İnegöl Belediyesi, AFAD ve İNDAK işbirliği ile deprem simülasyon tırını 2 günlüğüne İnegöl’e getirdi. 7 şiddetinde depremin vatandaşlara yaşatılarak deprem konusunda bilgilendirmelerin yapıldığı tırı ziyaret eden Belediye Başkanı Alper Taban, “Her an bir deprem olacakmış düşüncesiyle hareket ederek inşallah şehrimizdeki tüm bireyleri bilinçlendireceğiz” dedi.
İnegöl Belediyesi, AFAD ve İnegöl Doğal Afetler Arama Kurtarma (İNDAK) işbirliği ile AFAD’a ait deprem simülasyon tınını 2 günlük süreyle İnegöl’e getirdi. Saat kulesi arka kısmında konuşlandırılan deprem simülasyon tırında, hazırlanan platformda vatandaşlara 7 şiddetinde depremin etkisi yaşatılarak gösteriliyor. Aynı zamanda deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin de bilgiler veriliyor.
SİMÜLASYON UYGULAMASI 2 GÜN SÜRECEK
Belediye Başkanı Alper Taban, dün deprem simülasyon tırını ziyaret etti. Yapay deprem platformunda 7 şiddetinde depremin etkisini yaşayarak gören Başkan Taban, ziyarete ilişkin bir açıklama da yaptı. Taban, “Bugün çok değerli AFAD yöneticilerimizle deprem simülasyon tırımızın önündeyiz. Tabi hayatın bazı gerçekleri var. Hayatta bilinçlenme ve bilinç oluşturma, farkındalık oluşturma adına yapmamız gereken işlerimiz var. İnegöl Belediyesi olarak beraberinde tamamen gönüllülük esasına göre çalışan İNDAK Başkanımızla, ekiplerimizle, AFAD yöneticilerimizle burada iki gün boyunca sürecek deprem simülasyon test merkezinde bir taraftan deprem gerçeğinin farkına vardıralım, bir taraftan da hayatta daha bilinçli, daha şuurlu hareket eden, depremle yaşamayı öğrenen, deprem esnasında ne yapacağını, sonrasında ne yapacağını bilen bireyler oluşturmak adına mücadelemize devam ediyoruz” dedi.
TÜM BİREYLERİ BİLİNÇLENDİRECEĞİZ
Seçim öncesi beyanlarında doğal afet eylem planının hazırlanmasından bahsettiklerini hatırlatan Taban, “Bunu diğer projelerden daha da önemsiyorum. Önce insanı yaşatacağız, insanı yaşatmak için de elimizden gelen bütün imkanları seferber edeceğiz. Tabi tüm şehirlerin, ülkemizin ve dünyadaki tüm ülkelerin bir deprem gerçeği var. Ancak biz bunu bir felaket habercisi olarak görmüyoruz. Allah’ın takdiri olan ve bu takdirle gerçekleşen bir deprem gerçeğinin farkında olmak, beraberinde de buna hazır olmak lazım. Nasıl ki yağmur bir doğa olayıdır, Allah’ın rahmetidir, hikmetidir, güne doğar ve batar… Deprem de aynı şekilde hayatımızın bir parçası gibi olmak zorunda. Dolayısıyla biz depremlerin de en uzununun belki 50 saniye sürdüğünü göz önünde bulundurursak, 50 saniyelik zaman dilimi içerisinde anlık karar verebilen ve anında tüm bireyleri çocuk ve yetişkin olmak üzere hepsinin neler yapabileceğinin karar verebileceği bir ortama geçebilmek adına bugün burada gelişmiş deprem simülasyon tırını ziyaret ettik. Sizler de gözlemlediniz, yaklaşık 7 buçuk şiddetinde gerçekleşecek depremde neler olabileceğini tahmin etmek zor. Ancak burada anlık hissettiğimizde çocukların ve yetişkinlerin neler yapması gerektiğini bilmesi lazım. 45-50 saniyelik zaman diliminde bulacağını en yakın hayat boşluğuna yönelip gerekli pozisyonunuzu alıp, beraberinde ailenizle geçmişte yapmış olduğunuz hazırlıkları ve planlamayı hayata geçirmek üzere adımlarınızı atmış olmak zorundasınız. Aksi takdirde örnekleri de incelendiğinde, ölümlerin pek çoğu kaçarken ya da hazırlıksız yakalandığımızda ne yapacağımızı bilemediğimiz için gerçekleştiğini yetkili arkadaşlarımız ifade ediyorlar. Bizler inşallah buna tüm şehrimizi hazırlayabilmek adına ve her an bir deprem olacakmış düşüncesiyle hareket ederek inşallah şehrimizdeki tüm bireyleri bilinçlendireceğiz” diye konuştu.
DOĞAL AFETLER KONUSUNDA ÇOK İYİ YERLERE GELMELİYİZ
Başkan Taban, AFAD ve İNDAK ekiplerine teşekkür ederek sürdürdüğü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben burada özellikle AFAD yetkililerimize teşekkür ediyorum. Ancak daha büyük teşekkürü yine İNDAK yöneticilerimiz başta Varol Bey ve ekibine ediyorum. Çünkü bu işleri gönüllülük sistemiyle yapan, bu işten bir beklentisi olmadan ancak en büyük beklentilerinin vatandaşın bu bilince erişmesi olduğunu düşünen arkadaşlarımız bugün bunun için mücadele veriyorlar. Aynı zamanda benzer şekilde gönüllü sayısını arttırabilmek adına da mücadele veriyorlar. Biz de oluşturacağımız afet eylem planına bu sürece destek verecek gönüllüleri de bulup katarak toplanma merkezlerinden tutun da bu konuda güzel bir eğitim merkezi, yine beraberinde afet esnasındaki çalışmaları yönetebilme kabiliyetini arttırmak adına da adımlarımızı atacağız. Bunu biran önce şehrimize kazandırmak zorundayız. Başta öğrencilerimizi ve yetişkinlerimizi bu merkezlere taşıyarak bu konuda biz çok iyi yerlere gelmeliyiz. Bu işte emeği olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm ilçe halkımızı da bu platforma davet ediyorum.”