Sünnet ameliyathane koşullarında yapılmalı

Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kurtuluş Urgur, sünnette yanlış teknik uygulaması ve uygunsuz ortamlarda yapılmasının ciddi sağlık ve psikolojik sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Yayınlama: 29.05.2015
6.543
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Op. Dr. Kurtuluş Urgur; “Sünnet konusunda çocuğun doktoru tarafından bilgilendirilmesi, endişesini azaltmanın en doğru yoludur. Yanlış teknikle veya yapılmasını sakıncalı kılan durumlar varken gerçekleştirilen sünnet, bir erkeğin sadece çocuklukta değil, tüm yaşamı boyunca sıkıntı çekmesine neden olacak ciddi sorunlara yol açabilir” dedi. 

 

KOLAY BİR CERRAHİ GİRİŞİM DEĞİL






Sünnetin cerrahi bir girişim olması nedeniyle ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması gerektiğini söyleyen Urgur, sünnetin kolay bir cerrahi girişim olmadığını belirterek hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

SÜNNET GENEL ANESTEZİ ALTINDA YAPILMALIDIR

Lokal anestezi altında sünnet edilen çocuğun hem acı duyduğunu hem de çok yoğun endişe ve korku yaşadığını belirten Urgur, “Tüm dünyada sünnetin artık genel anestezi altında yapılması fikir birliğine varıldı. Çocukların genel anestezi altında ameliyathane koşullarında uzman hekimlerce sünnet edilmesi daha uygun. Ülkemizde sünnet yapacak olan cerrahın seçimi, çoğu kez sünnet sürecinin en sonunda yer verilen ve en az önemsenen kısmıdır. Hekimlerin kendilerini sünnetçi diye tanımlayan kişilerle rekabet ederek, ellerinde çantalarla uygun olmayan ortamlarda sünnet yapmaları doğru değildir” şeklinde konuştu.

 

SÜNNETİN ZORUNLU OLDUĞU DURUMLAR

Sünnetin zorunlu olduğu durumlar hakkında bilgi veren Urgur, “Sünnet derisinin idrar çıkış deliğini kapatacak kadar yapışık olması, üç yaşından sonra sünnet derisinin hâlâ penis ucuna yapışık durumda bulunması, sünnet derisinin geriye çekilmesine bağlı penis ucu dolaşım bozukluğu, tekrarlayan penis ucu ve sünnet derisi iltihabı atakları sünnetin zorunlu olduğu durumlardır” diye konuştu.

TIBBEN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR

Urgur, “Tedavisi devam eden ciddi sağlık sorunları, kanama-pıhtılaşma bozukluğu yapan hastalıklar, aktif enfeksiyonlar, idrar kanalının penisin normal yerinden farklı kısımlarına açıldığı durumlar, idrar kanalının doğumsal olarak geniş olması anomalisi ‘Kordi’ deformitesi (penis eğriliği), penis cildi ile skrotum cildinin yapışık olduğu füzyon anomalisi gibi durumlar sünnetin tıbben sakıncalı olduğu durumlara örnektir” ifadelerini kullandı.

SÜNNETİN TIBBİ OLARAK SAĞLADIĞI YARARLAR

Sünnetin tıbbi açıdan sağladığı yararları aktaran Urgur, “Penis ucu temizliğinde sürekliliğin sağlanması, tekrarlayan penis ucu iltihaplarının önlenmesi, daha az idrar yolu iltihabı görülmesi, idrarın mesaneden ‘üreter’ adı verilen kanallarla böbreğe geri kaçma bozukluğuna daha az rastlanması, cinsel yolla bulaşan hastalık riskinin daha az olması, sünnetli erkeklerin cinsel temasta bulundukları kadınlarda rahim ağzı kanseri riskinin daha az olması, penis başı kanseri riskinin azalması sünnetin tıbbi açıdan sağladığı yararlardır” açıklamalarında bulundu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş