Doğal yaşamları tehlikede

Bedre deresinin kurumaya yüz tutması nedeni ile derede bulunan balıkların yaşamı tehlikede. Yağışlı havanın olmaması ve sulama suyu olarak da kullanılan Bedre Deresi’ndeki balıklar, telef olmanın eşiğine geldi.

Yayınlama: 28.07.2016
1.177
A+
A-

Geçtiğimiz gün vatandaşların konu ile ilgili gazetemizi araması üzerine, bölgede geniş çaplı araştırmalarda bulunduk. Bedre Deresi’nde bulunan balıkların toplanmasını isteyen vatandaşlar, gerekirse ilgili kurumlara da yardım ederek, yavru balıkların ölmemesi için kendilerinin de yardım edebileceklerini ifade ettiler.

 

ÇEVRECİLER OLARAK ÜZÜLÜYORUZ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sanayi esnaflarından Nizamettin Uzun, “Bedre Deresi’nde çok balık var. Barajdan çıkan balık havyarını burada bırakıyor. Sonra burada su kalmadığı zaman balık ölümleri gerçekleşiyor. Bu sefer çevreciler olarak bizler çok üzülüyoruz” dedi.

 

SULAMA SUYU OLARAK KULLANILMASI DA ETKİLİYOR

Bedre Deresi’ndeki suyun, sulamada da kullanıldığını ve bu nedenle de suyun çekilmesi ile balık hayatlarının tehlikeye girdiğini belirten Nizamettin Uzun, “Tabi Bedre Deresi’nin sulamaya suyu olarak kullanılması da derenin suyunu çekmesindeki diğer etkenlerden biri. Bu konuda da çeşitli çalışmalar yapılabilir. Yazık günah, sonuç olarak burası İnegöl’ün bir değeri diyebiliriz. Bir çare bulunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

YAPILAN ÇALIŞMALAR GEÇİCİYDİ

Deredeki suyun her gün farklı olduğunu ama genel olarak suyun çekildiğini belirten Nizamettin Uzun, geçtiğimiz yıl çeşitli çalışmaların gerçekleştiğini ve bu çalışmaların geçici çözümler olduğunu belirterek, “Bir önceki gün resmen su çekildi diyebiliriz ama bugün su iyi. Tabi diğer günler yine balıkların ölüm tehlikesi var. Geçtiğimiz yıl çevreci arkadaşlarla çeşitli çalışmalar yaptık burada. Ama buradaki balıkların toplanıp başka bir yere bırakılması da aslında çözüm değil” şeklinde konuştu.

 

ÇEKİLEN SUDA BALIKLAR OKSİJENSİZ KALIYOR

Yaz aylarında olmamız nedeni ile yağışların olmadığını bu nedenle de çekilen dere suyunda da balıkların oksijensiz kalarak öldüğünü ifade eden Nizamettin Uzun, “Şu andaki gibi dere akarsa bir sıkıntı olmaz ama bu sadece bugün için geçerli. Diğer günler yine burada su çekilecek bu kesin. Bu nedenle balıklar oksijensiz kalacak ve ölecek. Zaten yaz aylarındayız ve yaşış görmüyor dere. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. En azından duyarlı olmalarını bekliyoruz. Bizim elimizden en gelir bilmiyorum ama bizlerden ne isterlerse biz yapmaya hazırız” dedi.

 

YARDIMA HAZIRIZ

Yetkililerin konu ile ilgili duyarlı olmaları gerektiğini ve kendilerinin yetkililerin istemeleri halinde yardıma hazır olduklarını ifade eden Uzun, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: “Yetkililer bizlere buradaki balıkların toplanması için yardım isterse, biz toplamaya hazırız. Yeter ki bu işe bir çare bulunsun. Biz bu konuda yetkililerimizden yardım bekliyoruz. Sonuçta burada bir çok balık var ve böyle giderse balıkların hepsi ölecek. Şu anda burada bir çok yavru balık var”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş