Yurt-pansiyon tartışmaları büyüyor

Bursa Valiliği tarafından, 11 Haziran 2005 tarihinde ‘Pansiyonlarda sadece öğrenci barındırılamaz’ gerekçesiyle kapatılması yönünde karar aldığı, Bursa 2 ve 3 Nolu Bölge İdare Mahkemesine yapılan itiraz başvurusunun da reddedilmesi ile İnegöl’de faaliyette bulunan 5 Pansiyonun 8 Nisan 2014 tarihinde kapatılması karar verilirken, pansiyon sahiplerinin kararı protesto etmelerine, İnegöl’de faaliyet gösteren Milli Eğitime bağlı Öğrenci Yurtlarından tepki geldi.

Yayınlama: 08.04.2014
1.353
A+
A-

İnegöl’de faaliyet gösteren Uludağ Kız Öğrenci Yurdu sahibi Yüksel Öztürk, Konak Erkek Öğrenci Yurdu sahibi İlhan Korkmaz, Marmara Kız Öğrenci Yurdu sahibi Cemil Kahveci, İlim Yayma Cemiyeti Erkek Öğrenci Yurdu yetkilisi Şentürk Öztürk, basın açıklaması yaparak, alınan kapatma kararının uygulanmasını istediler.

 

PANSİYON SAHİPLERİNİN BU TÜR BEYANLARININ YERSİZ VE MANTIKSIZ






Milli Eğitime bağlık Öğrenci Yurdu sahipleri adına bir açıklama yapan Konak Erkek Öğrenci Yurdu sahibi İlhan Korkmaz, “5 Nisan 2014 tarihli yerel basında çıkan haberlerde İnegöl’de faaliyet gösteren pansiyonların Bursa Valiliği’nce kapatılması ile ilgili yazıda pansiyon işletmecilerinin karara tepkili oldukları belirtilmiştir. İşletmecilerin Bursa 2. ve 3. İdare Mahkemelerinin kararlarını uygun bulmadıklarını, kararların keyfi olduğunu 1-2 şahsın öğrenci barındırıyorlar diye şikâyeti sonucu Bursa Valiliğinin keyfi bir şekilde böyle bir kararı aldığını söyleyerek mesnetsiz iddiaları yaptıkları, hatta yasaya uygun olmadığını iddia ettikleri bu kararı Valiliğin geri çekmesini istedikleri anlaşılmıştır.  Pansiyon sahiplerinin bu tür beyanlarının yersiz ve mantıksız olduğu kamuoyunca bilinmelidir. Yasal olmayan hiçbir uygulama valilikçe yapılabilir mi? Şimdi gelelim işin yasal boyutuna. 5661 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları kanununa dayanarak hazırlanan yönetmeliğin 41-42. Maddelerinde ‘’yurt açma izin belgesi alınmadan yurda öğrenci kaydı yapılamaz. İzinsiz açılan yurtlar işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (a) bendinde belirtilen yetkili idarelerden otel, motel, pansiyon vb. konaklama tesisi ruhsatı aldığı halde sadece öğrenci barındıran ve öğrenci yurdu gibi çalıştırılan yerler ile öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı gibi isimlerle tabela bulunduran ve bu faaliyetlerini bu şekilde sürdüren yerler hakkında il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılacak tespitten sonra düzenlenecek rapor esas alınarak valilikçe kapatma işlemi yapılır hükmü vardır” dedi.

 

İLLEGAL BİR ŞEKİLDE ÖĞRENCİLERLE SÖZLEŞMELER YAPMIŞLAR          

Açıklamalarına devam eden İlhan Korkmaz, “Yasa böyle emrederken söz konusu pansiyonlar, üniversite kayıt dönemlerinde kayıtlarımız başlamıştır diyerek ekte ki el ilanları ile öğrencileri ve velilerini yanıltarak illegal bir şekilde yurt kurallarını uygulayıp öğrencilerle sözleşmeler yapmışlar ve öğrenci kayıt etmişlerdir. Bu uygulamalardan biz resmi öğrenci yurtları haksız rekabete uğrayarak zarar görmekteyiz. Çünkü biz öğrenci yurtları vergi ödemekte, sigortalı olarak zorunlu personel çalıştırmaktayız. Bu kurumlarda denetim yapılmadığı için bu konularda haksız rekabetle mağdur olmaktayız. Ayrıca bu pansiyonlarda öğrencilerin ve kurumların M.E.B tarafından denetimi olmadığı için öğrenciler adına güvenlikte yoktur. Maazallah bu denetimsiz yerlerde bir öğrencinin başına bir şey geldiğinde İnegöl ikinci Sinem olayını nasıl kaldırır. Bu durumlardan dolayı Bursa Valiliği’nin görevlendirdiği müfettişler tarafından gerekli incelemeler yapılmış, raporlar tutulmuş, öğrenci barındırmaları yasal görülmemiş olup 10.05.2013 tarih ve 9355461/915485 sayılı kararıyla kapatma kararı almıştır. Pansiyon sahipleri bu kararı Bursa 2. Ve 3. Bölge İdare Mahkemeleri’ne taşımışlar, valiliği dava etmişlerdir. Bursa 2. Ve 3. Bölge İdare Mahkemeleri de valiliğin kararını yerinde görmüş ve davayı reddetmiştir” ifadelerini kullandı.

 

ÖĞRENCİLER ÜZERİNDEN MAĞDUR EDEBİYATI…

Öğrencilerin mağdur edebiyatı yapıldığını söyleyen İlhan Korkmaz, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: Sonuç olarak yasalara uymadan açılan her türlü ticari işletme kapatılır. İşyeri sahiplerinin iddia ettikleri gibi ‘’kararlar keyfidir, yasal değildir’’ görüş ve beyanları yanlış ve geçersiz beyanlardır. Bu beyanlar devletin bağımsız ve tarafsız mahkemelerine saygısızlıktır. Şimdi biz M.E. B’ye bağlı resmi öğrenci yurtları olarak bu kararların yetkililerce titizlikle ve ivedilikle uygulanmasını bekliyoruz. Pansiyon işlettiklerini söyleyen kurumlar, yapılan denetleme sonucunda aslında Pansiyon gibi bile çalışmamakta, hiçbir resmi kayıt tutmamaktadırlar. Pansiyonlarında yıllardır kimlerin kaldığını kayıt bile etmemektedirler. Pansiyonlar oteller statüsünde olup, günlük pansiyonda kalanların emniyet müdürlüğüne bildirilmesi gerektiği halde, bunu dahi yerine getirmeyerek açıkça suç işlemektedirler. Yıllardır bu durumu ilçe emniyetine bildirdiğimiz halde her ne hikmetse bununla alakalı hiçbir işlem yapılmamıştır. Pansiyonlarda öğrencilerin yanında kimlerin kaldığı belli olmamakla birlikte aslında ateşle oynanmaktadır. Pansiyonlar bulundukları şehirlerdeki belediye zabıta ekiplerince denetlenmek zorundadırlar. Yıllardır İnegöl belediyesi zabıta ekipleri tarafından kaç kez denetlendiklerini, daha doğrusu denetlenip denetlemediklerini kamuoyunla paylaşsınlar. Çocuklarımız için tehlikenin ne kadar büyük olduğunun yetkililer tarafından görülmesini istiyoruz. Öğrenciler üzerinden mağdur edebiyatı yapanlara öğrencilerimizin ve ailelerin kendilerini neden mağdur ettiklerini ve yasal olmadıklarını bildikleri halde neden kendilerini pansiyonlarına kayıt edip yıllık sözleşmeler yaptırıp senetlerini aldıklarının hesabını sorsunlar.

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş