Unutulan Zafer: Kutül Amare

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunun Irak cephesinde İngiliz güçlerine karşı kazandığı Kut’ül Amare zaferinin 102. yıl dönümü Bursa’da kutlandı.

Yayınlama: 30.03.2018
1.209
A+
A-

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Tarihe Yolculuk’ isimli söyleşide, 1916 yılında Osmanlı Ordusu’nun Irak’ın Kut bölgesinde İngiliz güçlerini ağır hezimete uğrattığı Kut’ül Amare zaferi konuşuldu. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı’nın İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde tertiplediği konferansta, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel, 1. Dünya Savaşı’nın başlangıcında İngilizlerin Basra harekâtını anlattı. Kut’ül Amare zaferinin Çanakkale Savaşlarından sonra Türklerin artık bir daha zafer kazanamayacağı düşüncesini yerle bir ettiğini söyleyen Demirel, Irak cephesinde komutanların ve askerlerin cansiperane yaptıkları mücadelenin ardından kazanılan bu savaşın unutturulmaması gerektiğini kaydetti.

İngilizler’in en büyük kaybı

Yrd. Doç Dr. Zekeriya Türkmen ise konuşmasında, Kut’ül Amare’nin İngilizlerin tarihindeki en büyük kayıp olduğunu hatırlattı. Türkmen, “Kutü’l Amare, Türk komuta heyetinin karşılıklı iş birliği, fedakarlığı ve kararlılığının eseridir. Bunun öncesinde kazanılan Selman-ı Pak Zaferi’nin ardından İngilizlerin on binlerce askerini kaybettiği bu muharebe, 5 general, 481 subay ve 13 bin 300 askerden oluşan bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile esir alındığı, tarihe altın harflerle yazılan bir zaferdir” dedi.






209 şehit Bursa’dan

Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Türkmen, 1914-1918 yılları arasında Irak cephesinde şehit düşen 209 Bursalı askerin olduğunu ifade etti. Konuşmasında Süleyman Askeri Bey, Albay Nurettin Bey (Sakallı Nurettin Paşa) ve Albay Halil (Kut) Bey’in yanı sıra savaşta büyük cesaret ve kahramanlık örneği gösteren Osmancık Taburu’nu anlatan Türkmen, “Bursa’nın da bu zaferde katkı ve imzası vardır. Bursa’dan Irak cephesinde 209 er şehit verilmiştir. Kuvvetlerimiz öylesine sıkı bir kuşatma yapmışlardır ki, aç kalan İngilizlere dünya tarihinde ilk kez havadan yiyecek ikmali yapılmıştır” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş