İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöllü mobilyacıların hammadde sıkıntılarını ulusal kanallara taşıdı; ‘2020 Yılının sonundan beri bu sorunu üst düzeyde yaşıyoruz’

İTSO ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl Fuarı’nın tanıtılması kapsamında ulusal kanallara konuk oldu. Ulusal kanalların hepsinde özellikle hammadde sıkıntısını dile getiren Başkan Uğurdağ, “5 Nisan’da fuarımızı açacağız. Yurt dışında alım heyeti organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Sözleşmeler, satışlar yapacağız. Hammaddeyi bulamadığımız zaman bu sözleşmeleri nasıl yerine getireceğiz? Çok ciddi bir sorun var. 2020 Yılının sonundan beri bu sorunu üst düzeyde yaşıyoruz” dedi.

Yayınlama: 31.03.2021
556
A+
A-

İTSO ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, ulusal kanallarda verdiği demeçlerdeki satır başları;

 

“5 Nisan’da fuarımızı açacağız. Yurt dışında alım heyeti organizasyonları gerçekleştiriyoruz. Sözleşmeler, satışlar yapacağız. Hammaddeyi bulamadığımız zaman bu sözleşmeleri nasıl yerine getireceğiz? Çok ciddi bir sorun var. 2020 Yılının sonundan beri bu sorunu üst düzeyde yaşıyoruz. Özellikle MDF, sunta, cam gibi ürünlerde çok ciddi termin sıkıntısı yaşıyoruz. Bunu tüm sanayicimiz en derinden hissediyor. Öyle bir noktaya geldik ki, bazı firmalarımız hammadde bulamadıkları için işçilerini tatile gönderdi. Üretim yapamıyorlar, üretim planlamasını yapamıyoruz. İstihdamı da etkilemeye başladı. Bu sorunu biz sorunu muhatap kurumlara, bakanlarımıza ilettik. Hammadde üreten fabrika sahipleri ile toplantılar yaparak aşmaya çalışıyoruz ancak şu ana kadar aşılmış bir durum yok. Özellikle çok stresli bir ortamdayız. Fuara hazırlanıyoruz, ihracat sözleşmelerimizi yerine getiremiyoruz, sözlerimizi tutamıyoruz, termin sürelerimiz çok uzun tutuluyor.






 

Özellikle hammaddede sunta ve MDF’de yerli hammadde kullanıyoruz. Kimyasal ürün çok az miktarda dışarıdan geliyor. Böyle olmasına rağmen çok sıkıntılar yaşıyoruz. Yetkililere buradan ben tekrar duyurmak istiyorum. Böyle ciddi bir sorunla karşı karşıya mobilya sektörü. İnşallah bu sorunu aşarız. Aşamazsak üretim planlaması ve ihracatımızı gerçekleştirememiş duruma geleceğiz. Bu bizim için çok kötü bir şey. Vermiş olduğumuz sözleri, tutamaz hale geleceğiz. Bu dünyaya açılan bir sektör için ciddi bir sorun.

 

Hammadde dışarıya ihraç ediliyor. Kimseye dışarıya ihraç etme diyemezsiniz ancak bir MDF’nin ham şekilde ihraç edilmesi ile mamul ürün haline getirilerek ihraç edilmesi çok farklı şeyler. Katma değerli ürün ihraç etmiş oluruz. MDF’yi 25 dolara yurt dışına satabiliriz ama mobilya haline getirdiğimizde bin dolara, 2 bin dolara satma imkanına sahip oluruz. Bu noktada biz hammadde üreticilerinden özellikle rica ediyoruz; iç piyasaya 10-15 günlük üretimlerini versinler, bizleri rahatlatsınlar.

 

Fuarımıza dünyanın 90 ülkesinden bine yakın yurt dışı ziyaretçisi getiriyoruz. Rezervasyonlarımızı yaptık bu konuda. Bu bizim 43. fuarımızı. Çok tecrübeli bir fuar şirketiyiz. Özellikle yurt dışı organizasyonlarını önemsiyoruz. Nisan Fuarı’nı EXPO Fuarı olarak düzenliyoruz. Aslında iç piyasa yönelik bir fuardı. Peki bunu neden böyle yaptık; çünkü ihracat yapmalıyız. Bu manada 5 Nisan’da İnegöl Mobilya Fuarı’nda 90 değişik ülkeden binin üzerinde ziyaretçi ağırlayacağız.

 

Yurt içi profesyonel ziyaretçimizde 5 Nisan’da İnegöl’de olacak. Genel anlamda baktığımız zaman 20-25 bin kişiyi İnegöl’de ağırlamış olacağız. Böylelikle dünya mobilya sektörünü İnegöl’de buluşturmuş olacağız. 2021’in ilk mobilya fuarı, ilk canlı fuar. Tecrübeliyiz bu konuda.

 

Sağlık bakanlığımızın önerdiği bütün kuralları biz fuar alanımızda uyguluyoruz. HES kodu uygulaması, ateş ölçerlerimiz ve içerideki hijyen ortamı sağlanıyor. Maske mesafe kurallarına da çok ciddi bir şekilde riayet gösteriyoruz.  Geçen seneki fuarda hiçbir sorun yaşamadık Allah’a şükürler olsun. Bu sene de yapacağımız fuarda hiçbir sorun yaşamamayı ümit ediyoruz. Bütün tedbirlerimizi aldık. Herkes gönül rahatlığı ile fuara gelebilir.

 

Periyodik dönemde son 7-8 aydır çok ciddi şekilde hammadde fiyatları artış gösteriyor. Bu mamul ürüne de yansıyor. Bu manada baktığınız zaman mobilyada başta sünger olmak üzere, MDF, cam, ayna %80 – %90 seviyesinde bir fiyat değişikliği ile karşı karşıya kaldık. Girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Biz aynı şekilde fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Karımızdan feragat etmeye çalışıyoruz. Artık karımız da kalmadı. Bu manada stabil bir ortam sağlanamadı. Ekonomi çalkantılı bir şekilde devam ediyor. En önemlisi hammadde bulamadığımızdan dolayı üretim planlaması yapamıyoruz. Üretim planlaması yapamayan bir işletme, hiçbir şekilde karlı pozisyona düşemez. Bu sıkıntılar ciddi bir şekilde baş gösterdi ancak biz bunlarla mücadele ederiz. Sektörümüz dinamik sektör. Sanayicimiz genç, dimaik bir sanayiciye sahibiz. İnşallah bu organizasyonlarla verimimizi arttırarak, ihracatımızı ve üretimimizi ciddi çekilde arttırmayı planlıyoruz. İstihdam dostu bir sektörüz. İstihdamımızı arttırmaya çalışıyoruz. İnegöl’ümüzde işsizlik sorunu zaten yok. Kalifiye eleman sıkıtımız var. Bu bağlamda bu organizasyonları yaparak, İnegöl sanayisi 698 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye’nin 10, büyük ekonomisi halindeyiz şu an. 1 milyar 572 milyon dolar dış ticaret hacmine ulaşan bir şehir”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş