Döviz getiren çöğür hasadı başladı

İnegöl’e bağlı kırsal Cerrah Mahallesi’nde, döviz getiren çöğür hasadı başladı. Yıllık ortalama 15 milyon çöğür hasadının yapıldığı ilçede, 3 milyon çöğür Asya ülkelerine ihraç ediliyor.

Yayınlama: 23.12.2020
2.358
A+
A-

Türkiye’nin önemli çöğür (tohumdan yetiştirilen küçük anaç fidan) ve aşılı fidan üretim merkezlerinden Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Cerrah Mahallesi’nde hasat başladı.

 

Bu yıl 15 milyon çöğür hasadının gerçekleştirileceği öngörülürken, hasadın tamamlanması ile çöğürler Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Gürcistan gibi Asya ülkelerine ihraç edilecek.






 

2007 yılında kurulan Cerrah Tarımsal Kalkınma Kooperatifi faaliyetleri ile İnegöl’de çöğür ihracatı başladı. Ülke genelinde en çok çöğürün üretildiği yer olurken,  ülke genelindeki çöğür ihracatın yüzde 60’ı da bu kırsal mahalleden gerçekleştiriliyor.

 

15 MİLYON ANAÇ FİDAN YETİŞTİRİLİYOR

İnegöl’de yılda 15 milyon civarında anaç fidan üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Cerrah Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, şu ifadeleri kullandı:

 

“Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hasadımıza başladık. Cerrah’ta baktığını zaman yaptığımız anaç üretim adedi yaklaşık 15 milyon civarında. Türkiye geneline baktığımız zaman, ülkemizin anaç ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan bir potansiyele sahibiz”

 

‘ASYA ÜLKELERİNİN TERCİHİ; TÜRK FİDANCILIĞI’

İnegöl’den yurt dışında 3 milyon civarında çöğür hasadının gerçekleştirildiğini belirten Bayram, “İnegöl’den yurt dışı ihracatına baktığımı zaman 2 buçuk, 3 milyon civarında. Bu da ülkemizdeki ihracatın yüzde 60’ı. İhracat yapılan ülkelerimiz de Özbekistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan, Asya ülkeleri ağırlıklı olarak. Geçen yıla göre bu yıl yapılan ihracat daha fazla görünüyor. Asya ülkelerinin tercihi; Türk fidancılığı” diye konuştu.

 

PANDEMİ İHRACATI ETKİLEMEDİ

Pandeminin ihracatı etkilemediğini ifade eden Bayram, geçen yıl Türkiye genelinde 39 milyon dolarlık çöğür ihracatının gerçekleştirildiğini, hedeflerinin ise 50-70 milyon dolar arasında olduğunu belirtti.

 

Cerrah Mahalle Muhtarı Hasan Ayar ise, şu ifadeleri kullandı:

 

“Cerrah Mahallemizde şuan çiftçilerimiz pandemi olmasına rağmen serbest bir şekilde çalışıyorlar. Fidancılarımız yurt içi, yurt dışı sevkiyatlarını yapıyorlar. Şuanda görmüş olduğunuz gibi söküme başladılar. Bursa genelinde sadece Cerrah mahallemizde yetişiyor. Bu konuda Türkiye’de Cerrah Mahallemiz tek”

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş