HOLLANDA’YA 800 TON ACI BİBER SALÇASI

Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, geçtiğimiz gün açıklamalarda bulunarak geçen yıl Hollanda’ya gönderilen 554 ton acı biber salçasının, bu sene 800 tona çıkarıldığını belirtti. 83 Çalışan ile acı biber salçası üretimine başladıklarını belirten Uğur, 2 ay içerisinde üretimi tamamlayacaklarını belirtti.

Yayınlama: 01.09.2016
1.661
A+
A-

Hollanda’ya gönderilecek 800 ton acı biber salçası için üretime başladıklarını belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, iç piyasaya ise 500 ton salça vereceklerini belirtti.

 

GEÇEN SENE 554 TONDU BU SENE 800 TONA ÇIKTI






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ahmet Uğur, “2016 yılı sezonunu 13 Ağustos’ta açmıştık. Önce 10 günlük domates salçası çalışmaları yapıldı. İki gün öncesinde de Hollanda’ya göndereceğimiz 800 ton acı biber salçasını yapmaya başladık. Geçen yıl 554 ton acı biber salçası göndermiştik. Bunun yanında iç piyasaya vereceğimiz tatlı biber salçasını da yapmaya başladık. İşletmemizde şuan 83 kişi çalışıyor. Bu daha da artacak. Çünkü hem acı biberin hem de tatlı biberin temizlenmesi işçilik gerektirdiği için sayı artacaktır. Ama önümüzde ki 2 ay içinde üretimi tamamlayacağız. Çünkü domates sezonu en geç 15 Eylül’de biter. Ama biber işlememiz kırağı yağıncaya kadar devam edecektir”

 

TAAHHÜTLÜ EKİMDEN MEMNUN KALINDI

“Biberin temini noktasında hem Yenişehir’den hem Mustafa Kemalpaşa’dan hem de kendi bölgemizden alım yapıyoruz. Bir kısmını çiftçilerimize taahhütlü ektirdik. Önümüzdeki yıllarda taahhütlü ekimi artırarak hem çiftçi açısından hem de ürünün garanti olması açısından sözleşmeli olarak da ektirmeyi düşünüyoruz. Bu sene bir kısmını bu şekilde ektik ve üreticiden gelecek miktarı bildiğimiz için memnun kaldık”

 

BİZ TARIMDA ÇALIŞMANIN BİR İBADET OLDUĞUNA İNANIYORUZ

“Türkiye’de sözleşmeli ekim her zaman iyidir. Ama burada çiftçinin örgütlenmesi, bilinçlenmesi gerekiyor. Türk tarımı istikrarsız. Biber fiyatları çok yüksekti. Yenişehir bölgesinde yeşil biberin tarlada satımı 3 liraya geliyordu. Bugün yarı fiyatına verseniz alan olmuyor. O nedenle Türkiye’de bu istikrarı sağlamak için sayın Bakanımız bir takım çalışmalarının olduğunu ve bu çalışmaların 2017 yılında kendini göstereceğini söylemişti. İnşallah bunlar gerçekleşirse Türk tarımı hem verimlilikte hem kalitede mesafe alacaktır. Tabi ki bizim gibi orta ölçekli işletmelerde temkinli olmak gerekiyor. Çünkü ürün yok diye yüksek fiyattan alıyorsunuz, daha sonra ürün fiyatları düşüyor. Bu sefer siz düşük fiyatlı üründen istifade edemiyorsunuz. Düşük fiyatlı ürün alan işletmelerle de rekabet edemiyoruz. Bu nedenle yüzde 100 fiyat istikrarından yanayız. İstikrarın olması içinde her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Sayın Bakanında bu düşüncelerini ifade etmesi bizlere umut veriyor. Zannediyorum ki, bu 3-5 yıl içerisinde Türk tarımı oturur. Çünkü Avrupa’da tarım yaşlandı. Tarımla uğraşan yok. Tarım faal bir meslektir. Tarımda çalışmak zordur. Ama biz tarımda çalışmanın bir ibadet olduğuna inanıyoruz. İsteğimiz şartların iyileşmesidir. Bu sayede hem tüketiciler hem de bizler biraz daha refah içinde yaşarız. Bunun son örneği de patatesin tarlada kalmasıdır. Fiyat düşüklüğü nedeniyle üretici patatesi toplamadı ve tarlada bıraktı. Bir diğer sebebi de tarım sanayisinin olmamasıdır. Afyon’da kurulan bir tesis, bölgemizden 10-12 bin ton sözleşmeli patates aldı. Ülkemizde buna benzer 2-3 tane fabrika kurulsaydı, bizim patatesimiz tarlada kalmayacaktı. Onun için tarıma dayalı sanayinin yapılması çiftçi için en büyük garanti olacaktır”

 

SALÇA YAPIM KAPASİTESİ BİN TON

“Kooperatifimizin salça yapım kapasitesi bin tona yakındır. Bunun büyük bir kısmı ihracata gidiyor. Hem ülkemize döviz kazandırıyoruz hem de istihdam sağlıyoruz. Bu nedenle ihracata daha fazla önem veriyoruz. Şuan da 83 kişi sadece ihracat için çalışıyor. Bu yıl 800 ton ihracat için yaptığımız acı biber salçası haricinde de, yaklaşık 500 ton salça da iç piyasaya ürün vereceğiz” ifadelerini kullandı.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş