Hayvan Gübresi Toprağın Aspirini

Bursa’nın Mudanya ilçesinde, zeytin üretimini artırmak için panel düzenlendi.

Yayınlama: 04.03.2017
1.390
A+
A-

Marmarabirlik tarafından Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde tertiplenen panele Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Haluk Başar, Doç. Dr. Cevriye Mert, Doç. Dr. Nabi Alper Kumral, Doç. Dr. Hizmet Tezcan ve Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın yanı sıra üreticiler katıldı. Mudanya Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız, “2010 yılı ve sonrasında çeşitli sebeplerden dolayı zeytin üretiminde büyük verim kayıpları yaşamaktadır. Bizim maksadımız bunun çözüm yollarını konuşmak” dedi.

Prof. Dr. Haluk Başar, gübrelemenin önemine işaret ederek, “Yaptığımız araştırmalarda Güney Marmara bölgesinde yer alan zeytinliklerde ciddi bir potasyum eksikliği söz konusu. Bitki en çok potasyuma ihtiyaç duyarken, biz en az potasyumu kullanıyoruz. Üretimin ve verimin bu kadar düşük olmasının başlıca sebebi budur. Dengeli gübreleme yapılmadığı takdirde verim de, kalite de düşer. Fennî gübre kadar zeytin üretiminde organik gübre de önemlidir. Daha net konuşmak gerekir ise, organik gübre toprağın aspirinidir ve her derde devadır” diye konuştu.

Doç. Dr. Cevriye Mert, budamanın verimdeki rolünü anlatırken, Doç. Dr. Nabi Ahmet Kumral, zeytin hastalıklarından bahsetti. Son konuşmacı Doç. Dr. Himmet Tezcan ise dal kanserini ele aldı.








Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş