160 ANNE GEBE SINIFINDAN YARARLANDI

İnegöl Devlet Hastanesi CEO’su Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, Annelerin üzerinde ki doğum kaygısını yenmek için Gebe Sınıflarının açılması önerilmesi ile harekete geçerek gebe sınıfı oluşturduklarını belirterek, “Son 6 ay içinde 160 civarında annemiz Gebe Sınıfımızdan yararlandı” dedi.

Yayınlama: 02.02.2017
18.681
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Hayrettin Göçmen, “Doğum aslında normal bir süreç. Fakat son zamanlarda çevresinin veya daha önce doğum sırasında yaşadığı olumsuz tecrübelerden kaynaklanan ebeveynlerin telkinleriyle doğum hakkında insanlarda sıkıntılı bir süreç olduğu tarzında bir algı oluştu. Ve insanlar normal doğumdan korkar oldu. Herkes sezeryana yönelmeye başladı. Sezeryan çok özel durumlarda, bebeğin ve annenin hayatını riske edebilecek durumlarda uygulanması gereken bir operasyondur ve bir ameliyattır. Sırf korkudan ve bu kaygıdan dolayı insanlar sezeryana yöneldi. Şuanda günümüzde kamu hastanelerinde yüzde 30-40’lara varan, özel hastanelerde yüzde 70-80’lere varan bir sezeryan oranı mevcut. Bakanlığımız bunu azaltmak için harekete geçti. Çünkü sezeryan yoluyla doğan çocuklarla, normal doğumla doğan çocuklar arasında ciddi anlamda fark var. Normal doğum kanalıyla geçen ve anneden mikrobik flori alan çocukların savunma sistemlerinin daha çabuk iyileştiği, normale döndüğü ve olgunlaştığını görülüyor. Artı normal doğum kanalından geçerken yaşadığı stres bebeğin beyin ve akciğer dokusunun daha çabuk gelişerek, sağlıklı boyuta gelmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda sezeryan doğan çocuklarda emme problemi oluyor. Annenin sütü geç geldiği için özellikle en değerli olan ilk sütlerini maalesef çocuklar ememiyor ve hayatı boyunca savunma sistemlerinde problem yaratabiliyor. Normal doğum olması gereken normal bir süreç. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı normal doğumun yaygınlaştırılması için Bebek Dostu hastane uygulamasını başlattı. Biz İnegöl Devlet Hastanesi olarak, doğumhane hizmetlerimizin özelliği nedeniyle pilot hastanelerden biri seçildik. Şuanda normal doğumu teşvik eden Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Başlangıçlar projesinde 3 pilot hastaneden bir tanesi İnegöl Devlet Hastanesi, biri Bursa Çekirge Zübeyde Hanım Kadın Doğum Hastanesi, biri de Afyon Devlet Hastanesi. Bu hastanelerde uygulama öncesinde ki ve sonrasında ki sezeryan oranları takip edilerek, bu projenin ne kadar başarılı olduğu takip ediliyor. Bu projeden sonra özellikle primer sezeryan dediğimiz, ilk doğumunu sezeryan yapan anneler bizim için önemli. Çünkü bir kez sezeryan olduktan sonra sonraki doğumları da sezeryan yapmak durumunda kalıyorsunuz. Bu nedenle ilk doğumu normal doğum yapması bizim için önemli. Bakanlık 2023 yılı hedeflerinde primer sezeryan doğumu yüzde 12-13 seviyelerine düşürmeyi hedefliyor. Bizim şuan bu ay itibariyle en son verimiz yüzde 10. Biz Bakanlığımızın 2023 hedeflerinin daha altında bir rakamı şuan yakaladık. Hatta yüzde 7-8’lere kadar düşürdüğümüz aylarda oldu. Şuan tabi ki yüzde 10 iyi bir rakam. O açıdan bu projeyi başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz”

 

“Annelerin üzerinde ki doğum kaygısını yenmek için Gebe Sınıflarının açılması önerildi. Bizde bu ilk açan hastanelerden birisiyiz. Bu Gebe Sınıflarında, anne adayı gebeliğini öğrendikten sonra 16 ve 20’nci haftadan sonra buraya davet ediyoruz. Burada gebelik nasıl bir süreçtir, neler olabilir, neler sıkıntılıdır, hangi durumlarda doktora başvurması gerekir, bu süre içerisinde yaşadıkları bazı sıkıntıları veya vücudunda olan değişiklikleri nasıl takip etmesi gerektiği konularında bilgilendirme yapılıyor. Aynı zamanda bu Gebe Sınıfına katılan anne adaylarımızı biz hastanemizin doğum servisine götürüyoruz. Şu odalarda doğum yapacaksınız, odalarınızı görün ki, o sıkıntı anında geldiğiniz zaman ben nereye gideceğim, nerede doğum yapacağım gibi kaygılar oluşmasın. Doğumlarına girecek olan ebelerle tanıştırıyoruz. İnsanoğlu bilinmezden korkar. Ama doğum zamanı geldiğinde hangi ortamda, hangi ebeler eşliğinde, hangi fiziki koşullarda doğum yapacağını bildiğinde doğum eylemi çok rahat gerçekleşiyor. Biz birçok ‘Kesinlikle sezeryan dışında doğum yapmam’ diyen anneleri normal doğum ikna ederek, normal doğum yaptırdık. Hatta bunun içerisinde sıfır sancıyla doğum yapan hastalarımız var. Gebe Sınıfı doğumu kontrol etmede inanılmaz derece de faydalı bir uygulama”






 

“Gebe Sınıfımızın nasıl işlediğini öğrenmek isteyen birçok hastaneden yöneticiler geldi. Anne Dostu hastane değerlendiricisi olarak, Türkiye’de birçok hastaneye gidip, oralarda bu işlemlerin kurulmasında yardımcı olduk ve kendi tecrübelerimizi paylaştık. Şuanda Türkiye’de Gebe Sınıfıyla ilgili ciddi bir atılım var. Ve biz kendi hastanemizde bu Gebe Sınıfının faydalarını oldukça iyi hissediyoruz. Gebe Sınıfına katılan ve bütün eğitimleri tamamlayan annelere hem sertifika veriyoruz hem de doğum yastığı hediye ediyoruz. Oldukça çok aktif bir Gebe Sınıfımız var. Son 6 ay içinde 160 civarında annemiz Gebe Sınıfımızdan yararlandı. Her gebenin en az 4 eğitime katılmasını öneriyoruz. İnşallah her gebemizi bu sınıftan mezun ederek, daha başarılı, normal doğumu isteyen, normal doğumu kabullenen anneler hedefimiz” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş