Aşırı yağışın zararı 23 milyon TL

İnegöl’de yaşanan sağanak yağmur ve dolu yağışı üreticilerin ürünlerine büyük zarar verdi. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, toplam zararı 23 milyon TL olduğunu söyledi.

Yayınlama: 17.06.2014
833
A+
A-

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl’de yaşanan yoğun yağış ve dolu olayları ile ilgili dün makamında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

SADECE KİRAZDAKİ ZARAR 20 MİLYON TL






Başkan Sezai Çelik açıklamasında şu bilgileri aktardı: 2014 yılına önce kışın kurak geçmesi ile devamında da yağışların aşırı olması ile çiftçilerimiz sıkıntılar yaşıyor. Bazen lehte olan bazen aleyhte olan bu durum ayçekirdeği ve benzerlerine çok faydalı olurken kiraz hasadına gelen uzun süreli yağmurlar ürünlere büyük ölçüde zarar vermiş durumda. Özellikle de kiraza. İnegöl’de kirazda 13 bin 500 dekar, armutta 21 bin dekar, şeftalide 17 bin 500 dekar, elmada 11 bin dekar ve çilekte de 5 bin dekar ürün aşırı yağmurlardan zarar görmüştür. Erkenci kirazda 9 milyon TL civarında bir zararımız var. Sonradan ihracata giden Napolyon kirazında da yüzde 50 gibi bir çatlama söz konusu. Orada da aşağı yukarı 14 milyon TL gibi bir zararımız var. Toplamda sadece kirazda 20 milyonu geçen zararımız var.

 

DİKEN ÜZERİNDE DURUYORUZ

Her zaman söylediğimiz gibi çiftçilerimizin mutlak suretle ürünlerini sigortalaması gerekiyor. Ancak kiraz çatlamasında sigortaya sokulamıyor. Devlet büyüklerimizden hep o yönde taleplerimiz oldu. Tam hasat zamanında başlayan yağmurlar kirazları çatlatıyor. Daha önceden don, kırağı ve benzeri olaylarda yapmış olduğunuz sigortanın hiçbir şeye faydası olmamış gibi oluyor. Özellikle iklim şartlarının değişmesi ile son zamanlarda, son yıllarda sürekli dolu olayı var. Dolu riskinin aşağı yukarı 10-15 gün daha sürebileceğini düşünüyoruz. Diken üzerinde duruyoruz.

 

SABAH MASMAVİ GÖKYÜZÜ, ÖĞLEDEN SONRA DOLU YAĞIŞI!

Dün öğlen saat 14.00’a kadar hava masmavi idi, köy pilavlarını geziyorduk. 14.00’dan sonra bazı yerlere hafif hafif yağarken Hamamlı ve Aşağıballık köylerinde çok yoğun dolu olayı gerçekleşti. Hamamlı köyünde 35 dönümlük bir bahçemiz var, o bahçede yetiştirdiğimiz Granny Smith elmalarımız doludan dolayı çok büyük zarar gördü ve bitti. Tabi ki bizim bahçemiz sigortalı. Sigortadan ne kadar istifade ederiz onu da ilerleyen günlerde göreceğiz. Her şeye rağmen kiraz çatlamasını sigortaya koyamıyoruz ama çiftçilerimiz mutlak suretle bundan sonraki yıllarda TARSİM sigortasından yararlanmalılar. Biz de o yönde açılarını genişletmek bakımından kendilerini sıkıştırıyoruz, toplantılar yapıyoruz. Bizim bölgemiz bir afet bölgesi. Allah beterinden saklasın, kalan günler inşallah kazasız belasız geçer.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş