Sıkıntılarını dile getirdiler

İnegöl Genç İşadamları Derneği Yönetimi Angelacoma Hotel’de bir basın toplantısı düzenleyerek bölgedeki sıkıntıları dile getirdiler.

Yayınlama: 17.08.2016
1.074
A+
A-

İnegöl Ağaç İşleri Sanayii firma temsilcileri, dün Angelacoma Hotel’de İnegöl Genç İşadamları Derneği öncülüğünde düzenlenenbasın toplantısında bir araya gelerek bölgedeki sorunları masaya yatırıldılar.

 

HALKI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ






Toplantıda ilk olarak konuşan İGİAD Başkanı Hakan Özdemir, “15 Temmuz hain darbe girişimi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde milletimizin güçlü ve dirayetli direnişi, hükümetimizin soğukkanlı, kararlı yönetimi ve vatansever güvenlik güçlerimizin kahramanca mücadelesi ile def edilmiştir. Demokrasi için kenetlenen milletimizi hiçbir gücün yenemeyeceği gerçeği tüm dünyaya bir kez daha gösterilmiştir. Bugün en önemli görev, çete ve terör örgütü mensuplarının, devletin tüm organlarından temizlenmesi, milli birliğimizin, güvenliğimizin ve huzurumuzun tesis edilmesidir. Bu hedeflerin gerçekleşmesinin ardından ülkemize atılımlar yaptıracak siyasi ve ekonomik adımları atmak kolaylaşacaktır. İnegöl Genç İşadamları Derneği olarak ülkemize ve milletimize olan inancımız tamdır. Cumhuriyetimizin,demokrasimizin, birlik ve beraberliğimizin her zaman savunucusu olacağız. Ülkemizin gelişmesi için yapılacak olan tüm çalışmalarda çözüm önerilerimizle yer almaya devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte işadamları olarak bizler, haklı mücadelemizi uluslararası platformlarda da ziyadesiyle ifade edeceğiz. Ülkemiz ve milletimiz için daha fazla çalışmaya, daha fazla üretmeye söz veriyor, demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.”

 

“SANAYİCİYİ DAHA FAZLA ÜZMEYİZ”

“Bugün çok uzun zamandır paylaşmak istediğimiz ancak ülkemizde yaşanan önemli gelişmelerden dolayı ötelediğimiz, biz sanayicilerimizin önemli bazı sorunlarını dile getirmek için toplanmış bulunmaktayız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir söyleminde şunu ifade etmişti; dünyada gitmediğiniz ülke, elini sıkmadığınız müşteri kalmamalıdır. Gerek Cumhurbaşkanlık gerekse hükümetimiz en büyük desteği verecektir. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım da dün, bugün ürettiğimizden yarın daha fazlasını üretmeliyiz, siz değerli işadamlarının hükümet olarak emrinizdeyiz sözüne dayanarak yerel yönetimlerimizden daha özverili, daha duyarlı yaklaşımlarını bekliyoruz. İnegöl’ümüz mobilya sektörünün lokomotif olduğu, ihracat ve istihdamda adını ekonomi sayfalarına yazdırmış örnek ilçelerden biridir. Her geçen gün büyüyerek gelişen mobilya sektörünün gerek yatırım gerek istihdam gerekse çalışma hayatında yaşanan bir takım sorunları önümüzdeki günlerde ilgili yerlere bir rapor halinde sunacağımızı belirttikten sonra yerel yaşadığımız ve artık hayatımızın neredeyse bir parçası haline gelen sorunları sizlerle başlıklar halinde paylaşmak istiyorum. İnegöl’ün mobilya sanayicileri son 10 yılda önemli mesafeler kat ederek artık kabına sığmaz hale gelmiş ve bu sebeple de üretimlerini atölyelerden, milyon TL’lik yatırım sahalarına taşımışlardır. Yurtiçi ve yurtdışı satışlarla İnegöl ve ülke ekonomisine değer katan bu sanayicilerimizin yerel idareden kaynaklanan ciddi sorunları bulunmaktadır. Bu sorunları yaşayanların başında özellikle İnegöl ağaç işleri sanayiinde faaliyet gösteren sanayicilerimiz gelmektedir.”

 

ALTYAPI SORUNU

“Yaklaşık 10 yıl önce ağaç işleri sanayinde üretim yapmaya başlayan mobilya firmalarımız o gün bugündür altyapı çalışmalarına el atılmadığı için özellikle sağanak yağışlarda su baskınlarına maruz kalmaktadır. Su baskını riskiyle kış aylarını teyakkuz halinde geçiren sanayicilerimizin artık yaşanan bu oruna tahammülü kalmamıştır.”

 

YAZIN TOZ KIŞIN ÇAMUR

“Söz konusu mahalde sanayicilerimizin yaşadığı bir başka sorun ise yolların yıllardır asfaltlanmamasıdır. Yaz aylarında tozla boğuşan sanayicimiz kış aylarında ise çamur ve su birikintileri ile adeta savaş vermektedir. Toz ve çamurun içerisinde üretim tesisi bulunan sanayicimiz, yurtiçinden ve yurtdışından gelen misafirlerini üretim tesislerine davet etmeye çekinmekte, bir başka ifade ile utanmaktadır. Dünyaya sattığımız o el emeği mobilyaların üretildiği tesislerin öncelikle sokakları örnek teşkil etmelidir.”

 

ÇÖPLER TOPLANMIYOR

“Üçüncü bir sorun üretim sahasındaki atıkların bertarafıdır. Yakın zamanda sanayi atıklarına ilişkin bir genelge yayınlandı. Sanayi atıkları artık anlaşmalı özel bir firma tarafından toplanmaktadır. Ancak şuana kadar birçok firmanın atıklarını atabileceği konteynırlarkonulmamıştır. Talep edilen konteynırlar, ilgili üretici firmaların mevzuatlara takılmasından dolayı halen teslim edilebilmiş değildir. Bu nedenle firmalar sanayi atıklarını elden çıkarmakta büyük zahmetler çekmektedir. Sözün özü atıklar ne atılabiliyor ne de yakılabiliyor. Belediye yetkilileri ise bu konuda sadece cezai müeyyide uygulanacağını beyan etmekle yetinip, bu atıkların nereye atılacağına dair bir yol göstermemektedir. Buradan bir kez daha sizlerin aracılığı ile yetkililere sesleniyorum. Sanayicilerimizi daha fazla üzmeye kimsenin hakkı yok.”

 

21. YÜZYILDA BUNLAR YAŞANMAMALI

“Dile getirdiğim bu üç önemli sorunun dışında bölgede yaşanan bazı sorunları da yetkililerin dikkatine sunmak istiyorum. Hepimizin malumu elektrik ve haberleşme artık insan hayatının vazgeçilmez ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Elektrik ve haberleşme olmadan üretimin yapılması mümkün değildir. Bu sebeple üretim yaparak istihdam sağlayan, ihracat yaparak ülkesine döviz getiren ve katma değer sağlayan sanayicilerimizi bu iki unsurdan mahrum bırakmamak gerekir. Ancak üzülerek söylüyorum ki sanayicilerimizin çok sık aralıklarla elektrik ve internet hizmetinden mahrum kalmaktadır. Bu mahrumiyet sanayicilerimizin çalışanlarını gece mesaisine zorunlu kılmakta, bu da beraberinde üretim maliyetlerini arttırmakta ve büyük zararlara yol açmaktadır.”

 

“TALEPLERİMİZİN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ”

“Ağaç işleri sanayimizde İnegöl’ümüze ve ülkemize hizmet eden mobilyacı esnaflarımızın sorunları kabul edilemez ve dayanılamaz noktaya gelmiştir. Yukarıda sıraladığım bu sorunlar kronikleşmiş sorunlar olmakla beraber çözülemez ve halledilemez sorunlar değildir. Biz İGİAD olarak gerek üyelerimiz adına gerekse de söz konusu mahalde hizmet veren diğer sanayicilerimiz adına bu sorunları yerinde tespit edip fotoğraflarıyla paylaştık. Bu sorunların çözümü için ilgili kurum ve kuruluşları sizlerin aracılığı ile göreve davet ediyoruz. Bu sorunların kısa sürede masaya yatırılacağından ve ivedi bir şekilde çözüleceğinden kuşkumuz yoktur” dedi.

 

MİLLİ MÜCADELE NOKTASINDA DAHA VERİMLİ ÇALIŞMALIYIZ

Bölge sanayicilerinden Bahadır Bayraktar ise, “15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de birçok şey değişime uğradı ve daha da değişecek gibi duruyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın ‘Bundan sonraki mücadele milli mücadeledir. Daha fazla çalışacağız, daha fazla üreteceğiz, daha fazla ihracat yapacağız’ mesajlarıyla bugüne kadar geldik. Kendi yağımızda kavrulacağız, daha verimli çalışacağız, üretimimizi ve verimimizi artıracağız, ekonomimizi kalkış yıllarına geri getireceğiz akabinde de büyüme moduna tekrar geçeceğiz. Sayın Bakanımız İnegöl’e geldiğinde İGİAD Başkanımız özellikle KDV indirimiyle alakalı bir talepte bulundu. Daha sonra MOSFED üyemiz Sayın İlhan Özbey’in de KDV indirimiyle ilgili paylaşımlarını takip ettik. Mobilya sektöründe geçmişte KDV indirimi neticesi 2,5 kat tüketim ve üretim hacmi olarak yaşandı. Yarınlarda KDV indirimi ve komşularımızdaki sorunların hallolması sonucu 3-4 kat artış gibi konulara hazırlıklı olmamız lazım. Öncelikle bulunduğumuz yerlerde hazırlıklı olacağız. Altyapı ihtiyaçlarımıza yarın daha fazla ihtiyaç olacak. Elektrik kesintileri sanayide ciddi problem. Önce bulunduğumuz yerlerde 2-3 kata nasıl çıkarız derdine gireceğiz, akabinde de yeni üretim ve büyüme planları yapacağız. Bu istişare toplantısının tertip edilmiş olması Türkiye’deki mobilya sektöründe İnegöl’ün kısa ve uzun vadede alması gereken yere ön hazırlıktır, çok faydalıdır. Arkadaşlarımızın yapacağı tespitlerden de daha iyi İnegöl, daha verimli İnegöl, Türkiye’ye bugünlere kadar model olmuş bir İnegöl’ün mili mücadele diye tabir edilen bir noktada daha çok çalışması lazım” şeklinde konuştu.

 

SÖYLEMİMİZ GEÇİŞTİRİLİRSE EYLEME DÖKERİZ

Son olarak söz alan ZOWLİ Aksesuar sahibi Celal Ter, “Uzun zamandır yaşadığımız sıkıntılar var. Bunları kırmadan, dökmeden belirli yerlere söylüyoruz ama yaptığımız eleştiriyi muhalefet olarak görmeye çalışan arkadaşlar var. Üzmek istemiyoruz ama sabrın sonuna geldik. Her gün bu sorunlarla mücadele eden insanlar olarak bir birliktelik kararı aldık. Bu toplantımız sadece burayla sınırlı kalmayacak, daha yukarılara taşıyacağız. Diğer STK ve odalarla da ortak hareket edeceğiz. Sayın Vekilimizle istişare toplantısı yapacağız. Sayın Belediye Başkanımızın da bu konuda bir adımı var, daire müdürleri ve işadamlarıyla bir bilgilendirme toplantısında buluşacak. Ağlamayana meme yok denir, biz de bundan sonra ağlayacağız, sesimizi duyurabildiğimiz kadar duyurarak yıllardır sorunlarıyla boğuştuğumuz Ağaç İşleri Sanayii’ndeki hizmeti alacağız. Kararlı olarak yola çıktık. Geçen hafta firmamda 1 hafta boyunca elektrik ve telefon yoktu. Sürekli müracaat ediyoruz, sürekli öteleniyoruz.Asfalt ve altyapı sorunları da dâhil olmak üzere sürekli öteleniyoruz. 2014 yerel seçimlerinde Sayın Belediye Başkanımızın da meydanlara çıkıp Bursa Büyükşehir Belediyesine bağlanmamızın ne kadar katkı sağlayacağını anlatmasına inanarak oylarımızı verdik. Bunun karşılığında bugüne kadar gerek Büyükşehir Belediyesi’nden gerekse İnegöl Belediyesi’ndenhak ettiğimiz hizmeti alamadık. Sürekli sorun ve şikâyetlerimizi dile getiriyoruz fakat hep geçiştiriliyoruz. Daha önce yaptığımız bireysel başvurular vardı. Artık bireysel hareket etmeyeceğiz, Ağaç İşleri Sanayi esnafları olarak şuan söylemde olan yarın eyleme dönüştüreceğimiz plan ve programlarımız var. Bunlarla ilgilenilmezse yarın farklı eylemlerde bulunacağız. İşimizi gücümüzü bırakacağız gerekirse fabrikaları kapatıp yollara çıkacağız, yolları kapatacağız. Bir şekilde sesimizi duyuracağız. Bundan sonra hak ettiğimiz gerçek hizmeti almak istiyoruz.”

 

“Devlete vergini ödemezsen e-haciz denen bir sistem var, SGK’ya sigortanı ödemezsen e-haciz denen bir sistem var, belediyeye emlak ve tabela vergini ödemezsen e-haciz denen bir sistem var. Peki, biz alamadığımız hizmeti kime haczettirelim. Artık bunları konuşmaktan bıktık usandık. Artık işimize odaklanmak, daha güzel ve kaliteli ürünler üretip şehrimize daha iyi katkı sağlamanın peşinde olmamız gerekiyor. Bir araya geldiğimizde İnegöl’ün sorunlarını konuşmaktan bıktık. Eğer bizim belediyemiz muhtarlık sıfatındaysa kapatalım gidelim. Bize bir yol çizilsin ve hangi yoldan gidileceğini, hangi mercilere şikâyet edeceğimizi bize söylesinler biz de gerekli başvuruları yapıp ona göre yön çizelim. Artık yorulduk. Yıllardır oralarda yağmur yağdığında fabrikalarımızı su basmasın diye çalışıyoruz. Biz mobilya üretiyoruz, bu ürün sudan hızlı etkilenen bir ürün. Parlak boya atıyoruz, aspiratörlerimiz dışarıda kalkan tozu çekiyor, boyalarımız kalitesiz çıkıyor. Ambalaj yapıp sevkiyat için ürünlerimizi dışarı çıkartıyoruz, ürünlerimizin üzeri toz doluyor, nakliye müşterilerimize teslim ettiğinde bizlere şikâyet geliyor. Kedi mi kovalayacağız ciğer mi satacağız karar vermemiz lazım. Sabrımızın sonuna geldiği için ülkemizde gelişen bazı olaylardan dolayı bu konuyu ötelemek zorunda kaldık. Artık bunlardan sıyrılıp daha güçlü şekilde daha iyi hizmetle daha iyi katma değeri ülkemize getirebilmek için elimizden geleni yapmaya hazırız fakat herkes üzerine düşen görevi yapsın. Çöpümüzü dışarı attığımızda zabıta bizi cezalandırıyor ama atmak zorunda kalıyoruz. Ben mobilya firma sahibiyim, 6 aydır çöp konteynırı alamadım. Firmamın içinde biriktiriyorum, iş yapamıyorum, dışarı atıyorum, zabıta geliyor, tehdit ediyor, diyor ki; sadece geçiştiriyoruz, eğer İl Çevre gelirse şu kadar ceza yazar… Biz çöpümüzü ne yapacağız? Altyapısı hazırlanmadan bize bir seçenek sunuyorlar ve bunun ardında durmuyorlar. Biz hangisiyle baş edeceğiz, hangisiyle mücadele edeceğiz. Bugüne kadar hiçbir ilerleme göremiyoruz. Yıl 2016, güçlü bir iktidarımız, güçlü bir ekonomimiz var ama hak ettiğimiz değeri görmüyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

HABER: CİHAN EZLEN



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş