Sağlık-Sen Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Aydın, İnegöl Devlet Hastanesi Acil Servis Bölümü’nde sağlık personeline karşı sözlü ve fiziki şiddetin giderek arttığını ifade etti.
Önceki gün yaşanan sağlıkta şiddet olaylarını kınadığını ifade eden Hüseyin Aydın, hükümetin sağlıkta yaşanan şiddet olaylarıyla alakalı yaptığı çalışmaları biran önce somut hale getirmesi gerektiğini belirterek, “Acil servisimizde ve poliklinik kısmında doktor ve sağlık çalışanı arkadaşlarımıza sözlü ve fiili saldırı olmuştur. Maalesef bu tür olaylar göstermektedir ki sağlık personeline yönelik şiddet artarak devam etmektedir. Sağlık-Sen Bursa Şubesi olarak hayat kurtarma mücadelesi verirken şiddetle burun buruna görev yapan sağlık çalışanlarının haklarını savunmaya devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığı bu konuya daha fazla eğilerek, sağlık alanında ortaya çıkan bu tür olaylar için gerekli kanuni düzenlemeleri acilen hayata geçirmelidir. Sağlık çalışanlarımıza yönelik devam eden şiddetin toplum tarafından da tasvip edilmediği ortadadır. Sağlık çalışanına yapılan şiddete yönelik caydırıcı tedbirlerin vakit geçirilmeden alınması gerektiği artık daha net görülmektedir” şeklinde konuştu.
Sağlıkta şiddetin önlenmesi ve şiddet uygulayanların cezalandırılmasına yönelik birçok çalışma gerçekleştiren ve öneri sunan Sağlık-Sen olarak, ilk defa bir meslek grubuna yönelik yasa çıkmasını sağladıklarını ifade eden Hüseyin Aydın, “Sağlıkta şiddet uygulayanların tutuklu yargılanması için çıkartılan yasanın öncülüğünü yapan Sağlık-Sen, diğer taraftan da sağlık çalışanlarının güvenliklerinin sağlanması ve şiddetin önlenmesine yönelik öneriler geliştirmiştir. Kurumlarda görev yapan sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve güvenli bir ortam sunulması için bakanlık gerekli uygulamaları da hayata geçirmelidir. Şiddetin önlenmesinde, her ne kadar eğitimin önemi bilinen bir gerçek olsa da, hizmet sunulan ortamların güvenliğinin sağlanması da önemli bir adım olacaktır. Sağlık çalışanları, büyük bir özveriyle halkımıza hizmet vermektedir. Yetersiz sayıyla, sağlık hizmetlerinin sunumunda bir devrim yapan ve sağlıkta dönüşümün mimarı olan sağlık çalışanlarımız zaman zaman da şiddete maruz kalmaktadır. Tükenmişlik sınırında hizmet veren, yoğun çalışma şartlarıyla mücadele eden sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması, hem bakanlığın hem de millet olarak bizlerin ortak sorumluluğudur. Türkiye el birliğiyle, sağlıkta şiddet ayıbından kurtulmalıdır” diye konuştu.
ŞİDDET, BİR İNSANLIK SUÇUDUR
Şiddet uygulayan ya da şiddet uygulamaya meyilli kişilere, bireysel veya toplumsal tepkiler de şiddetin önlenmesinde önemli bir adım olacağını belirten Aydın, “Sağlık çalışanlarına sahip çıkılması, hizmet kalitesinin artmasına büyük ölçüde katkı sunacaktır. Bu bakımdan, öncelikle sağlıkta olmak üzere, hayatın her alanındaki şiddete karşı ulusal bazda bilinçlendirme kampanyaları düzenlemeli, sahip çıkılması ve sonuç alana kadar geri adım atılmamalıdır. Şiddet, bir insanlık suçudur. Ve şiddetler arasında ayrımcılık yapmak, şiddetin önlenmesine katkı sunmayacağı gibi, bazı şiddetlerin kabul edilebilir gibi algılanmasına yol açacaktır. Mobing bir şiddettir, taciz bir şiddettir. Sağlık çalışanları sadece hasta veya yakınlarının şiddetine maruz kalmamakta, işyerlerinde de değişik şiddetlere maruz kalmaktadır. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, sorumluluk sahibi konumundaki her kurum ve kuruluş bu yönde gerekli adımları atmalı, müeyyideleri hayata geçirmeli ve şiddetin kökünü kazıyıcı çalışmaları ciddiyetle sürdürmelidir. Sağlık Sen olarak, ‘Emeğe Saygı, Şiddete Sıfır Tolerans’ diyerek başlattığımız bu mücadeleyi, sağlıkta şiddetin kökünü kazıyana kadar sürdürmekte kararlıyız” şeklinde konuştu.
HABER: CİHAN EZLEN