İnegöl’ün manevi değerleri arasında parıldayan bir yıldız; Kasım Efendi Hazretleri

Yayınlama: 02.01.2024
107
A+
A-

İnegöl, tarih boyunca manevi değerleriyle öne çıkan birçok zatı bağrında barındırmıştır. Bu değerli şahsiyetlerden biri de Fazilet sahibi şeyhlerden ve Ulu Pir Abdülkadir Geylanî Hazretleri’nin torunlarından biri olan Kasım Efendi Hazretleri’dir. Kendi zamanında büyük bir etki bırakan ve manevi mirasıyla İnegöl’e iz bırakan Kasım Efendi Hazretleri, yaşamı ve eserleriyle anılmaya devam ediyor.

941 yılında vefat eden Kasım Efendi Hazretleri, tasavvuf, ahlak ve nasihat konularında derin bilgisiyle tanınmıştır. Hicrî 902 yılında kaleme aldığı “Cevâhiru’l-Ahbar” adlı manzum eseri, günümüzde hala Kasım Efendi Camii’nde muhafaza edilmekte ve ilgi görmektedir. Bu eser, 32 bab üzere tertip edilmiş, içeriğindeki zengin öğütlerle insanların manevi dünyasına ışık tutmaktadır.

Kasım Efendi Hazretleri’nin manevi yolculuğu, Yiğitbaşı Ahmed Efendi Hazretleri’nin halifelerinden İzzeddin Ali Karamanı es-Saruhânî Hazretleri’nden aldığı hilafetle başlamıştır. “Noktacı” lakabıyla anılan Kasım Efendi Hazretleri, bu unvanıyla da tanınmış ve manevi öğretileriyle birçok insanın kalbinde iz bırakmıştır.






Ayrıca, Kasım Efendi Hazretleri’nin halifesi Muhammed Muhyiddin Karahisarî Hazretleri’nin “Araisü’l-Vüsûl” adlı “Usûl-i Aşere” şerhi, onun ilmi yönünü de ortaya koymaktadır. Bu şerh, İnegöl’ün manevi mirasına önemli bir katkı sunmuş ve bölgedeki ilim ve irfan geleneğini güçlendirmiştir.

Kasım Efendi Hazretleri’nin mürşidi olan Ramazan Efendi Hazretleri ise Halvetiye tarikatının seçkin mürşitlerinden biri olup, manevi öğretileriyle öğrencilerine rehberlik etmiştir.

İnegöl, Kasım Efendi Hazretleri gibi manevi değerleriyle dolu bir geçmişe sahip olmanın gururunu yaşarken, onun öğretileriyle günümüzde de aydınlanmaya devam etmektedir. Kasım Efendi Hazretleri’nin yaşamı ve mirası, İnegöl’ün manevi zenginliğini her daim canlı tutmaktadır.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş