TASARRUF DAVETi

İnegöl Müftüsü İsmail Hatipoğlu, günümüzde israfın çok yüksek boyutlara ulaştığını belirterek vatandaşları tasarruflu olmaya davet etti.

Yayınlama: 29.11.2019
543
A+
A-

İsrafın haram olduğunu belirten İnegöl Müftüsü İsmail Hatipoğlu, bu konuda birçok ayet ve hadis olduğunu söyleyerek, verilen bütün nimetlerden dolayı insanoğlunun hesaba çekileceğini hatırlattı.

 

HER ŞEY KARARINDA OLMALI






İsra Suresi 26. 27. ayetin mealini (Akrabaya, yolcuya ve yoksula hakkını ver. Gereksiz yere de saçıp savurma! Çünkü savurganlar şeytanın dostlarıdır, şeytan da Rabbine karşı çok nankördür) kaynak gösteren İsmail Hatipoğlu, “Müslümanlıkta israf ve gösteriş yoktur. Yani her şey kararında olmalıdır. Hükümler açık net ve herkes için aynıdır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kuran-ı Kerim’de müminleri bize anlatırken ‘Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar’  buyurmuştur” ifadelerini kullandı.

 

İSRAF KAPSAMLI BİR KAVRAMDIR

Hatipoğlu, israfın dini ve ahlaki bir iflas olduğunu belirterek, “Sahip olduğumuz nimet ve imkânları ölçüsüzce kullanmamalıyız. Har vurup harman savurmak haramdır, Allah Teâlâ’nın bahşettiği nimetlere karşı nankörlüktür. İsraf sadece  sofralarımıza hasredilemeyecek kadar kapsamlı bir kavramdır. Mesela akıl nimetini iman ve hikmetle buluşturamaması, insan için en büyük israftır. Şu kısacık ömrümüzün dünya ve ahretimize faydası olmayan beyhude meşgalelerle heba edilmesi, zamanın israfıdır. Zararlı alışkanlıklarla zihnin ve bedenin tehlikeye atılması, sağlığın israfıdır. Sahip olduğumuz ilmi ve tecrübeyi insanlığın hayrına kullanmamak, bilginin israfıdır. Kendisinden yaratılıp beslendiğimiz toprağın, hayat kaynağımız olan suyun, her bir nefesimizde muhtaç olduğumuz havanın hoyratça kirletilmesi, tabiatın israfıdır. Gelecek nesillere mamur ve yaşanılır bir çevre bırakmamız gerekirken, bize emanet edilen yeryüzünü kötülüklerin esiri haline getirmek, yaşadığımız kâinatın israfıdır” şeklinde konuştu.

 

Son olarak, Tekâsür Suresi 8. ayetin mealini (Nihayet o gün nimetlerden elbette sorguya çekileceksiniz) hatırlatan Hatipoğlu, “Dünyada yiyecek bir dilim ekmek, içecek bir damla su bulamadığı için binlerce insan hayatını kaybediyor. Bu durumda mahrumun, mağdurun, yoksulun ümidi olan bizlere israfla mücadele konusunda büyük sorumluluk düşüyor kardeşlerim” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş