Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı 50’nci kez kapılarını dünyaya açtı

Yayınlama: 22.04.2024
93
A+
A-

 50. İnegöl Uluslararası Mobilya Fuarı, düzenlenen açılış töreni ile kapılarını dünyaya açtı. 70 ülkeden bir çok yabancı alım heyetinin beklendiği fuarda, yeni tasarımlar ve trend ürünler yer aldı.

Fuarın açılış törenine Bursa Valisi Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Ayhan Salman, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İnegöl İlçe Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Güleç, İTSO Belediye Başkanı Yavuz Uğurdağ, siyasi partilerin temsilcileri ile davetliler katıldı.

‘İnegöl’ümüz 1 milyar 483 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi’

Fuarın açılışında ilk olarak açıklamalarda bulunan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl’ün 2023 yılı verilerini açıklayarak şu ifadeleri kullandı:






“50’nci fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de en köklü, en eski ve sürdürebilirlik açısından değerlendirdiğimizde, birinci derecede bir fuar organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Yurt içi ve yurt dışı alım heyetleri organizasyonları gerçekleştiriyoruz. inşallah bu fuarda da bugün itibari ile başlayacak ve 27’si itibari ile sona erecek olan fuarda da 70 farklı ülkeden ve dünyanın her bölgesinden ziyaretçi bekliyoruz. İnegöl Mobilya Fuarı’nın şehrimiz İnegöl başta olmak üzere Bursa’mız ve Türkiye’miz için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmış oluyor. İnegöl sanayi ve ticaret şehri. İnegöl üretim şehri, İnegöl ihracat merkezi. Bu bağlamda sizlerle 2023 yılı dış ticaret verilerimizi paylaşmak istiyorum. İnegöl’ümüz 1 milyar 483 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 310 milyon dolar ihracatımız var. Dış ticaret hacmimiz Allah’a şükür 2023 yılında 1 milyar 793 milyon dolara yükselerek Türkiye’nin 4’üncü büyük ekonomisi oldu”

‘2028’de inşallah hedefimiz dünya 5’incisi olmak’

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Güleç, son 20 yıl içerisinde Türkiye mobilyasının ihracatta dünya genelinde 36’ıncı sıradan 7’nci sıraya yükseldiğini belirterek;

“Geçen hafta İtalya’daydık. Orada da dünya mobilya sektörünü ağırladık. Ama Türkiye’deki mobilya sevgisi başka. Türkiye mobilya sektörü son 20 yılda tasarımda, kalitede, dünya genelinden kendisinden övgü ile bahsettirdi ve dünya mobilya sıralamasında 36’ncı sıralardan, 7’nci sıraya yükseldik. Bunun kolay bir mücadele olmadığını şöyle ifade edebiliriz; Çin’i dışarıda bıraktığımız vakit, dünya mobilya üretiminin yüzde 50’sini hala gelişmiş ülkeler üretiyor. Almanya üretiyor, İtalya üretiyor, ABD üretiyor, Kanada üretiyor, İsveç üretiyor, Fransa üretiyor, Hollanda üretiyor. Yani bir yandan rekabetimiz Çin, Vietnam, Endonezya, Malezya gibi ülkelerle sürerken, bir yandan da gelişmiş ülkelerle de rekabet ediyoruz. İşte bu sıralamada biz 7’nci sıraya yükseldik. Tabi hedef burada durmak değil, 2028’de inşallah hedefimiz dünya 5’incisi olmak” dedi.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise, “İnegöl bereketli bir şehir. Burada yer yeni bir güne, mobilya üretmek heyecanı ile başlayan çok özel firmalarımız, insanlarımız var. Ben her türlü teşekkürü hak ettiklerini düşünüyorum. gün üreterek, yeni tasarımlar gerçekleştirerek, bunların da ihraç etmeye çalışan firmalarımız var. Huzurlarınızla her birine teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra açıklamalarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “50. Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı’nda bulunmaktan büyük bir onur duyuyorum. 100 Yılı aşkın bir geçmişi olan İnegöl mobilyası, Hepimizin yüz akıdır. İnegöl üretim, istihdam ve ihracatın şehridir. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren 4 bin 500 civarında firmanın yer aldığı kentin istihdama gerçekten çok önemli katkısı vardır” dedi.

‘Önümüzdeki dönemde de bu destekleri vermeye devam edecek’

Bakanlık ve kalkınma ajanslarının istihdam ve sektörün ilerlemesi için bir çok destekte bulunduğunu belirten AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, önümüzdeki dönemde bu desteklerin süreceğini belirtti.

Geçmişte bir çok kez İnegöl Mobilya Fuarı’na katıldığını belirten AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, “Bu ilçenin ve Bursa’nın hangi konusu varsa her zaman gündemimizde tuttuk. Şimdi Rabbimiz nasip etti, bu dönem de Bursa Milletvekili olarak gerek ilçemiz İnegöl’ün konuları ile gerekse Bursa’mızın konuları ile birebir ilgilenmeye devam ediyoruz. Mobilya sektörü gerçekten Türkiye’nin ekonomisi anlamında çok önemli bir sektör. İhracatı, üretim kapasitesi, sağladığı istihdamı ve katma değeri ile gözbebeğimiz sektörlerden bir tanesi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kalkınma ajansları ve devletimizin farklı kurumları her zaman bu sektörün daha da ileriye gitmesi, daha katma değerli hale gelmesi, yine bu sektördeki firmaların daha sağlıklı üretim tesislerine kavuşması, tasarımın önünün açılması ile ilgili bir çok destek sağladı. Önümüzdeki dönemde de bu destekleri vermeye devam edecek” dedi.

Programda son olarak açıklamalarda bulunan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ise;

“Mobilyada marka olan İnegöl, üretimde, kalitede ve tasarımda dünya çapında kendinden söz ettirmeyi başarmıştır. Hiç kuşkusuz mobilya sektörünün ekonomik büyüklüğü, istihdama olan katkısı ve ihracatta en yüksek paya sahip olmasında fuarların önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu organizasyonlarla üretilen mobilyalar, vitrine çıkmakta, sektör temsilcileri ile alım heyetleri bu platformda buluşmaktadır. İnegöl Uluslararası Mobilya Fuarları hem ilçemizin hem de ilimizin birer marka değeridir” dedi.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş