500 yıllık camiye görkemli açılış

Bursa İl Özel İdaresi tarafından restore edilen Kulaca Mehmet Bey Camii, restorasyon sonrasında görkemli açılış töreniyle hizmete girdi.

Yayınlama: 18.03.2014
1.681
A+
A-

Düzenlenen törene Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Kaymakam Ali Akça, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Jandarma Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Uğur Baş, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İlçe Müftüsü Bayram Canbey ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

CAMİ BAKIMINDAN YENİLENMESİNE KADAR 8 KALEM İŞ YAPILDI






Açılış töreninde ilk olarak konuşan Kulaca Köyü Muhtarı Mehmet Çevik, “Kulaca Köyü Mehmetbey Camii açılışına hoş geldiniz. Köyümüzde yapılan işler, cami bakımından yenilenmesine kadar 8 kalem iş yapılmıştır. Köyün altyapısı ve kanalizasyonu yapılmıştır. Köye 7 km asfalt yapılmıştır. Yeni su deposu yapılmıştır. Çayır yolu alt geçidi yapıldı. 7000 m2 taş döşendi. Köyün elektrik direkleri dikildi. Köyümüze taş ocağı yapıldı. Hayvan Merasına cezaevi yapılması işlendi. Sayın kaymakamım çok ilgi gösterdi ve ilgili yerlere telefon etti. Bende hemen imza topladım. Bursa İl Tarım Müdürlüğüne verdim. Sayın Valimizden ve kaymakamımızdan Allah razı olsun. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

 

1702 VE 1703 YILLARINDA RESTORASYON GEÇİRMİŞ VE BUGÜNE KADAR GELMİŞ

Camii’nin tarihi hakkında bilgi veren İlçe Müftüsü Bayram Canbey, şu ifadeleri kullandı: Mehmet Bey Cami tarihi bir köyümüzün temel taşlarından birisidir. Bursa’ya açılan bir kapı. Kolcahisar tekfurluğuna ait olan ve Bursa civarında ilk fethedilen yer olarak karşımıza çıkıyor. 1510 yılında bu caminin inşaatına rastlıyoruz. Mehmet Bey ve eşi adına yapılan bir cami. 1702 ve 1703 yıllarında restorasyon geçirmiş ve bugüne kadar gelmiş. Son olarak da İl Özel İdare Genel Sekreterliğince, İl Genel Meclis Üyelerimizin destekleriyle, Valimizin ve Belediye Başkanlarımızın destekleriyle son halini almıştır. Bu aşamaya gelinceye kadar maddi ve manevi katkıda ve destekte bulunan herkese teşekkür ediyoruz.

 

ÇEVRE DÜZENLEMESİNİ BELEDİYE OLARAK BİZ YAPTIK

İl Genel Meclisinin sadece Mehmetbey Camii değil, İnegöl’ün birçok yerinde çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Camii’nin çevre düzenlemesinin İnegöl Belediyesi tarafından yapıldığını söyleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İl Genel Meclisimiz sadece bu camiye değil, İnegöl’ümüzde de yaptığımız birçok çalışmaya gerçekten çok önemli maddi destekler verdiniz. Gerek Kültür Sanat Gençlik Merkezine dönüştürdüğümüz eski Tekel Binası gerek eski Belediye Binamız gerekse Kapalı Çarşı, İshakpaşa müştemilatıyla alakalı dönüşümlerde, mahalle konaklarımızda sizlerden hem kamulaştırmayla alakalı hem de bu işlerin yapımıyla alakalı ciddi destekler aldık. Bu konuda gerçekten Türkiye’de öncülük yapan çok değerli Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’den sonra ilçeler arasında bu konuyla alakalı en çok finansman kullanan, İl Özel İdaresinden belediye olarak bizdik. İnşallah bu destek ve katkılarının devam edeceğinizi biliyorum. Çünkü bu işlere ne kadar önem verdiğinizi biliyoruz. Kulaca köyümüz gerçekten güzel bir köy. Bütün köylerimizi çok güzel ama inşallah yeni yasayla 116 tane mahallemiz oluyor. Kulaca meyvecilikle özellikle çok meşhur ve beraberinde hayvancılık. Burası çok tarihi bir köy. İnanıyor ve ümit ediyorum ki yapacağımız çalışmalarla yeni yasayla beraber Kulaca gerçekten ihya olacak. İnegöl’ün köyleri mahalle olarak ihya olacaklar Çok cami hocamızın da burayla alakalı çok özel bir ilgisinin olduğunu söylemek istiyorum. Çevre düzenlemesini belediye olarak biz yaptık. Bu caminin tekrar ayağa kalkmasıyla alakalı kimlerin desteği olduysa Allah kendilerinden ebediyen razı olsun” şeklinde konuştu.

 

TOPLAMDA 756 BİN LİRAYA MAL OLDU

Restorasyonun 756 bin liraya mal olduğunu ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, “Burada bir tarihi tekrar canlandırmanın mutluluğun hep beraber yaşıyoruz. Geçen yıl Haziran ayında başlamış olduğumuz inşaatımız 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak bugün ibadete açılıyor. 280 metrekarelik cami yıllardır burada hizmet vermekteyken zamanın yıpratıcılığına ve aşındırmasına dayanamayıp artık harabe haline gelmişti. Ve bugün burada baktığımız zaman bir mercan, inci tanesi kadar güzel bir tarihi eser ortaya çıkmış. Bu eser için harcadığımız toplam para 756 bin lira. İlk başta 418 bin liralık bir ihaleyle başladık. Ancak biz tahmin ettiğimizin de ötesinde dokunduğumuz her yerden adeta yıkılmalar, sesler gelmeye başladı. Yüzde 50 artışla ve ikinci bir ihaleyle ancak biz burayı tamamlayabildik. Ve toplamda 756 bin liraya mal oldu. Tabi ki bizi biz yapan değerler maddi, kültürel değerlerimizin yanında manevi değerlerimizde var. İşte burası hem maddi hem manevi değerleri barındıran çok güzel bir eser. Hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen bütün arkadaşları yürekten kutluyorum” dedi.

 

ARTIK KULACA’DA BÜYÜKŞEHİR VAR, İNEGÖL’DE BÜYÜKŞEHİR VAR

Yeni yasayı değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Her geçen gün refah seviyemiz yükseliyor. Tarihi eserlerimiz gündemde. Ve bu dönemde hepsi birer birer ayağa kalkıyor. Bu da gelişmişliğin en önemli işaretleri. Bursa’mız da restore edilmemiş tarihi eser kalmıyor. Bir yandan Valiliğimiz, bir yandan Büyükşehir Belediyemiz, İlçe Belediyelerimizle birlikte restore etmedik tarihi eser kalmadı. Şimdide tüm diğer beldelerimizde bu çalışmalarımızı sürdürmüş olacağız. Ama artık şimdiden sonra sistem de değişiyor. İnegöl’ümüz çağdaş bir şehir. Gerçek anlamda bir dünya kenti olması için İnegöl’ümüzün sanayi ürünlerimizin marka olması için, mobilyasının marka olması için, turizminin gelişmesi, Oylat’ın kalkınması, tüm yatırımların yapılabilmesi için artık Büyükşehir Belediyemizde var. Her alanda da burada birlikte olacağız. Özellikle kırsal kesim. Yeni sisteme göre Özel İdare bu aybaşında bitiyor. Ve artık Kulaca’da ne yapılacaksa burada birlikte yapacağız. Bu konuda beklentileriniz neyse bir yandan İnegöl Belediye Başkanımız, bir yandan Büyükşehir Belediyesi olarak bizler, İl Özel İdaresinin yapmış olduğu yatırımın en az 5-6 katını Büyükşehir yapacak. Yasal zorunluluk gereği. Bu da ne demek. Kulaca’nın başına devlet kuşu kondu demek. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 

BİZ İNEGÖL’E VE BURSA’MIZA ÇOK BÜYÜK HİZMETLER YAPIYORUZ

İnegöl ve Bursa’ya büyük hizmetlerin yapıldığını söyleyen AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, şu ifadeleri kullandı: Burada bir tarihi eseri ayağa kaldırdık. Burası eğer İl Özel İdaremiz el atmasaydı çok yakın zamanda çürümeye terk edilecek bir mekân olacaktı. Özellikle ben İl Genel Meclisi üyelerimize teşekkür etmek istiyorum. Valimizin ve İl Özel İdaremizin destekleriyle bu eseri ayağa kaldırdık. Tarihimize, şanımıza ve atalarımıza yakışır bir şekilde de bugün hizmete açacağız. Tabi sadece bu mu var? Atalarımızın buraya geldikten hemen az ileri de Hamzabey köyünde de yapmış oldukları bir cami var. Baykoca’nın türbesinin yanında olan cami de şuan da Özel İdaremiz proje ihalesini yaptı. Yakın zamanda ihalenin ardından o camide burası gibi restore edilecek. Birçok alanda yaptığımız hizmetleri halkımıza yansıtmaya çalışıyoruz. Bu konuda da kararlıyız. Biz İnegöl’e ve Bursa’mıza çok büyük hizmetler yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz.

 

ESKİMİZ VE YIPRANMIŞ BİR CAMİYDİ

Restorasyonda önce Mehmetbey Camii’nin eskimiş ve yıpranmış bir cami olduğunu söyleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, “500 senedir mabet olarak kullanılmış güzel bir eserin huzurundayız. Her şeyden önce emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Bursa Osmanlı’yı kuran, Osmanlı’ya payitahtlık yapmış ilk şehir. Ve Bursa’da Osmanlı’nın ilk dönemine ait çok sayıda tarihi eserimiz var. Bu tarihi eserlerimizi bir taraftan özel idaremiz diğer taraftan çok şanslıyız ki bu işlere çok duyarlı Büyükşehir’imiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediyelerimiz, herkes kendi sorumluluk alanında ki tarihi eserlerle ilgili çaba sarf ediyor. Ama artık 30 Mart’ta sonra yeni bir dönem giriyoruz. Artık 30 Mart’tan sonra il özel idareleri olmayacak. 30 Mart’tan sonra artık köy kavramı da, beldelerde olmayacak. Köylerimiz kendi bulundukları ilçe belediyelerinin mahallesine, dolayısıyla da Büyükşehir Belediyemizin yetki ve sorumluluk alanına girecek. Belde belediyelerimizde yine bağlı oldukları ilçe belediyeleriyle birleşmiş olacak. Ve onların mahallesi olacak. Yeni dönemin ülkemize, ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından caminin yapımında emeği geçenlere plaket takdim edildi. İlçe Müftüsü Bayram Canbey’in dua etmesinin ardından kurdele kesimiyle Mehmet Bey Cami hizmete açıldı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş