Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Uygulama Atölyesi’nin açılışı geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Uludağ Üniversitesi’nden ayrılarak kendi başına üniversite kuracak ilk ilçenin İnegöl olacağını tahmin ettiğini belirterek, “Mobilya ve Dekorasyon bölümü değil sanki Mobilya ve Dekorasyon Fakültesi gibi duruyor” dedi.
Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Uygulama Atölyesi’nin açılışı, geçtiğimiz gün ilçe protokolünün katılımı ile gerçekleştirildi.
UYGULAMADAN ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu yeni müdürü Prof. Dr. Mürsel Alper, “Henüz bugün göreve başladım ve böyle bir açılış ile karşı karşıya kaldım. Atölyenin açılışına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize çok faydalı olacaktır. Duyduğumu unutuyorum, gördüğümü hatırlıyorum ancak yaptığımı anlıyorum diye bir söz vardır. İnsanın yapmadıkça bir şeyi anlaması mümkün değildir. Ne kadar uygulama yaparsa refleksler de ona göre gelişir ve uygulayıp yapması daha kolay olur. İnşallah bu öğrencilerimize çok faydalı olacaktır, onları ileri seviyeye götürecektir. Bunu hayata geçiren kurumlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
ÇİLEK MOBİLYA’NIN BÜYÜK DESTEKLERİ OLDU
Okulun aşağı yukarı 43 dönümlük bir alan üzerinde bulunduğunu belirten Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu eski müdürü Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan, “İçerisinde İşletme Fakültesi ile beraber Meslek Yüksek Okulumuz var. Meslek Yüksek Okulumuzda 10 tane programımız var, 1 tane de yeni dönemde eklenecek. Burada 2 binin üzerinde öğrencimiz var. MYO, aşağı yukarı 6 bin metrekare kapalı alanda 3 bin metrekarelik de kapalı atölyede hizmet vermeye çalışıyor. Bütün programlarımız yüzde 95’in üzerinde doluluk taşıyor. Bu İnegöl için memnuniyet veren bir durum. Bunun bu duruma gelmesi için bir takım önlemler aldık, bunların sonuçlarının da önemli olduğunu düşünüyorum. Program bazlı çalışma yaparak her programımızın daha çok değer kazanması için, duyulabilir olması için, tercih edilebilir olması için uğraşı içerisinde olduk. Her programımızın yaptığı özel teşebbüsler var. Onun dışında en çok kan kaybı yaşadığımız programlarımız mobilya ve makine programlarımızdı. Bu programların öncesi itibariyle az sayıda öğrenciyle çok sayıda hizmet yaptık ancak bunu daha düzeni hale getirmek için kendimizi İnegöl’e, İnegöl eşrafına, İnegöl’deki firmalara tanıtmak üzere bir program yapmıştık ve İnegöllüleri gezmeye çıkmıştık. İnegöl Meslek Yüksek Okulu olarak niyetimiz nedir diye onları gezmeye çıkmıştık. Önemli katkılar gördük. Gezmek istediğimiz büyük firmalardan bir tanesi de Çilek Mobilya’ydı. Onlar çok nazik olarak bizim yanımıza gelip ziyaret etmek istediklerini söylediler ve ekipleriyle beraber bizi ziyaret ettiler ve bizim için neler yapabileceklerinin teklifiyle geldiler. Bu nazik davranışlarından dolayı Çilek Mobilya sahiplerine çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte binamızın içerisinde olan ve ders sırasında dersin işlenişinde negatif etkiye sahip olan atölyelerimizi burada hazır bulunan atölyelerimize taşımayı teklif ettik. Onlar da çok sağ olsunlar bunu kabul ettiler ve bu atölyenin verimlilik esaslarına uygun şekilde dizaynını gerçekleştirdiler. Bu anlamdaki bütün katkılar kendilerine aittir. Ayrıca kendi firmalarında bizim öğrencilerimize staj yapma hakkı verdiler. Bu da oldukça önemli bir husus. Öğrencilerimizin büyük bir kısmını süreç içerisinde kaybediyorduk. 100 öğrencinin 70’i 2. sınıfta bizden ayrılıyorlardı ama şuanda Çilek Mobilya ilk 10’a giren öğrencilerimize burs veriyor. Bu oran sayesinde bizim 1. sınıflarımız tam doldu, kaliteli öğrenciler geldi, 2. sınıftaki arkadaşlarımızın ayrılma oranlarında da ciddi azalmalar meydana geldi” şeklinde konuştu.
TERCİH EDİLİRLİĞİ ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Çilek A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Çilek, “İnegöl’de MYO olduğunu öğrendiğim zaman 1997 yılının kışıydı. Şuanda bizde 25’ten fazla MYO’nun mezunu çalışıyor. Bugün köklü ve daha uzun süreli bir çalışma gerçekleştirdik. Mobilya Meslek Yüksek Okulu’nun tercih edilmesinde, daha nitelikli öğrencilerin yetiştirilmesinde vesile olacaktır. 2008 yılında MOSDER olarak Meslek Liselerinin Mobilya ve Dekorasyon bölümleri tercih edilsin diye Türkiye’de bulunan 367 meslek lisesinin kayıt öncesinde bazı afişler hazırladık, el ilanları yaptık ve ara eleman ihtiyacının karşılanması için çalışma başlattık. Onun da faydalarını bugünlerde görmeye başladık. Çilek ekibi içerisinde atölyenin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun” diye konuştu.
BÖLÜMÜNÜZÜN KIYMETİNİ BİLİN
Şehre ve eğitim öğretim hayatına ciddi katkılar sağlayacak bir yatırımın hayata geçirildiğini belirten Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Türkiye’de 200 civarında üniversite var. Hiç kimse kimseyi kırmızı mumla beklemiyor ama hala bu ülkenin donanımlı insanlara ihtiyacı var. Mobilya ve ağaçla alakalı İnegöl’de 35 bin istihdam var. Bu muazzam bir rakam. Toplamda 35 bin istihdam olmadığı bizden büyük şehirler var. Mobilya, istihdam dostu bir sektördür. Siz okulu bitirdiğinizde hemen birileri sizi gel demezler, belirli melekeleriniz olması gerekiyor ama maalesef bizim gençlerimizde masa başı çalışayım gibi bir hayal var. Belediye ve kamu kuruluşlarına o kadar çok müracaat var ki… Mobilya şehrinde mobilyacılıkla alakalı hedefler konulmuyor. Bu yapılan çalışma şimdi değil ama birkaç sene sonra müthiş derecede etkisini gösterecektir. MÜSİAD’ın ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesine destekler veriyoruz. Bölümde tabiri yerindeyse patlama var, geçen seneki müracaatın 3-4 katına çıktı. Çocuklara burs veriliyor, yurtiçi ve yurtdışı gezilerine götürülüyor. Mobilyada asgari ücretle çalışan yok. Bana göre çok bereketli, istihdam dostu, keyifli bir sektörün içerisindesiniz. Kesinlikle bunun kıymetini bilin” ifadelerini kullandı.
KÖTÜ İMAJI YOK EDELİM
“Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” diyerek konuşmasına başlayan Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, “Burada ne yaptığınız önemli. Siz kendinizi çok iyi tanıtabilirsiniz ama ‘Hadi buyurun’ dendiğinde ortaya çıkılmazsa hiçbir anlamı olmaz. Hamiyetperver işadamlarımıza teşekkür ediyorum. Bu gibi kurumlar desteklenmeli. Devlet imkânları ortada. Her birine yeterli kaynak ayırması söz konusu değil. Bu kurumların iş adamlarımız tarafından desteklenmesi neticesinde böyle güzel, hayırlı ve kullanışlı mekânlar ortaya çıkabiliyor. Ülkede 7,5 milyon gönüllü işsiz var, 1,5 milyon da gerçekten iş arayan insanımız var. Ülkemizde sözünün eri mobilyacı sayısı az. İş ahlakına sahip olarak buradan yetişin. Ekmek yediğiniz mesleğinizi başınızın üzerinde tutun. Mobilyacılar üzerindeki bu kötü imaj silinmeli. İnşallah artık bu imajı meydana getirecek uygulamalardan vazgeçelim” dedi.
MOBİLYA VE DEKORASYON FAKÜLTESİ
Uludağ Üniversitesi’nden ayrılarak kendi başına üniversite kuracak ilk ilçenin İnegöl olacağı gibi durduğunu belirten Yücedoğru, “Mobilya ve Dekorasyon bölümü değil sanki Mobilya ve Dekorasyon Fakültesi gibi duruyor. Bunu burada söylemekten mutluluk duyuyorum. Sektör bunu sıkıştırıyor, siyasiler buna sahip çıkıyor, Belediye Başkanımız bunu alır ve götürür. İnşallah İnegöl’e mahsus fakülteler, yüksekokullar, üniversiteler olur ve biz de bunu desteklemekten mutluluk duyarız. Bu atölyelerin İnegöl’e ve üniversitemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İşadamlarımıza ve büyüklerimize saygılarımı sunuyorum” açıklamalarında bulundu.
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Mobilya ve Dekorasyon Bölümü Uygulama Atölyesi’nin kurdelesi kesilerek faaliyete geçirildi.