AYM’DEN DARBE İMASI

Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’ın ‘Işıklar yanıyor’ paylaşımına tepki yağıyor. MHP İnegöl İlçe Başkanı Aytekin Torun, “AYM yeniden masaya yatırılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Yayınlama: 15.10.2020
409
A+
A-

Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’ın sosyal medyadaki ‘Işıklar yanıyor’ paylaşımının başlattığı tartışma sürüyor.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan MHP İnegöl İlçe Başkanı Aytekin Torun, ” Akşam vakti yapılan bir paylaşım ile darbe mesajı veren AYM üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’ın aldığı gücün hukuk olmadığı kesindir. Aldığı güç her neresi ise o güçte daha büyük bir milli iradenin var olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Verdikleri mesaj ile bu ülke de yeni bir istila girişimi akıllara gelirken, yine bu mesaj ile aklımıza 15 Temmuz gecesi milletimizin gösterdiği haklı irade gelmiştir. Herkes aklını başına almalı, darbe heveslerinden ve darbe seviciliğinden vazgeçmelidir.  Bugün bu sosyal medya üzerinden bu paylaşımı yapan kişi Anayasa Mahkemesi’nin kurumsal kimliğini kullanarak, yani AYM üyesi sıfatıyla Türkiye’ye tehdit mesajı göndermek istemiştir. Liderimiz, Genel Başkanımız sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin 30 Eylül 2020 tarihinde ‘’AYM yeniden yapılandırılmalı’ sözlerinin ne kadar doğru olduğu bugün ortaya çıkmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin işi seçilmiş hükümetlere, devletin yönetimine, siyasete yada bürokrasiye ayar vermek değil, ülkede varsa yaşanan hak ihlallerini araştırmak ve gereğini yapmaktır. Buradan yeniden bildiriyoruz ve Genel Başkanımızın çağrısını yineliyoruz,  ‘AYM yeniden yapılandırılmalıdır’.”






 

 Torun konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Akşam saatlerinde yapılan sosyal medya paylaşımı ile Türkiye’ye parmak sallayan AYM üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım’ın ne demek istediğini biz Milliyetçi- Ülkücü Camia olarak çok iyi anladık. Son olarak şunu söylüyoruz kirli emellerini ortaya koymak isteyenler, dün olduğu gibi bugünde karşılarında ülkücüleri bulacaklardır”

 

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi binasının fotoğrafını sosyal medyada “Işıklar yanıyor” notuyla paylaştı. Yıldırım’ın bu tweet’inden bir süre sonra da İçişleri Bakanlığı “Işıklarımız hiç sönmüyor” paylaşımında bulundu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, millet kapatır” dedi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Cunta ağzıyla konuşanların anayasal düzenimizi hedef almasına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Yıldırım, tepkilerin ardından paylaşımının maksadı aşan bir şekilde yorumlandığını ve bundan üzüntü duyduğunu belirterek “Gayem, AYM’nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir” dedi. Yıldırım, söz konusu “ışıklı” paylaşımını da sildi

 

“VESAYET ÖZLEMİ”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Twitter hesabında AYM üyesi Yıldırım’ın mesajına “Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır” yanıtını verdi.

 

“CUNTA AĞZI”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Demokrasimizi kimse tehdit edemez. Bir Anayasa Mahkemesi üyesi Türkiye’nin ‘HUKUK GÜVENLİĞİ’ni ihlal edemez. Cunta ağzıyla konuşanların anayasal düzenimizi hedef almasına müsaade etmeyeceğiz. Darbeci zihniyetin kurumlarımızda olmasına tahammül edemeyiz. Türkiye’nin demokrasiyi korumakla görevli kurumları görevlerinin başındadır. Demokrasimiz her türlü tehditten daha güçlüdür. Demokrasimizi koruma konusunda kararlılığımız kesindir. Milletimiz adına demokrasimizi korumaya yeminliyiz” dedi.

 

MHP LİDERİ UYARMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 30 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Milli güvenliğimizin sağlam esaslara bağlanmasının yanında, iç huzur ve istikrar ortamının kökleşmesi için bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi temel gündem olmalıdır. Bu maksatla da yeni hükümet sistemi Parlamenter Sistemin bütün kamburlarından, bütün bağlarından, bütün engellerinden ayıklanmalı, arındırılmalıdır. Nihayetinde hakim ve havi hukuk sistemi mutlaka ele alınmalı, darbe dönemlerinin ürünü ve mirası olan yargı müessesleri demokratik bir içeriğe kavuşturulmalıdır. Özellikle Başkanlık Sistemiyle yönetilen ülkelerde yargının en üst organı olarak “Yüce Mahkeme” veya “Yüksek Mahkeme”ler yer almaktadır. Buna karşılık Parlamenter Sistemle yönetilen ülkelerde ise Anayasa Mahkemeleri bulunmaktadır. Hâlbuki ülkemizde tarihi nitelikli bir yönetim reformu yapılmış, egemenliğin yegane sahibi aziz Türk milleti 16 Nisan 2017’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih etmiş, Parlamenter Sistem dönemi kapanmıştır. Milli bekamızı tehdit eden devasa sorunlara daha etkili karşılık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle verilmektedir. Anti-demokratik girişimlerin önü yine bu hükümet sistemiyle kesilmektedir.

 

AYM BAŞTAN YAPILANDIRILMALIDIR

Bahçeli, “Demokrasinin ilkeleriyle ve aziz milletimizin iradesiyle temellenen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni darbelerin ardından tesis ve tezahür eden kurumların küflü prangalarından kurtarmak asıl olmalıdır. Bunlardan birisi de ilk defa 1961 Anayasa’sı ile hukukumuza giren, esas itibariyle 1960 darbesinin oluşturmak istediği demokrasi dışı yapıyı korumak için ihdas edilen Anayasa Mahkemesi’dir. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır” demişti.

 

HABER: KADİR İNCİ

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş