Sigaradan uzak durulmalı

10-16 Nisan Kalp Sağlığı haftası nedeniyle, kalp rahatsızlıkları ile ilgili açıklamalarda bulunana Kardiyoloji Uzman Doktor Sencer Çamcı,”Kesinlikle sigaradan uzak durmak lazım” dedi.

Yayınlama: 13.04.2018
1.083
A+
A-

Kalp rahatsızlığı ile ilgili bilgilendirme açıklamalarında bulunan İnegöl Devlet Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzman Doktor Sencer Çamcı, “Dünyada bilinen en sık ölü nedeni kardiyovasküler hastalıklar. Özellikle 20’ncü yüzyılda kentleşmenin artmasıyla beraber ağır yaşam koşulları, bozulan beslenme alışkanlıkları ve tütün tüketimin çok fazla artması kalp hastalıklarının görülme sıklığını arttırmış durumda. İnsanların yaşam koşulları değiştikçe kardiyovasküler hastalıklar da artış gözlemlenmekte. Günümüzde genç yaş fark etmeksizin, tüm yaş gruplarında kardiyovasküler hastalıklarında ciddi bir artış görünmekte. Normalde yaşlı hastalıkları dediğimiz bu hastalıklar genç yaşlara da inmiş durumda. Bizim çok fazla 30 yaş altı kalp krizi geçiren, bundan dolayı hayatını kaybeden bir sürü hastamız var. Bunun en büyük nedenlerinden biri sigara. Sigara tüketimi hem bayanlarda hem erkeklerde ciddi oranda artmış durumda. Artık ilkokul çocuklarından başlayarak herkes sigara tüketimine başlamış. İnegöl özeline bakacak olursak, İnegöl özelinde sigara tüketimi çok yüksek boyutlarda. Biliyorsunuz İnegöl havası kirli olan bir ilçemiz. Ekstra olarak hastalarımız sigara tüketerek kardiyovasküler hastalıklarına ve kardiyovasküler hastalıkları tetikleyen akciğer hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.  İkincisi, özellikle 20’nci yüzyıldan sonra artan obezite, obeziteye bağlı hipertansiyon, şeker gibi hastalıklar kalp sağlığını ciddi düzeyde etkilemekte. İnsanlar artık eskisi gibi bağ bahçede çalışmıyorlar, sanayi şartlarında genelde sedanter bir yaşam sürdürüyorlar. Buna bağlı olarak da, çok ciddi bir obezite artışın var. Buna bağlı olarak kardiyovasküler hastalıklar artmakta. İnsanların ne yapması gerekiyor? İnsanların yapması gereken bence çağın vebası sigarayı bırakması lazım. Sigaradan kesinlikle uzak durmaları lazım. Çünkü bu artık geleneksek bir meta haline de dönüşmüş. İnsanlar sanki çok önemli bir şeymiş gibi algılıyorlar ve ciddi bağımlılık yapan bir şey. İnsanlar bu bağımlılıktan kurtulmak için çeşitli şeyler deniyorlar. Ve genelde de başarılı olamıyorlar. En son okuduğum bir yayında sigarayı bir defa alanların yüzde 60-70’i devam ediyor. Bu çok yüksek bir yüzde. Kesinlikle sigaradan uzak durmak lazım” dedi.

 

İLAÇLARA DİKKAT ETMEK LAZIM






“Yeme alışkanlıkları konusunda vücut kitle endeksini korumaları, kilo almamaları lazım” diyerek konuşmasını sürdüren Çamcı,”Obezite ön planda diyabet olmak üzere birçok hastalığın başlatıcısı. Hipertansiyon ve kolesterolün tetikleyicisi. O yüzden insanların sağlıklı beslenmesi lazım. Düzenli spor yapmaları lazım. İnegöl özelinde konuşacak olursak, İnegöl’de obezite de çok fazla. Hem şeker hem hipertansiyon hem hiperkolesterol çok ciddi düzeyde yüksek.İstediğiniz kadar risk faktörlerini modifiye edin genetik yatkınlık kaçamıyorsunuz. Bu da kişinin şansızlığı oluyor. Ama kişinin hastalığa aileden gelen bir şansızlığı var. Kalp hastalığı 50 yaşında başlayacaksa, bu dediğimiz faktörler üzerine eklenince bu yaş 30’a çekiliyor. Sadece yatkınlığı olanlar içinde değil, bu kriterler herkes için geçerlidir.İnegöl’de Devlet Hastanesinde 3 tane kardiyoloğuz. İnegöl yaklaşık 250-300 bin nüfusu olan bir yer ama çevre ilçelerde buraya geliyorlar. Özellikle Kütahya, Bilecik, Bozüyük’ten, İznik’ten buraya geliyorlar. Merkezde boşluk bulamayıp, randevu alamayıp buraya gelen hastalarımız da var. Totale baktığımızda 500 bin nüfusa bakıyor. Polikliniklerde ciddi bir yoğunluk var.Kalp hastalıkları ilerleyen hastalıklardır. Kalp hastası tanısı aldıktan sonra düzenli doktor kontrollerine gelmeleri lazım. İlaçlarına azami dikkat etmeleri lazım. Özellikle sosyal medyadan, kulaktan duyma bilgilerle hareket etmemeleri lazım. Mutlaka doktor kontrolünde ilaçlarını azaltmaları veya arttırmaları gerekiyor. Kalp hastalıklarında kardiyovasküler hastalıklardan korunma çok önemli. Özellikle bayanlar için 50 yaşından sonra, erkekler için 40 yaşından sonra daha önce hiçbir şikayet olmasa bile bir kez kardiyoloğa görünmekte fayda var” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş