iNEGöL’DE iLK HAC TAŞIMACILIĞI NASIL BAŞLADI?

İnegöl’de taşımacılık sektörünü başlatan Düvenci ailesinden Mümin Kınabaş, ailenin taşımacılık sektörüyle tanışma hikâyesini anlattı.

Yayınlama: 21.11.2019
857
A+
A-

İlginç ve bir o kadar da güzel olan hikâyenin, en çarpıcı bölümünü ise İnegöllüler’in otobüslerle ilk kez hacca götürülmesi oluşturuyor. 1962 yılında ilk hac seferlerine başlayan Düvenci otobüsleri, 2004 yılına kadar İnegöllü hacı adaylarını kutsal topraklara taşıdı.

 

DÜVEN PARALARIYLA OTOBÜS ALDI






Ailesinin taşımacılık sektörüne giriş hikâyesini anlatan 55 yaşındaki Mümin Kınabaş, “Aileden İnegöl’e ilk gelen Düvenci Mahmut Kınabaş 1935 yılında Bulgaristan’ın Kırcalı bölgesinin Mestanlı kasabasından Türkiye’ye geldi. Önce Tekirdağ’da sona Bandırma’da daha sonra da ailesiyle birlikte kardeşlerinin yaşadığı İnegöl’e gelir. İnegöl’de Düven imalatına başlar. Yapmış olduğu düvenleri Trakya, Balıkesir, Çanakkale gibi illere götürerek satar.  1950 yılında, bir gün yine düven satmaya Bandırma’ya gider. Düvenlerini satar ve İnegöl’e dönmek için yola koyulur. Bursa’ya varır ve oradan İnegöl’e gelecek arabaya biner. Akşama kadar bekler ve akşam olunca otobüsün sahibi yeterli kadar yolcu olmadığından araçtaki yolcuları da indirir. Yolcuların bir kısmı hanlara konaklara gider bir kısmı ise çayırlarda oturur. Mahmut Kınabaş ise gezintiye çıkar. Galerinin birinde otobüs görür ve almak istediğini söyler.  Pazarlık sonucu fiyatta anlaşılır ve Mahmut Kınabaş kuşağına sarmış olduğu düven paralarını çıkararak Austin marka otobüsü alır. Otobüs galeriden çıkartılır fakat Mahmut Kınabaş şoförlük bilmemektedir. Otobüsü İnegöl’e getirmek için şoför aramaya çıkar. Gezindiği sırada Habil Ağa isimli İnegöllü şoförle karşılaşır. Daha sonra terminalde İnegöl’e gitmek için bekleyenleri de ücretsiz alarak İnegöl’e Çardak Camii’nin yanında düven imalatının olduğu yere gelirler” ifadelerini kullandı.

 

Mümin Kınabaş sözlerine şu şekilde devam etti;

 

OTOBÜS VAR ŞOFÖR YOK

 “Otobüs İnegöl’e gelir fakat ailede bunu sürecek kimse yoktur. Ailenin büyük oğlu askerde, diğer çocuklarda küçük oldukları için, ailenin ortanca çocuğu Mümin Kınabaş eline dört sarı altın verilerek İstanbul’a ehliyet alması için gönderilir. İstanbul’da ehliyetini alan Mümin Kınabaş, İnegöl’e döner ve kardeşlerine de şoförlük öğretir. İnegöl’e Düvenci olarak gelen Mahmut Kınabaş, sonraki yıllarda 5-6 tane daha otobüs alarak, İnegöl- Bursa, İnegöl- İznik, Bozuyük, Yenişehir, İnegöl-Eskişehir gibi yerlere taşımacılık yapmaya başlamış”

 

İNEGÖL’ÜN KARAYOLUYLA İLK HAC SEFERİNİ YAPTILAR

“Yolcu taşımacılığını ilerleten Düvenci ailesi, Hacı İlhan Kınabaş önderliğinde 1962 yılında Suudi Arabistan’a hac seferlerine başlar. Bu seferler İnegöl’ün aynı zamanda ilk hac seferleridir. Hacı adayları Düvenci ailesinin otobüsleriyle konvoy halinde Hacca gider. Bu yolculuk toplamda 3 ay sürer. Seferler o kadar güzel ve başarılı geçer ki Bursa ve diğer ilçelerden de Düvenci Hac kervanına katılımlar olur. Karayoluyla Hac seyahati bu şekilde 1980 darbesine kadar devam eder fakat darbe sonrasında karayoluyla Hac yasaklanır.  1986 yılında yasak kalkar ve 2004 yılına kadar bu hizmet uçağa götürme olarak devam eder. İnegöllü hacı adayları uçaklara düvenci ailesi tarafından taşınır.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş