Armut hasadı başladı

Şeftali hasadının ardından geçtiğimiz günlerde başlayan armut hasadı ile birlikte çiftçinin yüzü güldü. Çiftçi bu yıl İnegöl’de bin 500 ton armut bekliyor.

Yayınlama: 24.07.2018
687
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Erhan Ulu, Yaklaşık bir aydır şeftali hasadımız devam etmekte. Şuanda hasadımızın yüzde 60’ını tamamlamış bulunmaktayız. Tahminlerimiz doğrultusunda yaklaşık 2 bin – 2 bin 500 ton civarında şeftali topladık. Bin-bin 500 daha beklentimiz var. Şeftali fiyatları ise, 2-2,5 lira arasında devam ediyor. Bizim beklentilerimizde bu fiyat aralığındaydı. Fiyatlardan çiftçimiz memnun. Şuanda şeftali sezonumuz iyi geçiyor. Geçtiğimiz yıl ise, şeftali vardı ama fiyatlar düşüktü. Geçen yıl 1,-1,5 liraya ürün veremedik, şeftali satamadık. Bu sene 1,5 liraya hiç düşmedi. Bu sene fiyatlar güzel. Diğer bölgelerde üründe sıkıntı var. Özellikle 2-3 senedir söylediğimiz; İsaören şeftalisinin raf ömrünün uzun olduğunu kanıtladık. Tüccar bunu benimsemeye başladı. Başka bölgenin ürünleriyle İsaören mahallemizin ürünleri arasında raf ömrü olarak en az 3-4 gün fark ediyor. Bu nedenle de tüccar öncelikle bizi tercih ediyor” dedi. 

 

ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜ GÜLDÜ






Armut hasadının başladığını belirten Ulu, “2-3 gündür santamaria cinsi armutlarımızın hasadı başladı. Yaklaşık bin-bin 500 ürün bekliyoruz. Önceki yıllarda santamaria armudunu satamadığımız için soğuk hava depolarında saklıyorduk. 1-1,5 ay içinde tüccarlara satıyorduk. Bu sene piyasanın güzel olmasından dolayı şuanda santamaria armudu 2-2,5 lira arasında satıldı. Soğuk hava depolarına girmeden tarla da satıldı. Armutta çiftçimizin yüzünü güldürdü” şeklinde konuştu.

 

ŞEFTALİ HASADI EYLÜLE KADAR SÜRER

“Şeftali hasadımız 15 Eylül’ü kadar devam eder” diyerek konuşmasını sürdüren Ulu, “Ağustos ayı başında erik hasadımız başlayacak. 10 Eylül’den sonra da asıl meyvelerimizden olan elma hasadımız başlar. Onun akabinde de kış armudu dediğimiz, marilyamargarit dediğimiz cins elma hasadımız başlar. Meyve hasadımız bu sezon iyi başladı. İnşallah hayırlısıyla böyle de bitirmeyi arzuluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BU YIL İHRACAT YOK

Ulu konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bu sene ihracat yok. İç piyasa zaten ihracatın parasını veriyor. İhracata gerek kalmıyor. Zaten iç piyasaya ürün yetiremiyoruz. İç piyasadan aşırı bir talep var. Dış piyasadan genel de Rusya’dan talep var. Ama ürün olmadığı için cevap veremiyoruz. İç piyasa ufak şeftaliyi de, büyük şeftaliyi de alıyor. Ama ihracata versek ufak şeftaliyi almıyorlar. Bizim ihracatta yaşadığımız en büyük sıkıntı bu. Ürünün tamamını veremiyoruz. Ama iç piyasada tüccar hepsini alıyor. Ufak ürüne az fiyat veriyor ama en azından elimizdeki bütün ürünü verebiliyoruz.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş