35 YILLIK SORUN ÇÖZÜLDÜ

İnegöl Belediyesi, 1976-1977 yıllarında kurulan kooperatiflerin satmış olduğu arsaların ardından yıllar içerisinde büyük bir yerleşim yerine dönen Huzur Mahallesi’nde yaşanan tapu sorunu 35 yıl aradan sonra çözüme kavuşturdu.

Yayınlama: 14.03.2014
1.287
A+
A-

İnegöl’ün yıllardır en büyük imar sorunu olan Huzur Mahallesi’nde sorun nihayet çözüme kavuştu. İnegöl Belediyesi’nin yoğun çalışmaları neticesinde sonuca ulaştırılan konuyla ilgili olarak dün düzenlenen toplantıda hak sahiplerine tapuları dağıtıldı.

 

TERÖR OLAYLARI GÖÇÜ TETİKLEDİ






Sani Konukoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen törende konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi: Huzur Mahallesi 1976-1977 yıllarında Güven Der ve Günko gibi arsa kooperatifleri kurulması ve 5 ana parselde yaklaşık 900 hisse verilerek hisseli parseller üretilerek oluşmaya başlanmış. Ağırlıklı olarak Trabzon, Artvin, Kars gibi illerdeki vatandaşlara tarla hisseleri şehir içindeki arsa diyerek satılmış. Birçok vatandaş tarla hisselerini zeminde görmeden, kafa parselasyon haritaları üzerinden görerek satın almıştır. 1988 den sonra Muş, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Van vs. gibi illerimizden gelen vatandaşlara arsa diye yine tarla hissesi satılmıştır. Arsa satın aldığını düşünen insanlara tarla hissesi verilerek, tarla hissesi alan yaklaşık 200 civarında kişiye hiç tapu verilmemiş daha sonra tapu hissesi verileceği söylenmiş. Bölgede kadastro çalışmalarına 1992 yılında başlanmış ve bitirilmiştir. 1990 yıllarında terör olayları artınca ve ekonomik göç olgusuyla doğu ve güneydoğudan vatandaşlarımızın bölgeye göçüde yoğun olarak devam etti. 

 

GÖÇ İLE BİRLİKTE MAHALLEDE YAŞANAN BAŞLICA PROBLEMLER

Sonradan tarla hissesi satın alan vatandaşların 200 kadarının hiç tapusu yok, 400 kadar kişide hissesine düşen metrekareden fazla yer kullanmaktadır. Emlakçılardan arsa satın aldığını düşünen insanlar kimi emlakçının gösterdiği yere, kimi boş bulduğu yere ev yaptı. 400 civarında kişi de hissesinden fazla yer kullanıyor ve arsayı aldığı kişilerden eksik hisse almış, bazı kişilerin de ellerinde tapu hissesi var boş arsa yok. Karayolları yol geçirmiş, bazı parselleri kamulaştırmış lakin bazılarını hala kamulaştırmamış, Okul ve Kuran kursları yapılmış tapuları yok, Emlakçılar arsa satmış fakat tapusunu devredememiş, Vatandaşın arsası var. Ruhsatlı inşaat yapmak istiyor fakat tarla çok hisseli olduğu için Belediye ruhsat veremiyor. Bu bölge İnegöl’de imar kirliliği, kaçak yapılar, plansız büyüme ve güvenlik problemi kangren olmuş 35 yıldır sorunları çözülemeyen bir mahalle idi. Bu işlemler Huzur Mahallesi Bayındırlık İl Müdürlüğünün mücavir sahasında ve yetki alanında iken gerçekleşmiştir.

 

YAPILAN İMAR UYGULAMA ÇALIŞMALARI

Akhisar ve Çakırçiftliği köyleri 1997 yılında Bayındırlık İl Müdürlüğünden Belediyemize devrolmuştur. Belediyemiz mücavir sahasına giren Akhisar ve Çakırçiftliği köylerinde imar plan çalışmaları ve revizyon imar plan çalışmalarına başlanılmış ve vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi, müstakil arsa verilmesi, planlı, yeşil alanlı, okul, cami, sağlık ocağı, çocuk parkları, içme suyu ve alt yapı çalışmalarına başlanılmıştır. 2000 yıllarında mahallenin planlaması bitirilip imar uygulaması çalışmalarına başlanılmıştır. Ne yazık ki, mahallemizdeki kişiler arasındaki sınır anlaşmazlığı, hisseli tapuların çok oluşu gibi sebeplerden imar ve parselasyon işi tamamlanamamıştır. Belediyemiz vatandaşın mağduriyetini çözebilmek adına 3. kez imar plan çalışması ve parselasyon işlemlerine 2007 yılında başlamıştır. 1,5 yıllık çalışma sonucunda; İnegöl ilçesi Huzur Mahallesi içerisinde yapılan İmar kanunu 18. madde uygulaması, 19.06.2007 gün 605 ve 10.07.2007 gün 662 sayılı İnegöl Belediyesi encümen kararları ile 16.05.2008 tarihinde Tapu Müdürlüğünde Tescil olmuştur. Bu çalışmalarda evi olup da tapusu olmayan ve hissesinden fazla yer kullanan vatandaşlarımızın problemlerinin çözümü için Belediyemiz adına kayıtlı bulunan yaklaşık 105.000 m2 tarla ve arsaların büyük kısmı mağdur olan kişilere hisseli olarak tahsis edilmiştir. Huzur mahallemizde 1.800 adet mal sahibinin imar problemleri, mülkiyet eksikliği ve sınır anlaşmazlığından kaynaklanan problemlerin %95’i çözüme kavuşmuştur. Mahallemizde kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, hisseli parsellerin ihyası ve müstakil hale getirilmesinde büyük başarı gösterilerek çözüme kavuşturulmuştur. Hisselerin çok oluşu ve kişilerin sınır anlaşmazlığından kaynaklanan problemlerin çözümü ve hiçbir mal sahibinin mağdur olmaması için Belediyemizce çalışmalar devam etmektedir.

 

ÖNCE İNSAN DİYORUZ

Sonuç olarak; Huzur Mahallesi Bursa Devlet karayoluna cephe hisseli olarak tescil edilmiş olan 489 ve 509 no’lu adalar, mahalle sakinlerinden gelen talepler üzerine bu iki ada da müstakil parseller üretilmiştir. Çalışmalara yön vermek adına düzenlenen imar dosyası 05.03.2014 tarihinde tescil edilmiş olup, bu 2 imar adasında toplam 75 adet müstakil parsel tapusu çıkarılmıştır.  Belediye olarak herkese karşı aynı mesafe ve ilkesel duruşla hizmet götürmeye çalışıyoruz. Tek arzumuz vatandaşların gönül rızalarını kazanmak ve dualarını almak. Biz milletin derdini dert edinen ve sorunlarını çözen bir anlayıştan geliyoruz. Burada yaşayan binlerce vatandaşımızın şehir hayatının nimetlerinden istifade etmesini sağladık ve en önemli sorunu olan tapu sorununu biz çözdük. Mahallemizin İnegöl ile entegre olması yönündeki çalışmalarımız hızla devam etmekte. Düşünün vatandaşımız yıllardır evin içinde oturuyor, vergisini ödüyor, yükümlülüklerini yerine getiriyor. Ama resmiyette oturduğu evin sahibi değil. Vatandaşımızın bu mağduriyetini gidermek için belediye olarak böyle bir çalışma başlattık. Biz önce insana hizmet ediyoruz. Önce insan diyoruz. Sizlere mutlu yuvalarınızın tapularını dağıtmanın sevincini yaşıyorum. Hayırlı olsun.

 

Yapılan konuşmaların ardından hak sahibi olan Huzur Mahallesi sakinleri adına temsilen tapuları verildi. 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş