BÜYÜKŞEHİR’DEN KESTANE FİDANI DESTEĞİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ünlü kestane şekerinin eski günlerine geri dönmesi için kırsalda kestane konusunda desteklemeler yaptıklarını belirterek İnegöllü üreticilere 3 bin 300 adet kestane fidanı dağıttı.

Yayınlama: 02.12.2015
602
A+
A-

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İnegöl’deki kırsal desteklemelerini sürdürüyor. Geçmişte arı kovanları ve salça makineleri gibi kırsal desteklemelerinde bulunan Büyükşehir Belediyesi son olarak İnegöl’de kestane fidan desteğinde bulundu. İnegöl Belediyesi Mesudiye Şantiyesi’nde düzenlenen fidan dağıtım programına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları, kurum ve oda başkanları ile üreticiler katılım gösterdiler.

 






“KAÇAK GÖÇEK KUM VERİYORDUK”

Programın açılışında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Allah’a şükrediyorum. Biz bırakın kestane fidanı, arı kovanı dağıtmayı, ürün toplama merkezi yapmayı, biz herhangi bir köyümüzün camisine kum verirken kaçak göçek yollarla veriyorduk. Muhtarlarımız da bu konuyu çok iyi hatırlıyorlardır. Okullarının bahçesine kilit parke verirken veya kanalizasyonu, suyu ile alakalı oluşan bir problemi giderirken kendilerine 8-10 metre boru verirken ne ceremeler çektiğimizi, müteahhitlere nasıl minnet ve rica ile iş yaptırmaya çalıştığımızı hatırlıyorlardır. Bunu özellikle söylüyorum ki; Büyükşehir Belediyesi yasası ile alakalı kendince eleştiri getiren, köylerimize bu işin zarar verdiğini, çiftçimize zarar verdiğini düşünenlere kapak olsun. Allah’a hamdolsun 1,5 senedir çok güzel işler yapıldı. Bundan sonra çok daha fazlaları yapılacak. Artık sistem oturuyor. Ne yaptık? Önce İnegöl içerisinde Çiftçi Mallarını Korumayı kurduk. Şimdi o koruculuk sistemini kendi içimizde Çiftçi Mallarını Koruma ile beraber Cerrah merkezli olarak yürütüyoruz. Kayapınar ve Dipsizgöl’de olmak üzere 2 tane ürün toplama merkezimiz bitmek üzere. Cerrah’takine de Büyükşehir Belediyemiz çok kısa süre sonra başlayacak. İnegöl’de ayçekirdeği nasıl marka olduysa şeftali de kestane de armut da markalaşacak, önemli atılımlar yapacağız. Kestane bundan 15-20 yıl önce malum hastalık gelene kadar İnegöl’ün en önemli ürünlerinden bir tanesiydi. Birkaç sene öncesine kadar kestane ile alakalı verimlilik yok denecek kadar azaldı ve dibe vurdu. Selahattin Külcü ile beraber grup toplantısında konuyu Büyükşehir Belediye Başkanımıza açtık. O da deyim yerindeyse bu konularda her zaman imdadımıza yetişen, bize ağabeylik yapan, bizim bu konudaki başımız, önderimiz. Sağ olsun ilgili arkadaşlara talimat verdi ve bugün dağıtmak üzere bir araya geldik. Ceviz ayıklama, salça makinelerinden, arı kovanlarından, çiftçi bilgilendirme seminerlerinden, İNTARF’a kadar bunların hepsi bir yere doğru gidecek, bir serüvenin aşamaları olacak. 2004 yılında 20 milyon dolar mobilya ihracatı yapan İnegöl nasıl ki geçen sene 360 milyon dolar mobilya ihracatı yapıyorsa inşallah tarımda da aynı güzellik ve başarıları anlatacağız. Bir taraftan da altyapı güçlendirilmeye çalışılıyor. BUSKİ marifetiyle yaptığımız sulama suyu yatırımları var. Bunlar da bu işi destekleyecek unsurlardır. Arazi olur, ürünü getirirsiniz ama bunu sulamanız da gerekiyor. Bir taraftan bunlar da iyileştirilmeye çalışılıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

 

“KÖYE GERİ DÖNÜŞÜ SAĞLAMAK İSTİYORUZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Bursa ve İnegöl için önemli olan kestane fidanlarının dağıtımını gerçekleştireceğiz. Artık yeni bir dönemdeyiz ve bu dönemle birlikte üretime önem veriyoruz. Atılan küçük adımlarla Türkiye’nin üretim ve gelecek konusunda iddiasını sürdüreceğiz. Özellikle Büyükşehir ve Bütünşehir uygulamalarıyla birlikte bir yandan şehir merkezi bir yandan da kırsalımızda özellikle üretimin gelişmesi, altyapıların tamamlanması ve bu konuda Büyükşehir desteğini burada hissetmeniz için buradayız. Türkiye’miz iyi yolda, hızlı bir şekilde gelişip kalkınıyor. Yeni bir istikrar dönemi önümüzde duruyor. Bizim amacımız bu dönemi en güzel şekilde değerlendirmek. İnşallah akan kan durur, savaşlar biter ve kazanan Türkiye olur. Türkiye’nin güçlenmesi devam edecek. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tek bir amacımız var; çalışıp üretmek. Türkiye dünya devleri arasına girecek. Dünyanın 10 devi arasına girecek. Bunun için performanslarımızı yükseltip her alanda çalışmamız gerekiyor. Artık köyümüzde İnegöl Belediyesi de var Büyükşehir Belediyesi de var. Daha önce özel idare ve diğer kurumlar vardı ama hedeflerimize ulaşamamıştık. Başta Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyemizle birlikte her alanda sizlerin yanınızda olmaya devam ediyoruz. Bu konuda eksikler giderilsin. Sadece İnegöl’ün kent merkezine değil, kent merkezinin tüm yatırımlarının yapılması, tüm eksikliklerinin giderilmesi ve sektörlerin gelişmesi, İnegöl’e her türlü katkının yapılmasının yanında kırsala da katkının sürdürülmesi gerekiyor. Köylere giden yolların, kırsaldaki yolların yapılması gerekiyor. Artık devamlı altyapı faaliyetleri var. Her köşede çalışmalar yapılıyor. Sulama sistemleri desteklenip tarla yolları yapılıyor. Ürün toplama merkezi gibi merkezlerimiz var. Bursa’mızı 5 bölgeye ayırdık. Bu bölgenin özellikleri ayrı, diğer bölgelerinki ayrı. Buranın neye ihtiyacı varsa onu öne alıyoruz ve bu konuda Büyükşehir Belediyemiz olarak İnegöl Belediyemizle koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada amacımız hedeflere ulaşabilmek. Türkiye’nin hedefleri var. Bu hedefler doğrultusunda Bursa’mızın da İnegöl’ümüzün de hedefleri olacak. Her sektörde çıtayı yükseltiyoruz ve dünyanın en ileri 10 ülkesi arasına girmek için çalışıyoruz. Bunun için kırsal kesimin gelişmesi, göç vermemesi, kendine yeter hale gelmesi ve mümkünse köye geri dönüşün de sağlanması gerekiyor. Bu konuda ne gerekiyorsa katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Üreticimizin eksiğini gidermeye çalışıyoruz. Merkezdeki imkânları bu şekilde kırsala aktarıyoruz. Çalışmalar her alanda sürüyor. Değişik çalışmalar yaptık” şeklinde konuştu.

 

BURSA KESTANESİNİ DIŞARIDAN ALIYOR

Kestanenin Bursa ve İnegöl için önemli bir ürün olduğunu aktaran Altepe, “Dünya pazarlarında marka ürün. Özellikle kaliteli ürün olarak yer alan ve birçok gıda maddesinde kullanılan, püresi ile ezmesi ile kestane şekeri ile Bursa’mızın simgelerinden biri olmuş. Bugüne kadar daha önce Bursa’da temin ettiğimiz kestaneyi artık devamlı dışarıdan getiriyoruz. Amacımız bunu tekrar canlandırmak, bu ürünü en kaliteli şekilde tekrar üretebilmek. Başta sizin kazanmanız, üreticimizin kazanması geliyor. Bunun için sizleri destekliyoruz. 3 bin 300 kadar fidan dağıtıyoruz. Gerekli takviyeler de yapılacak. Bunlar sürekli. Devamlı yaptığımız çalışmalar. Yarın öbür gün başka çalışmalar yaparak kırsalımızla ilgileneceğiz. Güçlü bir Türkiye için çalışacağız. Dünyanın gözü üzerimizde, düşmanlarımız çok. Düşmanlarımızı üzüp dostlarımızı sevindirmek için hep beraber çalışıp dünyanın parlayan yıldızı olan Türkiye’yi daha güzel noktalara taşıyacağız. Başta kendimiz üretip kazanalım, kırsalımız tekrar canlansın istiyoruz. Bunun için örnek çalışmalara imza atıyoruz” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş