Türkiye-Afrika ilişkileri öğrenciler ile paylaşıldı

Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi tarafından öğrencilerin sektörel gelişim ve genel kültür seviyelerini artırmaya yönelik olarak “Türkiye-Afrika ilişkileri, Ticari, Sanayi ve Ekonomik Boyut” adlı bir seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kieran E. Uchehara önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Yayınlama: 19.12.2015
648
A+
A-

 

Dün, sabah 10.00’da fakülte konferans salonunda düzenlenen programa; İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterirken, konferansta konuşan Nijeryalı Yrd. Doç. Dr. Kieran E. Uchehara, öğrencilere ezberlemenin kötü bir şey olduğunu örneklerle gösterdi.

 






ÜNİVERSİTELER YALNIZCA BİLGİ VERME YERLERİ DEĞİLDİR

Konferans öncesinde bir konuşma yapan İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, “Sadece öğrencilere yönelik daha özgür bir ortamda program olacak. Kendinizi daha rahat ifade edebileceksiniz. 4 yıldır söylüyoruz; üniversiteler bilgi vermenin dışında, öğrencileri ve öğretmenleri ile birlikte topluma hizmet etme, toplumun sosyokültürel dönüşümüne katkıda bulunma potansiyelini hayata geçirme amacı ve yeri vardır. Bu noktada biz bu bilinçle buradayız” dedi.

 

KULLANDIĞI MESLEKİ İNGİLİZCE TERİMLER FAYDA SAĞLAYACAK

Kieran Uchehara’nın Türkçe konuşmasında zaman zaman İngilizce terimler de söyleyeceğini belirten Canbolat, “Bu sizin adınıza bir kazanım olacak. Mesleki İngilizce dersimiz var. Bu her daim ihtiyaç olacak. Bu da bir deneme olacak. Biz biliyorsunuz zorunlu hazırlık düşüncemizi askıya aldık. Zorunlu hazırlık sınıfları oluyor ama eğitim dili Türkçe. Bu da verimli olmuyor. Öğrencilerin 1 yıllık kaybı olarak ortaya çıkıyor. Mesleki İngilizce, etkin İngilizce olsun. Yabancı bir dil öğrenme konusunda irade ortaya konulsun. Kieran Uchehara Türkiye-Afrika ilişkileri konusunda yazdığı makale ile ödül alan bir isim. Ödülünü de Başbakanımızın elinden aldı. Kendisini kutluyorum” şeklinde konuştu.

 

CANBOLAT DANIŞMAN HOCAMDI

“Türkiye-Afrika ilişkileri, Ticari, Siyasi ve Ekonomik Boyut” konusunda konferans veren Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kieran E. Uchehara; “Nijeryalıyım. ODTÜ’de Sosyoloji okudum. Master Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler, sonra İngiltere’de aynı dalda eğitim. Doktorayı da Uludağ Üniversitesi’nde tamamladım. Danışman hocam da İbrahim Canbolat’tı” diye konuştu.

 

AFRİKA İLE OSMANLI’DAN BU YANA İLİŞKİLER VAR

Afrikalı öğrencilerin her yıl okumak için Türkiye’ye geldiklerini belirten Uchehara, “Ticaret var, siyasi ilişkiler var ama bu konuda akademik bir çalışma yok. Ben ilk makalemi 1999 yılında yazdım. 6,5 yıl Afrika Toplum Birliği Başkanlığı yaptım. Osmanlı’dan beri ilişkiler var. Cumhuriyet’in kuruluşu sonrası bir yavaşlama var. 2000’den sonra da ciddi artış var. İsmail Cem’in Dışişleri Bakanlığı döneminden başlayarak; AK Parti döneminde de sürekli yukarılara çıkan ticari, ekonomik, siyasi ilişkiler var. Ekonomik, sosyal ve siyasi ilişkiler daha artmalı. Çünkü ikili ilişkiler çok eskiye dayanıyor” ifadelerini kullandı.

 

EZBERLEMEYİN, OKUYUP ANLAYIN

Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında sıcak ilişkiler olduğunu aktaran Uchehara, “Sanıyorum hepiniz ileride Afrika’da nerede bulmaya çalışacaksınız. Ben Ortaokulda Atatürk’ü, Osmanlı İmparatorluğunu öğrendik. Atatürk zamanını öğrendim. Ama unutmadık. Türkiye’de üniversite sınavlarına girdik. 5 soru önüme çıktı. Rahatlıkla cevap verdim. Çünkü ezberlemedim, okudum ve anladım. Şu anda kafamda var. Ben bunları unutmam. Aynı şeyleri öğrencilerime de söylüyorum. Ezberleme kelimesini sevmiyorum. Okuyup anlayın. Okumak anlamak kolay değil, sürekli tekrarlamanız gerekiyor. Öğrencilerimiz sınavlara ezberleyerek hazırlanıyorlar. Sınavdan sonra soruları unutuyorlar” dedi.

 

Uchehara, konferansta ayrıca Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrenciler konusunda da araştırma yaptığını öğrencilerle paylaştı.

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş