Haylamaz, Efendimizi anlattı

İlahiyatçı Yazar Doç. Dr. Reşit Haylamaz İNESDER (İnegöl Eğitim Sevenler Derneği) katkılarıyla Peygamber Efendimizi (sav) daha iyi tanımak ve tanıtmak için düzenlenen ‘Herkes O’nu Okuyor’ yarışması kapsamında İnegöl’de panel düzenlendi.

Yayınlama: 27.02.2015
756
A+
A-

Düzenlenen panele 2 bin dinleyici katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panel İnegöl Nilüfer Safvet Koleji öğrencileri ilahi korosunun okuduğu ilahiler ile devam etti. 3A sınıfı öğrencisi Zeynep Azra Çakmak isimli öğrencinin okuduğu şiir bütün katılımcıları duygulandırdı.

 

İlahi ve şiir dinletisinin ardından konuşmasına başlayan İlahiyatçı Yazar Doç. Dr. Reşit Haylamaz, “Efendimiz’in (sav) hayatını anlattı.






“CAMİDEKİ CEMAATİ KESMEYİ CİHADIN EN BÜYÜĞÜ GÖRÜYORLAR”

“Bugün, Peygamber Efendimizi (sav) böyle tanıyamayan insanlar, bırakın Ebu Cehillerin peşinden gidip, onlar için üzüntü duymayı, onları din adına aydınlatmayı, camideki cemaati bile bölüp parçalayıp, bir kısmının kellesini almayı cihadın en büyüğü olarak görüyorlar” diyen Haylamaz, şöyle devam etti: “Efendimiz (sav) nerede biz neredeyiz. Biz Peygamber Efendimizi (sav) tanımıyoruz. Efendimizi (sav) tanısaydık zaten böyle olmazdık. Peygamber Efendimizi (sav) tanımaya çok ihtiyacımız var, hepimizin var. Biliyorum diyenin de ihtiyacı var, düşman gözle bakanın da ihtiyacı var.

“EFENDİMİZ’İN DÜNYASINDA SAVAŞ HİÇ OLMADI”

Peygamber Efendimizin (sav) dünyasında savaş ve şiddete, şiddetle karşılık vermenin olmadığını vurgulayan Haylamaz, Kuran’da ‘savaş’ kelimesinin ‘sulh’ kelimesinden fazla geçmesini örnek göstererek İslam’ı, ‘şiddeti teşvik eden bir din’ gibi göstermeye çalışan akademisyenlere şu cevabı verdi: “Bu aptallık nedir. Kur’an-ı Kerim, şirke meydan okumak için gelmiş bir kitap. Kuran’da en çok zikredilen kelimelerden bir tanesi de ‘şirk’tir. Allah müşrikliği teşvik mi ediyor, bu ne aptallıktır.”

“EFENDİMİZ’İN KATILDIĞI HİÇBİR SAVAŞTA NE KADIN, NE DE ÇOCUK ÖLDÜRÜLMEDİ”
Huneyn Savaşı’nda 6 bin kadın ve çocuğun savaşa katıldığını hatırlatan Haylamaz, Peygamber Efendimizin (sav) getirdiği savaş hukuku ve kadın-çocuk konusundaki hassasiyetine dikkat çekti. Haylamaz, “O kadınlar ve çocuklar da Müslümanlara saldırmıştı. Sahabe de kılıcını çekti. Bize göre normal. Fakat Efendimize (sav) göre normal değil. Bu manzarayı gördüğünde, yakınındakilere, ‘onlara ne olur ki ben dememiş miydim, kadınlara ve çocuklara kılıç kalkmayacak’ diye buyuruyor. Yanındakilerden birisi, ‘Ya Resulullah, onlar müşriklerin çocukları değil mi?’ Yani ne mahsuru var demek istiyor. Buna mukabil Efendimizin (sav) bir beyanı var, insanı zangır zangır titretiyor. Onun şahsında hepimize söylüyor aslında, ‘Sizin en hayırlılarınız da dünkü müşriklerin çocukları değil miydiniz?’ Bu ne demek, ‘öldürmek esas olsaydı, hanginiz yaşardınız ki’ demektir.” diye konuştu.

Haylamaz, Peygamber Efendimizin (sav) bu titizliğinin sonucu olarak onun bulunduğu hiçbir savaşta, ne bir kadın, ne de bir çocuğun ölmediğini belirterek, “Gösterin her şeyden vazgeçerim, gösteremezsiniz.” ifadelerini kullandı. 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş