Sivil Savunma günü coşkuyla kutlandı

28 Şubat Sivil Savunma Günü nedeniyle Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonunda kutlama programı düzenlendi.

Yayınlama: 01.03.2018
776
A+
A-

Geçtiğimiz gün düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Emniyet Müdürü İlhami Araali, İlçe Jandarma Komutanı Uğur Baş, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Şube Müdürü Ayfer Er, bazı okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını yapan Salih İbrahim Kırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Abdurrahim Mercan, “Bugün burada 28 Şubat Sivil Savunma Gününü kutlamak amacıyla toplanmış bulunmaktayız. Kuruluştan günümüze kadar ebediyete intikal etmiş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlık ve şifa diliyorum. İlk insanların toplu yaşamalarından günümüze kadar insanlar arasındaki çatışmalar ve anlaşmazlıklar süregelmiştir. Toplumsal bünye değiştikçe insanların ihtiyaçları, beklentileri ve hedefleri değişmiştir. Bu toplumsal ihtiyaçların değişim göstermesi anlaşmazlıklara, anlaşmazlıklar çatışmalara, çatışmalar savaşlara, savaşlar da insanlarda; acılara, sıkıntılara ve zararlara neden olmuştur. Savaşlar insanların kendi kendilerine yol açtıktan en büyük felaketlerden biridir. Tüm insanların bunu bilmesine rağmen savaşlar devam etmektedir. Savaşlar silahlanma yarışına neden olmuştur. Savaş sanayisi gelişmiştir. Savaş sanayisinde bugün mekanik, elektronik, nükleer silahlar ve biyolojik silahlar kullanılmaktadır. Hiç kuşku yok ki, düzenli orduların yanında sivil halk da savaşlardan etkilenmekte, yaralanmakta ve ölmektedir. Birinci Dünya Savaşında 9,5 milyon kişi ölmüştür. Bunların yüzde 5’i sivil, yüzde 95’i de askerdir. İkinci dünya savaşında 50 milyonu aşkın kişi ölmüş, bunların da yüzde 52’si asker, yüzde 48’i sivil insanlardandır. Halen çevremizde süregelen çatışmalar Irak, Suriye gibi örnekler çoğaltılabilir. Bu gerçekler cephe gerisindeki sivil halkın örgütlenmesini gündeme getirmiştir. Sivil savunmanın kurumlaşması sağlanmıştır” diye konuştu.






 

TEŞEKKÜR EDERİM

Türkiye’de ilk olarak 1928 yılında çıkarılan bir talimname ile sivil savunma hareketinin başladığını ifade eden Mercan, “1938 yılında 3502 sayılı Pasif Korunma Kanunu ile yürütülmeye çalışılmıştır. 28 Şubat 1959 tarihinde 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu çıkartılarak yürürlüğe konmuştur. Sivil Savunma Hizmetleri bu kanun ile İçişleri Bakanlığı uhdesine verilmiş ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Gerek ülkemizin bulunduğu coğrafyanın stratejik önemi gerekse doğal afetlerin yaşanma riskinin fazla olması bizlerin sivil savunma alanında çok daha dikkatli ve tedbirli olmamız gerektiği bilincini oluşturmamızı zorunlu kılmaktadır. Günümüzde savaşlar sadece cephede değil aynı zamanda nitelikli ve doğru planlanmış sivil savunma hizmetleriyle kazanılmaktadır. Toplumsal hayatta karşılaşılan ve çözümünde zorlanılan problemler, yardımlaşma yoluyla kolaylıkla çözülür. Sivil savunmanın temel taşı, fert ve ailedir. Geleceğimiz olan gençlerimize dün olduğu gibi bugünde bu bilinci aşılamaya devam etmekteyiz. Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte görev alan bütün paydaşlarımıza ve siz saygıdeğer misafirlerimize teşekkür eder, sivil savunma tedbirlerine az gereksinim duyacağımız bir gelecek ümit ederim” şeklinde konuştu.

 

SİNEVİZYON GÖSTERİSİ YAPILDI

Konuşmanın ardından 11/B sınıfı öğrencisi Nisa İlknur Akgün ‘Sivil Savunma Günü’nün anlam ve önemi hakkında bir konuşma yaptı. 12/C sınıfı öğrencisi Sena Nur Yıldız’ın ‘Bir Çift Sıcak El’ adlı şiiri okumasının ardından sivil savunma günü hakkında sinevizyon gösterisi yapıldı. Program okul öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı sivil savunma konulu skeç ile son buldu.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş