Soma kömürüne eşdeğer

İnegöl Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından arıtma tesisinde yapılan işlemin ardından çıkan çamurun kurutulması ile birlikte linyit kömürden daha kaliteli yakıt elde ediliyor.

Yayınlama: 05.06.2014
1.013
A+
A-

Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MARSİFED) yönetimi, 5 Mayıs Dünya Çevre Günü nedeniyle Türkiye’de çamur kurutma tesisine sahip olan İnegöl OSB Müdürü Erol Eruğur’u ziyaret etti.

OSB Müdürlüğü’nde gerçekleşen ziyaretin ardından arıtma tesisi ve çamur kurutma tesisi de gezilirken, çamur kurutma tesisinde üretilen ve linyitten daha kaliteli olan katı yakıtın yaygınlaştırılması için çağrıda bulunuldu.

İNEGÖL GİBİ MÜKEMMEL BİR ARITMA TESİSİMİZİN OLMASINI İSTİYORUZ






İlk olarak OSB Müdürlüğü’nü ziyaret eden ve burada OSB Müdürü Erol Eruğur’la bir araya gelen MARSİFED yönetimi, OSB hakkında bilgi aldı. Çevre konusunda yaptığı çalışmalarla takdir toplayan İnegöl sanayisine de imrenerek baktıklarının ifade eden Bahadır Özgün konuşmasında şunları söyledi: Bursa’dan bakarken, İnegöl’e imreniyoruz. Çünkü İnegöl’de Türkiye genelinde olmayan bir arıtma tesisi var. Birçok sanayi atığı denize kavuşurken, İnegöl’de de ayrıca bir ayrıntı var; İnegöl sanayinin suları sulama barajına akıyor. Bursa’da arıtılmayan sular denize akıyor ve olan Marmara denizine oluyor. İnegöl arıtmayı güzel bir şekilde sağlıyor. Bizde devletimizin katkısı ve teşvikleri ile bunu Bursa’da da gerçekleştirebiliriz. Artık Nilüfer deresinin kokmasını, bütün bu kirliliğinde Marmara denizine akmasını istemiyoruz. İnegöl gibi mükemmel bir arıtma tesisimizin olmasını istiyoruz. Tabi tesisin içinde çamur kurutma sistemi de olması gerekiyor. Gerçek arıtma çamur kurutma tesisi ile olur.

ÇAMUR, YAKILARAK ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

İnegöl Organize Sanayi Bölgesi ve arıtma tesisi ile çamur kurutma tesisi hakkında MARSİFED yönetimine bilgi veren İnegöl OSB Müdürü Erol Eruğur ise konuşmasında şunları dile getirdi: OSB’nin kuruluş tarihi çok eski. 1973 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile OSB çalışmaları başlamış. O tarihlerde atık suyun, arıtma tesisinin ne olduğu bilinmiyordu. 1978-1979 yıllarında altyapı çalışmaları başlandı. 1983 yılından itibaren fabrikaların konuşlanması başlamış oldu. OSB’deki tekstil firma sayısının artmasıyla, boyahanelerinde artmasıyla baktık ki Kalburt deresine deşarj ettiğimiz su renkli çıkmaya başladı. 1991 yılında bu işin önleminin alınması gerektiğini düşündük. O tarihte yönetim kurulu gündemine alındı. O tarihlerde arıtma tesisi ülkemizde yok denecek kadar azdı. Yurtdışı seyahati tertip ederek sanayide ilerlemiş ülkelerde bir araştırma yaptık. 1999-2000 yıllarında da arıtma tesisinin yapımını gerçekleştirdik. Yine bir seyahat tertip ederek Avrupa ve Amerika’da incelemeler yaptık. Atık çamurun kurutularak ya da yakılarak bertaraf edildiğini görmüş olduk. Yakmanın hava kirliliği nedeniyle zor bir işlem olduğu için en doğru yolun çamurun kurutulması olacağı kanaatine vardık 2010 yılında çamur kurutma tesisini kurduk. Kuruyan çamurun da bertaraf edilmesi çok kolay değil. Çıkan çamurda yaptığımız analizlerde, çamurun yakılmasının ya da atılmasının doğru olmayacağı kanaatiyle, lisansı olan kuruluşlar tarafından bunun bertaraf edilmesi mümkün. Hepimizin de bildiği linyit kömürü var. Arıtmadan çıkan kurutulmuş çamur, bu kömürün ısı değerinden daha yüksek bir ısı değerine ulaşan bir madde. Bursa çimento fabrikası ile bir protokol çerçevesinde her gün 16 ton çıkan kurutulmuş çamur, yakılarak enerjiye dönüşüyor. Kurutma tesisi ülkemizde yok denecek kadar az.

TAMAMEN SANAYİCİLERİMİZİN FEDAKÂRLIKLARI İLE YAPILMIŞTIR

2000 yılında yapılan arıtma tesisi 10 milyon dolara mal oldu. Şehrin nüfusunun artması hem de sanayi kuruluşlarının kapasitelerinin artması neticesinde, kapasitesi 55 bin tondan 130 bin tona çıkarıldı. Günde tesise 85-90 bin ton arasında atık su geliyor. Bunun 55 bin tonu şehirden geliyor, 30 bin ton civarı da sanayi bölgemizdeki fabrikalardan geliyor. Arıtma tesisinin yüzde 110 oranında kapasitesinin artmasıyla maliyeti 25 Milyon dolara çıktı. Çamur kurutma tesisi de 10 milyon dolara mal oldu. Tesisinin şu anki maliyeti 35 milyon dolar civarında. Bir kurutma tesisi daha yapacağız. 40 milyon dolarlık bir tesis sahibiyiz. Arıtma tesisinde doğalgazdan elektrik üretiliyor. Doğalgazdan elektrik üreten iki adet gaz motoru var. Arıtma ve kurutma tesisinin elektrik enerjisi bu motorlar tarafından üretiliyor. Motorların egzozundan çıkan ısıda da kurutma tesisine bağlanarak, kurutma tesisinde ayrıca doğalgaz yakmadan kurutma yapılıyor. Akıllı bir yatırım. Biz Türkiye’ye örnek bir tesisin sahibi durumundayız. Tabi bunda yönetim kurulunun ve sanayicilerimizin anlayışı ile bu yatırımlar yapıldı. Devlet desteği, hibe kredi desteği alınmadan tamamen sanayicilerimizin fedakarlıkları ile yapılmıştır.

SOMA KÖMÜRÜNE EŞDEĞER ÇAMUR!

OSB Müdürlüğü’ndeki toplantının ardından, MARSİFED heyetine İnegöl Arıtma ve Çamur kurutma tesisleri gezdirildi. Burada yapılan incelemelerde, kurutulmuş madde incelendi. Linyit kömürüyle eş değer olan kurtulmuş madde hakkında bilgi veren Erol Eruğur şunları kaydetti: Bu kömür Soma kömür madenlerinde üretilen kömürle eşdeğer. Günlük 75 ton yüzde 72 ıslak çamur giriyor, kurutulduktan sonra 16 ton kuru madde olarak kömür elde ediliyor. Linyit kömür niteliğinde bir katı yakıt ortaya çıkartılıyor. Bu bütün arıtma tesislerinde uygulanmalı. Kömür üretiminin bir başka yolu da bu şekilde bulunmuş olacak. Bu madde, linyit kömüründen kalorifik değeri daha yüksek olan bir yakıt. Linyit kömürü 2 bin 800 kilo kalori, bu yakıt 3 bin 100 kilo kalori. Enerjisi daha yüksek olan bir madde.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş