Erzurumlulardan muhteşem gece

Geçirdiği trafik kazasında eşini kaybetmesinin ardından, vefat eden eşine yazdığı eserleri ile Anadolu insanının beğenisini kazanan Âşık Mustafa Aydın, Erzurumlular Derneği Âşıklar Gecesi’nde İnegöllülerle buluştu. “Kar Çiçeği” eseri ile UNESCO Kültür Mirası listesine giren ilk ve tek âşık olan Âşık Mustafa Aydın, beraberinde Âşık Rahim Sağlam ve Âşık Temel Turabi ile düzenlenen gecede unutulmaz anlar yaşattılar.

Yayınlama: 23.11.2015
462
A+
A-

İnegöl Kültür Sarayı Konferans Salonu’nda düzenlenen gecede sahneye ilk olarak Âşık Temel Turabi çıktı. Vatandaşların talebi üzerine istenilen şarkıları seslendiren Âşık Temel Turabi, daha sonra sahneyi Âşık Rahim Sağlam’a bıraktı.

 

YENİ NESİLLERİN ÇOĞU REYHANİ’LERİ TANIMIYOR






Gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İnegöl Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Öztürk, “Gecemize katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Âşıklık geleneği eski şaşalı döneminde şuan uzakta. Yeni nesillerin çoğu Reyhani’leri tanımıyor. Bizlerin bu geceyi düzenlememizden gayemiz, hem âşıklık geleneğini sürdürmek ve kulak aşinalığı olmasını sağlamaktır. Bildiğiniz üzere bizim yörelerde âşıklar en çok dinlenen kesimdir. Bu nedenle bu geceyi hazırlama gereği duyduk. Âşıklarımız gerek şeyleri zaten sizlere söyleyecektir” ifadelerini kullanarak sahneyi âşıklara teslim etti.

 

SAĞLAM ÇOK GÜLDÜRDÜ

Sahneye çıkması ile birlikte kullandığı cümleler ile vatandaşları güldürmeye başlayan Âşık Rahim Sağlam, Âşık Temel Turabi gibi vatandaşların talep ettiği eserlerini seslendirdi. Kısa hikâyelerle geceye katılan vatandaşlara adeta stand up gösterisi sunan Âşık Rahim Sağlam, daha sonra ise sahneyi Âşık Mustafa Aydın’a bıraktı.

 

SANAL ÂLEMDEN MUHABBET OLMUYOR

Sahneye çıkan Âşık Mustafa Aydın, yakın arkadaşı olan Âşık Rahim Sağlam’a yönelik konuşmaları ile geceye katılan vatandaşları güldürdü. Ardından âşıklık geleneği ile ilgili açıklamalarda bulunan Mustafa Aydın, “Âşıklık geleneğini artık gençlerimiz pek bilmiyor. Onlar sürekli sanal âlemde ve bilgisayar başında. Bizim evde böyle diyeyim siz anlayın. Ulusal alanlarda ülkemizi temsil ettim. Önümüzdeki günlerde yine ülkemizi bir alanda daha temsil edeceğim. Artık genç nesil bizi sanal âlemde takip etmeye çalışıyor ama şimdi buradaki muhabbetlerle sanal âlemdeki muhabbetler bir olmuyor” dedi.

 

Evlilik programlarına da atıfta bulunan Âşık Mustafa aydın, “Elekrik Alamadım” eserini seslendirdi.

 

ÂŞIK MUSTAFA AYDIN HEM AĞLADI HEM DEAĞLATTI

“Melek öğretmen”, “Ceylan Gözlüm”, “Kar Çiçeği” eserlerini vefat eden eşine yazdığını belirten Âşık Mustafa Aydın, eşini trafik kazasında kaybettiğini ifade ederek, “”98 Yılında bildiğiniz gibi bir kaza geçirdim. Erzincan yolunu biliyorsunuz. Eskiden yollar yol değildi, mıcır vardı… O anı hatırlıyorum. Bir yerden uçtuk. Kayalıklara çarptık. Sabah güneşini gütün sürücüler iyi bilir. İnsanın gözüne batar. Sabah güneşi ile kendime geldim. Oğlum kapının arasına sıkışmış. Kızım arka tekerin altında kalmış, melek öğretmen karşı dikenlere kadar uçmuş. O gün yaşananlar hiç bir zaman aklımdan çıkmadı” ifadelerini kullandıktan sonra sazını eline tekrar alan Âşık Mustafa Aydın, “Melek öğretmen”, “Kar Çiçeği”, “Ceylan Gözlüm” eserlerini seslendirirken hem ağladı hem de ağlattı.

 

ÂŞIKLAR ÇIKTI MEYDANE

Âşıklık geleneklerinden biri olan âşıklar atışması, gecenin son sahnesinde yerini aldı. Âşık Mustafa Aydın, Âşık Rahim Sağlam ve Âşık Temel Turabi, atışmaları ile vatandaşları güldürdü.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş