Orman İşletme teyakkuz halinde

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ülkenin farklı bölgelerinden yangın haberlerinin peşi sıra gelmesi gözleri İnegöl Orman İşletme Müdürlüğüne çevirdi. Orman yangınlarına yönelik olarak 2015 yangın eylem planı dâhilinde çalıştıklarını ifade eden İnegöl Orman İşletme Müdür Muhammed Çolak, gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek 24 saat boyunca gözetimde olduklarını ifade etti.

Yayınlama: 21.07.2015
593
A+
A-

İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak, orman yangınları konusunda gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek vatandaşları da konu ile ilgili duyarlı olmaya davet etti.

 

SIKINTILI BİR DÖNEME GİRDİK






İnegöl Orman İşletme Müdürü Muhammed Çolak yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Orman İşletme Müdürlüğü olarak 2014 yılını yangınsız denecek şekilde iyi bir vaziyette geçirdik. Bunda İşletme Müdürlüğümüzün almış olduğu tedbirlerin yanında mevsim şartları ve vatandaşlarımızın duyarlılığı ön plandaydı. Çünkü aynı dönemde Türkiye’nin çeşitli yerlerinde her ne kadar tedbirler alınsa da yangınlar çıktı. Bu da üçlü sacayağının; Orman İşletme Müdürlüğü, tedbirler ve vatandaşlarımızın duyarlılığı sayesinde yangınsız bir sezon geçirdik. Bu demek değildir ki 2015’i de yangınsız bir şekilde geçireceğiz. Yılın ilk ayları çok yoğun bir kış mevsimi geçirdik. Bununla beraber yağışlar da çok fazla oldu. Bu ilk bakışta belki orman yangınları için iyi gözükse de özellikle bu mevsimden sonraki süreçte yağışların olmayacağı düşünüldüğü zaman orman kenarında ve tarlalarda çok yoğun bir yanıcı materyal birikimi oldu. Otlanma çok fazla, boyları da çoğaldı. Yangında en büyük sıkıntımız ilk andaki yangın hızını artıran bu unsurların oluşmasıdır. Bu da şu zamandan sonra sıkıntılı bir döneme girdiğimizin göstergesidir.”

 

GEREKLİ TEDBİRLERİMİZİ ALDIK

“Bu bağlamda Orman İşletme Müdürlüğü biz yangınları 3 şekilde değerlendiriyoruz; yangın öncesi, yangın anı ve yangın sonrası diye. Artık mevsimin de bir etkisi kalmadı. Yılın 12 ayı yangın için devamlı teyakkuzda olmamız gereken bir durum söz konusu. Biz yangın öncesi dönemlerde bir önceki yılın değerlendirmesini yapıyoruz. Eksikliklerimizle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Her sene yangın eylem planlarımız yapılıyor. Yangına müdahale eden kendi su çukurlarımız var. Bunlarda arıza varsa bunların tamirleri gideriliyor, ekiplerimizdeki arazözlerin bakım ve tamirleri yapılıyor. Kulelerimizdeki eksikler giderilerek yangın mevsimine hazırlıklı bir şekilde girmek için gayret ediliyor. Bu bağlamda İnegöl İşletme Müdürlüğü’nde 2 tane yangın ilk müdahale ekibimiz var. Birisi Yenişehir’de konuşlandırılıyor birisi de İnegöl’de. Bu ekiplerimiz tam tekmil olarak hazırlandı, yangın öncesi tekrar eğitimlerden geçirildiler. Hortum serme tatbikatları yapıldı. Yangın varmış gibi tatbikatlar düzenlenerek bunların yangınla mücadele gücü artırıldı. Bu bağlamda kulelerimiz tekrar teyakkuz halinde. 2 kulemiz var biri Yenişehir biri de İnegöl’de. Arkadaşlarımız 24 saat gözetim yapıyorlar. Bununla ilgili de gerekli tedbirlerimizi aldık. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarıcı bilgilerle özelikle köy muhtarlarına yazılarımızı yaparak uyardık. Yangın konusunda duyarlı olmalarını ve özellikle de anız yakılmaması konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Şu ana kadar henüz bir yangın olmadı, inşallah bundan sonra da olmaz.”

 

YANGINA İLK MÜDEHALE ÇOK ÖNEMLİ

“Bu konuda vatandaşlarımızın çok duyarlı olmasını ve özellikle yangına ilk müdahale anının çok önemli olduğu konusunda vatandaşlarımızın bilinçlenmesini, gördükleri dumanı anında ‘ALO 177’ ücretsiz hattımıza bildirmelerini talep ediyoruz. İnşallah yine yangınsız ya da en az yangınla geçirilecek bir sene temenni ediyoruz. Bunun yanında geçmiş yıllarda yanan sahalarımızı mutlaka yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Eski dönemlerde yanan sahalarımızın tamamı da 2014 sonbaharında ağaçlandırıldı. Vatandaşlarımızda da yanlış bir algılama oluyor. Yangınlar kasıtlı çıkarılıyor ve oralarda açma, yerleşme tarzında yapılaşma oluyor diye bir algı var. Bu doğru değil. Biz Orman Genel Müdürlüğü olarak yılı içerisinde yanan sahaları mutlaka ağaçlandırıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı da yapıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın müsterih olmalarını istiyorum.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş