Çiftçiler ülke kalkınmasında lokomotiftir

İnegöl AK Parti Tarımdan Sorumlu İlçe Başkan Yardımcısı Selahattin Dumanlar, Çiftçiler Günü nedeni ile yazılı basın açıklamasında bulunarak, “Çiftçiler ülkemizin kalkınmasındaki lokomotiflerden biridir” dedi.

Yayınlama: 17.05.2016
1.087
A+
A-

 

Dumanlar, yazılı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde çiftçinin önemi çok fazla. Türkiye’nin tarım nüfusu azalmakta. Bugün için baktığımızda tarım nüfusumuz 15 milyona yakın. Ülke nüfusunun % 19’8 halen tarımla uğraşmakta. Tarım nüfusunun artması önem arz etmekte. Tarımda istihdamı arttırmak adına hükümet olarak adımlar attık. Çiftçiliği cazip hale getirebilmek adına yeni hedefler belirliyoruz. Çiftçilerimizin nasıl şartlar altında mücadele ettiklerini iyi biliyoruz. Piyasa daralması, yaşanan olumsuz hava şartlarının vermiş olduğu zararlar velhasıl çiftçilerimiz sadece toprakla mücadele değil birçok farklı konuyla mücadele ederek ürün yetiştirip, geçinmeye çalışıyorlar. Hükümet olarak çiftçilerimizin verimli tarım yapmaları ve ürünlerini değerinde satarak hem kendilerine hem de ülkemize gelir kazandırmalarını canı gönülden destekliyoruz”

 






“Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)” kapsamında ilki 2011 yılında ülkemizde uygulamaya başlanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 10 bin 742 projeye, yaklaşık 3,5 milyar hibe desteği sağlandı. Bu destekler sayesinde 42 ilimizde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 7 milyar TL’yi bulan yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandı”

 

2016 yılı itibariyle, 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD Programı’nın ikinci dönemine girildiğini belirten Dumanlar, şunları kaydetti: “Bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edilecek,801 milyon Avro’su Avrupa Birliği’nden olmak üzere, ulusal katkı ile birlikte toplamda yaklaşık 1 milyar Avroluk kaynağı vatandaşımızın kullanımına sunacağız. IPARD II Programı’nda, ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de eklendi, hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkarıldı. Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı yüzde 50’den yüzde 65’e çıkarıldı, bu alandaki faaliyetlere makine parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi-aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek.”

 

Tarımda doğru adımlar atmanın artık bir zaruriyet olduğunu belirten Dumanlar, “Artık dünyada tarım, su kadar önem arz etmekte. Dünyada tarım alanında en fazla söz sahibi olan ülkeler gelecekte her yönden bir adım önde olacaklardır. Bizlerde tarımın gelişmesi için yeni planlar yapmalıyız. Tarıma elverişli alanların hepsinin doğru değerlendirildiği politikalar üretmeliyiz. Çiftçilerimiz güçlerini birleştirmeli. Tarım alanları kesinlikle bölünmemeli. Çiftçilerimiz şunu bilmeliler, tarım bacasız fabrika gibidir. Çiftçilerimizin kazançlarını çoğaltmaları için doğru planlamalar yapmaları gerekmekte. Güncel olarak Hükümetimizin tarıma destek programlarından olan genç çiftçilerimizin yapmış oldukları projelerine destek amaçlı 30 bin TL ye kadar hibe desteği verilmesi kapsamında, 378 bin çiftçimiz başvuru yapmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülen çiftçilerimize gereken destekler önümüzdeki günlerde yapılacaktır. Ve yine Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İnegöl Belediyesi’nin kırsal kalkınmaya yapmış olduğu destekler apaçık ortada olup, bu desteklerin artarak devam edeceği kanaatini taşımaktayız. Bu yılki üretim sezonunun bol ve bereketli geçmesi temennisi ile tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs çiftçiler günü nü kutluyorum” dedi.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş