Aktaş’tan Meclis Üyesi Bayanlara çiçek

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 5 Aralık Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile Aralık ayı Belediye Meclis toplantısının ardından Belediye Meclis Üyesi 4 bayana çiçek takdim etti.

Yayınlama: 08.12.2014
690
A+
A-

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 5 Aralık Dünya Kadınlar Günü, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi dolayısı ile dün yapılan İnegöl Belediyesi Aralık ayı Belediye Meclis Toplantısı’nın ardından mecliste yer alan 4 bayan Belediye Meclis Üyesi’ne çiçek takdiminde bulundu.

 

İLK KADIN MİLLETVEKİLİ İNEGÖLLÜDÜR






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti’li Belediye Meclis Üyesi Serap Aytemur, “Bugün 5 Aralık… Kadınımıza seçme ve seçilme hakkının verildiği bir gün. Osmanlı Dönemine kadar gidersek o zamanlarda neredeyse kadının varlığı ve yokluğu belli değilken bugün sırasıyla Belediye seçimlerinden, muhtarlıklardan, milletvekillerinden neredeyse bakanlıklara kadar kadınlarımızı önemli olan her kesimde görmüş bulunmaktayız. 1934’te kadına seçme ve seçilme hakkının verildiğinde 1935’teki ilk seçimlerde Şekibe İnsel Akkavuk milletvekilimiz biliyorsunuz ki İnegöllü bayan, ilk bayan milletvekilimiz. Bu da bizim için gurur verici bir şey. Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız da kadını siyasette bir figüran olarak değil de karar verme aşamasındaki bir merci olarak görüp önünü bu şekilde açmış ve bu da gerçekten bizim için bugün çok önemli bir olay. İnşallah bundan sonra çok daha iyi yerlerde çok daha fazla sayıyla çok daha iyi işlere, özellikle kadın sorunları ile ilgili mevzulara imza atmayı hedefliyoruz” dedi.

 

SİYASETTE AKTİF BAYAN SAYISI YETERSİZ

Siyasette aktif olarak görev alan bayan sayısının azlığından yakınan AK Parti’li Belediye Meclis Üyesi Asuman Akçay Sakallı, “Bugün 5 Aralık, Türk kadınına, dünya kadınına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün. 80. yıldönümünü kutlamaktayız. Bizim gibi yerel siyasette aktif olarak görev alan bayanlar öncelikle ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleriyle diğer Avrupa ülkelerindeki bayanlardan önce bu hakka sahip olmuştur. Bu da bizim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağıdır. 30’lu yıllarda ilk önce belediyede seçme hakkını, 33’lü yıllarda muhtar seçme ve seçilme hakkını daha sonra da 34 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşuz. Şuanda siyasette aktif olarak görev alan bayanların sayısının az olduğunu düşünmekteyiz. İnşallah bundan sonra daha güçlü, daha aktif bir şekilde siyasette yer almak istiyoruz. 80. yıldönümünü kutladığımız bu günü tekrar kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

ŞART; KADINLARIN İYİ YETİŞTİRİLMESİDİR

MHP’li Belediye Meclis Üyesi Seda Arık, “5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Çağdaş, demokratik, kalkınmış toplumlarda kadınların daha güçlü konumlara getirilmesi şarttır. Maalesef bizim ülkemiz gibi birçok ülkede kadınlar konumlarda daha geri planlarda kalmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, muhasır medeniyet seviyesine ulaşılmanın şartı kadınların iyi yetişmesidir. Bu bağlamda da iş hayatında, siyasette, sivil toplum kuruluşlarında kadınların güçlerinin ve sayılarının arttırılması gerekmektedir. Ben de seçilmiş bir kadın olarak beni buraya uygun gören herkese çok teşekkür ediyorum ve gerek siyasette gerek iş hayatında gerek sivil toplum kuruluşlarında sayımızın her geçen gün artmasını temenni ediyorum. Daha güçlü bir toplum için, kadınların daha aktif ve güçlü olduğu konulara ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

AKÇAY’DAN TARİHİ HATIRLATMALAR

AK Parti’li Belediye Meclis Üyesi Irmak Akçay ise, “Bugün, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü. Cumhuriyetin ilanından sonra 3 kademede kadınlara siyasi hayatta yer verildi. Bu çok önemli bir şey. Özellikle de Avrupa’da 45-46-47 yıllarında kadınların siyasi hayatta rol aldığını görürsek Türkiye’nin bu konuda elini daha çabuk tutmuş olduğunu ve kadınların siyasi hayatta daha erken süreçte ve üstelik uzun bir savaş döneminden sonra böyle bir hak verildiğini görürsek çok olumlu bir gelişme. Bunun için de bu konuda çalışan ve bu hakları veren Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki yenilikleri gerçekleştiren herkese teşekkür borçluyuz. Burada hatırlamak zorunda olduğumuz başka şeyler de var. Şöyle ki Orta Asya Türk medeniyetlerinde Hakanların hanımları, Hakanlar, Hanlar savaştayken yönetimde nasıl söz sahibi olduklarını ve karar verme merci olduklarını, İslam medeniyetinde Abbasilerde göz ameliyatı yapan hanım doktorların olduğunu, Osmanlıların ve Selçukluların Anadolu’yu fethedişi sürecinde Anadolu Bacıları denen teşkilatların olduğu ve çok büyük etkilerinin olduğunu da unutmayalım. Hepsinin ruhları şad olsun” ifadelerini kullandı.

 

MÜHENDİSLERİ DE UNUTMADI

Gerçekleşen meclis sonrası belediye meclisinde bulunan 4 bayan meclis üyesine çiçek takdim eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş “Bugün, 5 Aralık Dünya Kadınlar Günü ve kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği gün. Ama bunun yanında Dünya Mühendisler Günü. Bu arada mühendis arkadaşların gününü tebrik ediyorum” dedi.

 

KADINLAR TOPLUMUMUZUN ANA UNSURUDUR

Kadınların toplumda ana unsur olduğunu ifade eden Aktaş, “Kadınlar toplumuzun olmazsa olmaz ana unsurlarıdır. Kadınlarımız yeri geldi mi ana yeri geldi mi yârimiz, hayat arkadaşımız, yeri geldi mi iş yerinde en zor görevleri üstlenen önemli bir personel ve beraberinde kadınlarımız çocuklarımıza annelik yapan toplumuzu yetiştiren asil ve asıl unsurlarıdır. En azından 4 bayan meclis üyelerimize çiçek takdim edip kadınlar gününü kutlamak ve bu vesile ile tüm ilçe halkımızın, tüm ülkemizdeki kadınların Kadınlar Günü’nü tebrik edip, hayırlı bir ömür diliyorum” ifadelerini kullandı.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş