Patates’teki düşüş önlenemiyor

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, geçmiş yıllara göre patates ekiminin azaldığını ifade ederek, patates ekiminin 45 tondan 8 tona düştüğünü söyledi. •Serhat ÇİÇEK

Yayınlama: 03.07.2014
878
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, hasat mevsimi gelen patatesler ile ilgili dün Akçasu mevkiinde bulunan arazide incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında bir konuşma yapan Çelik, patatesin her sene üst üste para kazandıran bir ürün olmamasından dolayı çiftçilerin genellikle çerezlik ayçekirdeğine yöneldiğini ifade etti.

 

SENEYE YİNE YÜKSELİP ESKİ ŞEKLİNE DÖNEBİLİR






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Her sene olduğu gibi bu sene de yine patates hasadı için tarlalarımızı gezmekteyiz. Yine bir çiftçimizin tarlasına geldik, patates hasadını inceliyoruz. Biliyorsunuz ki patates her sene üst üste para kazandıran bir ürün değil. 5 senede bir para kazandırdığı için çiftçimizin çoğunluğu çerezlik ayçekirdeğine yönelmiş durumda. O sebeple dolayı patates ekimi aşağı yukarı 15 bin dekarlardan 2 bin 500 dekarlara kadar düşmüş durumda. Tabi o belli olmaz seneye yine yükselip eski şekline dönebilir. Orasını da zaman gösterir. Bugün itibari ile patateslerimiz az, biraz daha hastalık geldi. Bazı arkadaşlarımız onları önlediler bazıları önleyemediler. Hastalık derken kötü bir hastalık değil aşırı yağmurlardan dolayı kök çürümesi gibi durumlar meydana geldi. Bugün itibari ile patates para yapıyor. Araba üzerinde 1.100 ile 1.200 arasında değişmekte” dedi.

 

SATIŞ FİYATLARINDAN OLDUKÇA MEMNUNUZ

Bu yıl yaklaşık olarak 25 hektar alanda patates üretimi gerçekleştirdiklerini belirten arazi sahibi Ziraat Mühendisi Erhan Emek, “Başkanımızın da belirttiği gibi bazı hastalıklarla uğraştık. Hastalık açısından kötü bir sene geçirdik fakat sonuçta güzel bir hasat sezonuna ulaşmış bulunuyoruz. Şuan aldığımız verimlerden ve satış fiyatlarından oldukça memnunuz. Başkanımız zaten diğer konulardan bahsetti. Darısı ayçiçeğinin başına” şeklinde konuştu.

 

ŞEHİR DIŞINDAN İŞÇİ GETİREREK ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ

Ramazan ayında olduğumuz için işçi bulma konusunda sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Erhan Emek, “Biz kendimiz daha çok şehir dışından işçi getirerek çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

 

MAALESEF VERİMİ DÜŞÜK OLDU VE PARA KAZANAMADI

Hava şartlarının iyi gitmesi durumunda İnegöllü çiftçilerin iyi kazanç elde edebileceklerini belirten Ziraat Odası Meclis üyesi Zakir Özonan, “Geçen yıl yine aynı günde gelerek patates hasatlarını incelemiştik. O zaman yaptığımız röportajda hava şartlarının güzel gitmesi durumunda patates ekiminin bol olacağı ve patatesin ucuz olacağını ifade etmiştik. Bu sene maalesef hava şartları kötü gitti. Bu sebeple başta kirazda sıkıntılar başladı. Kirazlar ağaçta çatladı, çürüdü. Daha sonra çilekte sıkıntı başladı, çilek de çürüdü. En son patateste sıkıntı başladı. Patates ile mücadele eden arkadaşlarımız güzel verim aldı. Patates ile zamanında mücadele etmeyen arkadaşlarımızın maalesef verimi düşük oldu ve para kazanamadı. İnegöl bu sene pancara yöneldi. Pancar ekimi çoğaldı, ayçiçeği ekimi çoğaldı.  Allah nasip ederse hava şartları iyi gittiği takdirde İnegöl yine ayçiçeğinde rekor kıracaktır” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş