İnegöl Devlet Hastanesi, bünyesindeki Palyatif Bakım Merkezi’nin yatak kapasitesini 3 katına çıkardı. İlk olarak 19 yatakla hizmetlerine başlayan merkez, 52 yatak kapasitesine ulaşarak Türkiye’nin en büyük palyatif servisi unvanına sahip oldu.
Bursa Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından, tıbbi ve cerrahi tedavi şansı çok az olan hastaların son günlerini iyi bir ortamda geçirmelerini sağlamak amacıyla, İnegöl Devlet Hastanesi bünyesinde, 2015 yılı Eylül ayında kurulan ‘Palyatif Bakım Merkezi’nin yatak sayısının 3 katına artmasıyla hizmet konumunu da artırdı. Yoğun talep alması nedeniyle merkezin yatak sayısı 3 katına çıkarıldı.
Önceki gün düzenlenen açılış törenine; Garnizon Komutanı Binbaşı Kerim Kazanasmaz, Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel ve yönetim kurulu üyeleri, hastane yöneticileri ile sağlık çalışanları katıldılar.
YAŞAM KALİTESİNİN GELİŞMESİ AMAÇLANIYOR
Servis katında yapılan açılışta konuşan İnegöl Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, “Palyatif bakım; yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastanın ve hasta yakınlarının yaşam kalitesinin başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilmesi, etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır” dedi.
PALYATİF BAKIMIN AMACI NEDİR?
Palyatif bakımın amacından bahseden Göçmen, “Kişinin hayatına yıllar eklemeyi değil, yıllarına hayat eklemeyi. Ağrı ve diğer rahatsız edici semptomları giderilmeyi. Yaşamı desteklemekle birlikte ölümün de doğal bir süreç olarak algılanması, ölümü hızlandırma ya da erteleme amacı taşımaz. Hasta bakımının psikososyal ve ruhani yönlerinin fiziksel bakıma entegrasyonu. Hastaların son ana kadar mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürmeleri. Hasta yakınlarına hastalık süreci ve sonrasında kendi yas süreciyle başa çıkabilmelerinde destek olmayı. Gerektiğinde yas dönemi danışmanlığı da dâhil olmak üzere hasta ve yakınlarının gereksinimlerinin karşılanması. Yaşam kalitesinin arttırılması. Hastalık sürecinin erken evrelerinde; KT ve RT gibi yaşam süresini uzatmayı hedefleyen tedavilerle ait gelişebilecek olan klinik komplikasyonların daha iyi anlaşılması ve yönetilmesi amaçlanıyor” şeklinde konuştu.
HASTALARIN YÜZDE 90’I KANSER
Palyatif bakım gerektiren hastaların yüzde 90’ının kanser hastası olduğunu belirten Göçmen, “Terminal dönem kanser hastaları, terminal dönem olmasa dahi kronik ağrısı olan kanser hastaları, beslenme yetersizliği olan hastalar, Akut problemi olmayan KOAH hastaları, nörolojik hastalıklar, ALS, MS, parkinson ve diğer nöromuskuler hastalığı olan bakım hastaları ve basınç yarası açılmış hastalar kabul ediliyor. Palyatif bakımın soysoekonomik katkısı, gereksiz acil hizmet kullanımını, gereksiz yoğun bakım kullanımını, gereksiz tetikleri, gereksiz hastane yatışlarını, gereksiz kemoterapi kullanımını, hasta ve yakınlarının gereksiz yere endişelenmesini sağlık ekonomisinde yüzde 30’luk tasarruf sağlar” diye konuştu.
KAPASİTE 3 KATINA ÇIKARILDI
Bursa’nın ilk ‘Palyatif Bakım Merkezi’nin İnegöl’de açıldığını söyleyen Göçmen, 19 yatak açılan servisin yatak kapasitesini 3 katına çıkararak, 52’ye yükselttiklerini söyledi. Göçmen, Türkiye’nin en büyük palyatif servisi olma özelliğini taşıyan serviste 478 hastaya hizmet verildiğini, şuanda servisin doluluk oranının yüzde 91 olduğunu belirtti.
YÜZDE 91 DOLULUK ORANIYLA HİZMET VERİYORUZ
Servis hakkında ayrıntılı bilgi veren Palyatif Bakım Servisi Sorumlu Hekimi Halil Sözmen ise; “1 yıl önce 19 yatakla başladığımız servisimizde şuanda 52 yatak sayısına ulaştık. Yüzde 91 doluluk oranıyla hizmet veriyoruz. Endikasyon ve hasta yatırma konusunda uluslararası kurallara hem etik olarak hem de tedavi açısından oldukça dikkat etmeye çalışıyoruz. Hasta kabullerimiz, genellikle evde bakım hizmetleri ile iletişimiz sonucu oluyor. Yine yoğun bakım tedavisi bitip palyatif bakıma muhtaç hale gelmiş insanları alıyoruz. İnegöl dışından da talep edilmesi durumunda yardımcı olduk. Palyatif bakım tedavisi ölüme yatılma, ömrün uzatılması ya da bakım evi değildir. Bunun bilinmesi gerekir. Biz ömürden bahsetmiyoruz. Biz hayatı tehdit eden bir hastalığı olan kişinin yaşamını kontrollü hale getirmenin peşindeyiz. Hastanın ağrı, solunum sıkıntısı ve beslenme bozukluklarını gidermek için elimizden geleni yapıyoruz. Asıl hedefimiz hastayı tekrar evde bakılacak hale getirmek. Palyatif bakım tedavisini yaşayarak öğrendik. Bu sürede bir sürü mucizeye de biz şahit olduk. 1 yıl içerisinde bilinmeyen palyatif bakım kavramını İnegöl’de bilinir hale getirttik. Var olan tereddüt ve şüpheyi ortadan kaldırdık. Taburcu işlemlerinde güven unsuru çok yüksek. Kanserli hastaların hasta yakını tarafından gizlenmesi gibi ciddi problemimiz var. Bence bu çok ciddi problem. Çünkü hastalık gizlendiği zaman hastanın var olan kendini rahatsız eden ağrılarının konforlu hale gelmesini palyatif bakımdan uzak tutarak devam etmesine neden oluyor. Hastalık gizlenmesi sonuçta hastanın rahatlamasını engelleyen faktör olarak karşımızda duruyor. Refakatçi temininde de sıkıntımız oluyor” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ
Palyatif bakımın devletin sosyal ayağı olduğunu aktaran Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın; “Sosyal devlet anlayışının zirve yaptığı yer. Çaresiz ve radikal karar üretemediğimiz insanların rahat etmesi, rahat etmesi için oluşturduğumuz bir çözüm. Yakın zamanda evinde bağırarak ölen insanları hepimiz biliyoruz. Bu hastalar için çok büyük hizmet. Bursa genelinde 52’si İnegöl’de olmak üzere toplam 130 palyatif yatağımız var” diye konuştu.
İnegöl’de hastane bünyesinde palyatif servisin geçen yıl hizmete açıldığını anımsatan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, 19 yataklı servisin yatak kapasitesinin 52’ye yükseltildiğini ifade etti. Türkiye’nin en fazla yatağa sahip palyatif servisi olduğunun altını çizen Taban, hastanenin modern binada ilçe halkına hizmet verdiğini söyledi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri palyatif bakım servisini gezerek, serviste yatan hastaları ziyaret etti.