dakika ile canımızı zor kurtardık. Hayvanlarımızı zor kurtardık. Ufak kuzularımız vardı onları da gezdiriyorduk. İyi ki de gelmişiz. Yarım dakika gelmesek belki de kuzularımızdan, koyunlarımızdan telef verecektik. Kendimize belki de bir şey olacaktı. Dolunun yağış şeklini anlatmakla olmaz, yaşamak lazım”

 

HABER: KADİR İNCİ



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş