MEVLANA 743. VUSLAT YIL DÖNÜMÜNDE İNEGÖL’DE ANILDI

Mevlana’nın ölümünün 743’üncü yıl dönümü nedeniyle İnegöl Belediyesi tarafından Kent Müzesi konferans salonunda Şeb-i Aruz töreni gerçekleştirildi.

Yayınlama: 19.12.2016
5.957
A+
A-

İnegöl Belediyesi, Mevlana’nın ölümünün 743’üncü yıl dönümü nedeniyle Şeb-i Aruz programı düzenledi. Kent Müzesi konferans salonunda gerçekleştirilen ve Hukukçu, yazar, televizyon programcısı ve sunucu Hayati İnanç’ın sunduğu programda, Mevlana Celaleddin Rumi asırlar öncesinden günümüze ışık tutan düşünceleriyle yad edildi.

 

MEVLANA’NIN ALTIN ÖĞÜTLERİNE BUGÜN ÇOK İHTİYACIMIZ VAR






Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Belediye Başkanı Alinur Aktaş bir konuşma yaptı. Aktaş, vuslatının 743. sene-i devriyesinde Hazreti Mevlana’yı rahmetle yâd etmek için düzenlenen program için bir araya geldiklerini ifade etti. Mevlana’nın öğütlerine bugün çok ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Öncelikle Mesnevi’siyle gönülleri fetheden, bu toprakları ilmiyle, sözleriyle, öğütleriyle yoğuran, 7 asır önce ektiği kardeşlik tohumlarıyla millet olma şuurumuzu inşa eden Mevlana Celaleddin Rumi’ye bugün bir kez daha minnet duygularımızı ifade etmek istiyorum. Bugünler de aslında Mevlana’nın o asırlar ötesinden seslendiği o altın öğütlere o kadar çok ihtiyacımız var ki. Bunu Beşiktaş’ta Cumartesi akşamı yaşanan hain saldırıda, bizi bölmek, parçalamak isteyen o canilerin yaptıkları karşısında aslında Hz. Mevlana’nın söylediklerine o kadar çok ihtiyacımız var ki. İnşallah bu geceden kendimize bu manada bir anlam çıkarırız, bu manada değer çıkarırız” dedi.

 

İnegöl Belediye’sinin farklı etkinliklerini bir araya getirerek beraberinde de Hayati İnanç’ın sunumuyla güzel bir program hazırlandığını ifade eden Aktaş, “Ben katılımlarınız için teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte anlatılanlardan istifade edeceğiz. Ayrıca gönüllülük esasına göre bu işlere vakit ayıran, İnegöl’e değer katan farklı iş kollarındaki tüm arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

BUGÜN DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR

Aktaş, konuşmasında Halep’te yaşanan drama da değinmeden geçmedi. Böyle günlerde Mevlana gibi gönül dostlarına daha çok ihtiyaç olduğunu belirten Aktaş, “4000 yıllık bir medeniyetler şehri olan Halep’te yaşanan insanlık dramı karşısında Batı dünyasının aciz kalışını ve insanlığın yok edildiği Halep’te, demokrasi ve insan haklarından dem bulan Batının sessiz kalışı karşısında ne diyebiliriz. İşte böylesi bir durum karşısında Anadolu’dan çıkan ve asırlar öncesinden bizlere seslenerek gönüllerimizi zenginleştiren Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaşı Veli, Yunus Emre ve Hacı Bayramı Veli gibi gönül sultanlarına bugün, dünden daha fazla ihtiyacımız var. Burada hepimiz, bize 7 asır önce gel diyen sesin misafirleriyiz. Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım” sözleri ile özetleyen Hz. Mevlâna’yı, Ölüm gününe düğün günüm dediği, Hakka vuslatının 743. yılında onu anmak ve anlamak için bir aradayız. 700 yıl önce yazdıkları ve söyledikleriyle bugün hala insanlığa yol gösteren gerçek bir bilgin, mutasavvıf, âlim ve şair Celaleddin-i Rumi umudun, kucaklamanın aşkın ve merhametin sesiyle gel demişti. Mevlana; İnsanlığın 21. yüzyılda hala ihtiyaç duyduğu ve anlamaya çalıştığı bir öğretiyi, birlik öğretisini, yüzyıllar öncesinden bize duyurmaya çalışan gerçek bilginin sesidir. Hz. Mevlana kanla, kılıçla, ölümle yok edilen insan ve insanlığı; hak, adalet, merhamet ve aşk için yeniden büyük gerçeğe çağırdı. Bunu kendine mahsus bir dil ile Mesnevisi ile yaptı. Şeb-i Arus kelimesi de “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Öyleyse bu kavuşma gecesinde, bu vuslat vaktinde yeniden dirilmenin yolunu bulalım. Madem bugün yeni bir gün, yeni şeyler söylememiz gerekiyor, öyleyse kemikleşmiş önyargıları, öfkeyi, sevgisizliği bir tarafa bırakalım. Kimsenin kalbini kırmayalım ve herkesin iyiliğini, mutluluğunu dileyelim. Vuslat gecesini, bu kutlu Şeb-i Arus’u, Konya ile birlikte İnegöl’de de yaşatan ve hissettiren böylesi anlamlı bir geceyi gerçekleştirdiğimizden dolayı mutlu olduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum. Bu gece bu sahnede semazenlerimiz gösterileri ile gönüllerimize hitap edecek, belediyemiz bünyesinde çalışmalarına devam eden Erkekler Tasavvuf Korumuzun seslendireceği birbirinden güzel ilahiler ile gecemiz anlam kazanacak ve son olarak Hayati İnanç hocamızın o eşsiz sohbetiyle Hz. Mevlana’yı tüm yönleriyle anlamaya ve öğretilerini hayatımıza tatbik etmeye çalışacağız. Kısacası bizleri bu akşam dolu dolu bir program bekliyor. Son olarak Güneşle aya, batmadan ne ziyan gelir ki? Sana kaybolmak görünür ama doğmadır O. Mezar hapishane gibi görünür ama ruhun kurtuluşudur O… diyerek ruhunu teslim eden gönül dostu Mevlana’nın izini sürmeye devam ediyoruz, devam edeceğiz. Hz Mevlana’nın sıcak mesajlarıyla ısınan bu güzel İnegöl akşamında sizleri en derin kalbi duygularımla selamlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

 

Başkan Aktaş’ın konuşmasının ardından Erkekler Tasavvuf Korusu sahne aldı. Koro seslendirdiği eserlerle muhteşem bir geceye imza atarken, Hayati İnanç’ta anlatımlarıyla Hz. Mevlana’nın hayatında adeta bir yolculuk yaşattı.

 

HABER: KURUM BÜLTENİ



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş