Çin çekirdeği ithalatı, ‘İnegöl Alası’nı bitiriyor

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, hasadına başlanan ‘İnegöl Alası’ isim patentli ayçekirdeği fiyatlarının dipleri gördüğünü ifade etti. İthal edilen 100 bin Çin çekirdeği nedeni ile geçtiğimiz yıl 17 lira olan İnegöl ayçekirdeğinin bu yıl 7 buçuk lira civarında olduğunu belirtti.

Yayınlama: 01.09.2021
1.231
A+
A-

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Çin’den ithal edilen ayçekirdeği nedeni ile İnegöl ayçekirdeği fiyatlarının aşırı düşüş yaşadığını belirtti.

 

İnegöl’e bağlı kırsal Kulaca Mahallesi’nde devam eden çalışmaları inceleyen Çelik, burada yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:






 

“İsmi, ‘İnegöl Alası’ olan ayçekirdeği, İnegöl’ün patentli tek ürünüdür zaten. Ondan dolayı önem arz ediyor. Bizim ürünümüzün arz ve talep görmesinden dolayı çiftçilerimiz bu yönde ekime kaymış durumda. Yaklaşık 15 senelik bir hikaye bu. Son yıllarda, özellikle de bu seneye gelene kadar çiftçiyi memnun ediyordu. Fakat gördüğünüz gibi geçen sene açılışı 17 lira başlayan, 15 lira ile devam eden, kapanışı 12 liradan yapan çerezlik ayçekirdeğimiz bugün 7-7 buçuk civarında tekliflerle karşı karşıyayız. Bunun başlıca sebeplerini de araştırdık. Bir senede 100 bin ton çerezlik ayçekirdeğinin Çin’den ithal edilmesi karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bizim ayçekirdeğimiz tüccarında elinde maskara oldu. Piyasa zaten dolu, ithal edilmiş. 2020’nin 1’inci ayından itibaren 46 bin ton ayçekirdeği ithal edilmiş. Dolayısıyla piyasa doymuş olunca biz de tüccarına eline düştük. Onların maskarası olduk”

 

TMO’nun alım yaparak çiftçinin yanında olması gerektiğini ifade eden Çelik,

 

“Madem ithal edilince biz bu duruma düşüyorsak, TMO’nun alıma girip bizi bu sene bu dertten kurtarıp rahatlatmasını istiyoruz. Tek dileğimiz budur. İnegöl’de yaklaşık 4 bin ton civarında bir üretim var. Aynı şekilde Yenişehir’de de ona yakın bir üretim var. Toplamda 8 bin ton civarında bir üretimimiz var. Bu sadece İnegöl’ün, Yenişehir’in meselesi değil, Türkiye’nin de meselesi. Birçok il ve ilçelerden arkadaşlar bizi arıyorlar. Sebebi; İnegöl ayçekirdeğinin borsası gibi olmuş durumda. Aranıyoruz, soruluyoruz, onlar da aynı şekilde feryat figan ediyorlar. Bu ürünün maliyeti bile 7 lirayı geçiyor” dedi.

 

Çelik, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 

“Geçen sene fiyatların düşmemesi pandemiden dolayı. Dışarıdan fazla ithal edemediğimizden dolayı fiyatlar o şekilde gitti. Ekimde düşüş yok. İnsanlar umutluydu ki bunu ektiler. Fakat bu sene maalesef bu duruma düştük”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş