GALERİCİLER DEĞERLENDİRDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin kinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmelere, taşıtın motor ve şanzıman gibi parçalarına satış tarihinden itibaren belli bir süre veya kilometre için geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü getireceklerini belirtmesinin ardından açıklamalarda bulunan İnegöllü galericiler, özellikle garanti konusunda ellerinden bir şey gelmediğini ifade etti.

Yayınlama: 23.01.2017
944
A+
A-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci.Otonomi’de düzenlenen toplantıda, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı”na ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

 

Bakan Tüfenkci, Garanti konusunda da ikinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmelere, taşıtın motor ve şanzıman gibi parçalarına satış tarihinden itibaren belli bir süre veya kilometre için geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü getirdiklerini ifade etmişti.






 

KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMASI LAZIM

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Galerici Hakan Akar, “Yönetmelik taslağı yürürlüğe girdikten sonra gerekli denetimleri yaparsalar, bize olumlu bir dönüş olur. Sadece kağıt üzerinde kalırsa, bize herhangi bir yansıması olmaz. Şuan kayıt dışı çok fazla var. İnsanlar çarşıda dayısının, teyzesinin, eniştesinin üzerine araç alım-satım yapıp, ticaret yapıyorlar. Biz burada kira veriyoruz, stopajını, vergisini veriyoruz. Ayrıca eleman çalıştırıp, maaş veriyoruz. Belirli giderlerimiz var. Bunları ödeyerek, burada ticaret yapmaya çalışıyoruz. Ama kayıt dışı çalışanlar böyle değil. Araç alım-satım işini herkes yapıyor. Öğretmende, poliste, doktor da, ev hanımı da bu işi yapıyor. Araç alım-satımıyla ilgili bir yasa çıkmıştı. Şahıslar yıl içerisinde 3 araçtan fazla alım satımı yapamıyor. Ama bununda farklı yolunu buldular. Şahıs kendi üzerine 3 tane araç alıyor. Ama daha sonra akrabalarının üzerine alarak, bu işi kayıt dışı sürdürüyor. Amcasının, teyzesinin, eniştesinin üzerine 3 tane alıyor. Sene de zaten 30 tane araç satarsan benim işime zaten balta vurmuş oluyorsun. Başka bir şeye gerek var mı?”

 

MOTORA GARANTİ VEREMEZSİN

“İkinci el oto da eksperin verdiği rapora göre garanti verebilirsin. Sonuçta ikinci el otoda ne kadar garanti verebilirsin? Bugün sıfır araç alıyorsun. Yetkili servisinin haricinde bir yerde aracın yağını değiştirirsen, garanti kapsamından çıkıyor. İkinci elde verilebilecek garanti, eksperin verdiği raporda ki motorun güç kaybına, yürüyen aksamına garanti verebilirsin. Motoruna tamamen garanti veremezsin” dedi.

 

GARANTİ EKSPER’İN İŞİ

Bir diğer galerici Fatih Yıldız ise, “Bu garantiyi eksper işi yapanların vermesi gerekiyor. Çünkü belirli bir ücret karşılığında aracı inceliyorlar. Bununla ilgili de bir rapor veriyorlar. Bu raporun garantisi de eksperlerin vermesi gerekiyor. Eksper işi yapanlarında belli bir kritere ve standarda alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş