Tedarikçilerin ‘döviz’ oyunu

Yayınlama: 04.07.2023
434
A+
A-

Döviz kurundaki dalgalanmalarla birlikte İnegöl Mobilya sektörü ciddi yara almaya başladı. Özellikle tedarikçilerin durumu fırsata dönüştürmesi mobilya sanayisi dinamikleri tarafından tepki ile karşılanırken, ‘kuru sabit tutma’ bahanesi ile birçok sanayi esnafı zarar ettiriliyor.

Pandemi, depremler, seçimler nedeni ile mobilya sektörü zor günler geçirirken, son olarak kur dalgalanması ile birlikte sıkıntı hat safhaya yükseldi. Özellikle tedarikçilerin ‘döviz’ oyunları hem mobilya esnafını hem de diğer sektörlerdeki esnafları bezdiriyor.

Kurdaki dalgalanma ile beraber tedarikçiler fiyatları arttırırken, ‘kur sabitleme’ oyunu ile karını katlamaya devam ediyor. Bu kapsamda esnaflar ise bu oyun nedeni ile zarar görürken, bu konuda denetimlerin arttırılmasını bekliyor.






KUR SABİTLEME OYUNU

Bu konuda isim vermeden açıklamalarda bulunan bir iş insanı şu ifadeleri kullandı:

“Bugünlerde en çok zorlandığımız konu döviz kurundaki dalgalanmalar oluyor. Bu tedarikçileri de fırsatçılığa itiyor. Diyorlar ki kur sabitledik. Bunun anlamı şudur; mesela diyelim ki dolar 26 lira, tedarikçi doları 28’e sabitledim diyor. Bunu yapma nedeni de kurdaki dalgalanmaymış. Böyle bir şey olabilir mi? Üreticileri neden bu kadar zorluyorsunuz? Sonra dönüyor fiyatlara fahiş zam uyguluyor. İyi de döviz bu fiyatlar kadar dalgalanmadı bu nedir? Üretim düşse, istihdam düşecek. Üretim düşse, tedarikçilerin de işine gelmeyecek. Ama çok farklı bir süreçten geçiyoruz pandemiden beri. Allah sonumuzu hayreylesin”

Öte yandan İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan’da konu hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında sert ifadelere yer veren Ayhan, şu ifadeleri kullandı:

“Değerli tedarikçilerimiz, son günlerde döviz artışını fırsata çevirmek isteyenler var. Takip ediyoruz. USD kurunu olduğundan yüksek tutan kumaş bayileri, sünger bayileri… Hepimiz aynı gemideyiz unutmayın”

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş