İnegöl çileği Türkiye’nin her yerinde

Kurşunlu mahallesinde üretimi devam eden İnegöl Çileği, her geçen gün Türkiye’nin değişik yörelerine gönderilmeye devam ediyor.

Yayınlama: 02.07.2015
510
A+
A-

3 bin 900 nüfusun bulunduğu 800 haneli mahallenin tamamı, geçim kaynağını çilekten elde ediyor. bu yıl 12 bin rekolte bekleyen çiftçinin üretimini yaptığı çilek Türkiye’nin her yerine ulaşıyor.

 

ÇİLEK 7 YILDA ZİRVEYE ÇIKTI






Kurşunlu mahallesinde 10 dönüm alanda çilek üreteme yapan çiftçi Ali Satılmış, “90’lı yıllarda Kurşunlu mahallemiz fasulyecilerle geçimini sağlayan bir kasabaydı. Zaman geçtikçe fasulye olmamaya başladı. Fasulyeden çiftçimizi para kazanmamaya başladı. Bu durumda bir boşluk oldu. Çiftçilikten artık kimse para kazanmayınca millet İnegöl Organize Sanayi bölgesindeki fabrikalarda çalışmaya başlamışlardı. Fabrikalarda bir müddet çalıştık. Bir kriz daha geldi bu seferde işçiler fabrikalardan atıldılar. Sonra mahallemizdeki çiftçiler yeniden arayış içine girdiler. Arayış içerisine giren mahalle sakinlerimiz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odamızın destekleri ile çilek ekimi başlatıldı. Bu ekimden sonra Çilek üretimi son 7 yıllık süreçte zirveye çıktı. Verimden memnunuz. Bu işi artık çiftçilerimiz tamamen iyi yapıyor. Daha da iyi olacak inşallah.” dedi.

 

KURŞUNLU ÖRNEK ALINIYOR

Çilek üretiminde seracılığın da başladığını duyuran Satılmış, “Bu sene yağışlar çok olduğundan dolayı biraz zararımız var. Bunun devamlılığı olduğu sürece bu işe devam edeceğiz. Mahallemizin tamamının geçim kaynağı çilek. Bizden örnek alıp üretime başlayan civar mahallelerde var.” şeklinde konuştu.

 

KADINLAR ERKEKLERİN ÖNÜNDE

Mahalledeki kadınların genellikle Çilek üretiminde baş gösterdiğini aktaran Satılmış, “Bu işi kadınlarımı çok iyi biliyor. Üretimini onlar yapıyor. Kadınlar çilek üretiminde erkeklerin önüne geçti.” İfadelerini kullandı.

 

ORTALAMA BİR DÖNÜMDEN 3 TON ÇİLEK ALINIYOR

Kurşunlu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış ise, “Mahallemiz son yıllardaki çilek üretimiyle birlikte ülkemizde söz sahibi oldu. Burada da bundan 8 yıl önce ilçe tarım müdürlüğü ve ziraat odası sayesinde Nevşehir bölgesine gezi turu düzenlenmişti. Aklımızda çilek üreteceğimiz yoktu. Orada Çilek üretimini inceledik. 7 veren çileği üretiliyormuş. 6 ay boyunca ürün alıyormuş. Bizde bunu mahallemizde ekmeyi düşündük. İlk önce birkaç dönüm alanda çilek üretimini denedik. Baktık ki çok başarılı. Daha sonraki yıllarda da mahallemizdeki çiftçilerimize önerdik. Şu anda ortalama 4 bin dönüm alanda çilek üretimi yapılıyor. Ortalama bir dönümden 3 ton çilek alınıyor. Yıl boyunca 12 bin ton çilek üretimi yapıyoruz.” dedi.

 

ÇİLEK GEÇİM KAYNAĞI OLDU

4 bine yakın nüfusu bulunan mahalledeki 800 hanedeki herkesin çilek üretimi yaptığına dikkat çeken Satılmış, “Bizi örnek alan çevre mahallelerde de çilek üretimi yapılıyor. Onlar içinde bir geçim kaynağı oldu.” ifadelerini kullandı.

 

12 BİN TON ÜRETİMİ YAPILIYOR

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Kurşunlu mahallesi çok eskiden Marmara bölgesinin fasulye deposuydu. Ardından geçim olmadı. Mahalle sakinleri fabrikalarda çalışıyordu. Tarım bu mahalle de ikinci planda kalmıştı. Sonrasında Nevşehir’e geziye gittik. O gün kafasına yatan birkaç çiftçiyle başlayan bu Çilekçilik bu gün bu bölge de 4 bin dönüme kadar ulaştı. 12 bin ton üretimi yapılıyor. Bu çilekler çok kaliteli ve lezzetli olduğu için büyük marketlere bu çilekler ulaşıyor. Yağışlardan dolayı bu sene zarar oluştu. Ama güzel gelir elde ediyorlar. Pazar sorunu yok. Bizde bu çalışmalarla pazarı artırmak istiyoruz.” Dedi.

 

TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ YERLERİNE ULAŞIYOR

Çilek fiyatlarından bahseden çelik, “Bu yıl Çilek 3 ila 4 lira arasında tarlatan satışı yapılıyor. Marketlere gidince çilek 10 liraya satılıyor. Büyükşehirlere çileğimiz gidiyor. oradan da Türkiye’nin çeşitli yerlerine ulaşıyor. Türkiye’nin çileği İnegöl’den diyebiliriz.” Dedi.

 

HABER: Serhat ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş