SİGARA İZMARİTLERİNİN VERDİĞİ ZARARLARA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BÜYÜK ‘İZMARİT’ YAPI ŞEHRİN ORTASINA DİKİLDİ

Bursa’nın İnegöl ilçesinde sigara izmaritlerinin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek için, şehrin ortasına küçük sigara izmaritlerinden oluşan büyük izmarit yapı dilikdi.

Yayınlama: 12.12.2019
560
A+
A-

 

İnegöl Belediyesi tarafından sigara izmaritlerinin çevre ve insan sağlığına zararlarına dikkat çekmek için Sarraflar Çarşısı meydanına küçük izmaritlerden oluşan büyük izmarit yapı dikildi.

 






Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, şu ifadeleri kullandı:

 

“Çarşı içerisinde özellikle temizlik bilincinin arttırılması, kirlilik bilincinin de ortadan kaldırılmasıyla alakalı yeni ve farklı bir çalışma ile karşınızdayız. Arkadaşlarımız burada çalışmalar yaptılar. Biliyorsunuz her seferinde yeni ve farklı şeylerle karşınıza çıkmak istiyoruz ki artık sıradanlaşmış ve ezberlenen hataları yeni şeylerle bertaraf edebilir miyiz diye gayret ediyoruz. Buradaki etkinliğimiz de izmarit farkındalığı ve temiz bir gelecek için 10 dakika etkinliği. Gördüğünüz gibi arkadaşlarımız bu bölümde belirli ifadelerle, görsellerle, sigaranın tehlikeliliğine dikkat çekmek, zararlarını ifade etmek adına güzel bir çalışma ortaya koydular. Biz bu noktada açıkçası sigarayı belki çöp olarak bile görmediğimizi fark ediyoruz. Tyani elimizdeki, saplığımıza zararlı olduğunu bildiğimiz, ısrarla içmeye devam ettiğimiz ve çöp olarak da farkına varmadığımız bir şekilde yere atıyoruz. Tabi 100 kişinin 70’i elindeki sigarayı yere attığını, yaptığımız araştırmalar bize gösteriyor. Dolayısıyla atılmış olan çöplerin de %50’sinin sigara izmaritleri olduğunu görüyoruz. Buradan hareketle de bizim birşeyler yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Yani inşallah bu sigarayı hiç içmeyecek hale gelelim.Sağlık açısından da bence en önemli kısmı. Çevre de bunun diğer bir boyutu”

 

Sigara izmaritlerinin doğaya verdiği zararlarla ilgili bilgi veren Taban, şu ifadelerle konuşmasını tamamladı:

 

“Her yıl doğaya 6 trilyon izmarit atılıyor. İçerisinde yüzlerce kimyasal ve plastik içeriyor. Yani bugün atmış olduğunuz o plastik ile eşdeğer bir şeyi yere atmış oluyorsunuz. En çok yere atılan cisim. Suya atıldığında toksin salgılıyor. Bir sigara izmari 7 m3 suyu kirletiyor. Beraberin denizlere atıldığında 5 yılda çözülebiliyor.Doğada da 18 yılda çözülebilen bir malzeme. Sigaradan kaynaklanan yangınlar yılda 27 milmyon doları aşkın maddi zararlara sebep oluyor. Bunları düşündüğümüzde sağlığa ve çevreye zararlı olan bu maddeyi niçin tüketmeye devam ediyoruz bunun farkına varalım istedik”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş