KÖY FIRINLARINDA BAYRAM HAZIRLIĞI

Bursa’nın İnegöl bağlı kırsal mahallelerinde bayram hazırladı başladı. Köy ekmeği ile ismi anılan kırsal mahallelerden biri olan Çitli’de, kadınlar bayrama az bir süre kala fırınlarda köy ekmeği pişiriyor.

Yayınlama: 02.06.2019
989
A+
A-

 

İnegöl’e bağlı Çitli Mahallesi’nde Bayram hazırlıkları devam ediyor. Çitli Mahallesi’ne özgü olan meşhur köy ekmekleri, Bayram hazırlıkları kapsamında pişirilmeye başladı.

 






KÖY EKMEĞİNİN YAPILIŞI

Ekmeğin yapılışı ile ilgili bilgi veren Emine Uçak, “İlk akşamdan maya yaparız. Sabah kadar o kabarır. Un atar yoğururuz, o iki saat içerisinde yeniden kabarır. Biraz biraz koparıp koyarız. Biraz bekleyip, fırınımızı yakarız. Fırınımızı yaktıktan sonra, çekecek ile fırını çekeriz. Süpürge ile süpürürüz. Ondan sonra köy ekmeğini bırakırız. 1-2 saat içerisinde köy ekmeğini çıkarırız. Eve getirip yerleştiririz güzelce. Müsait olduğumuz zaman övün yemeğimizde yeriz” dedi.

 

BAYRAM EKMEKLERİMİZ MEŞHURDUR

Çitli Kötü’nün bayram ekmeklerinin meşhur olduğunu ifade eden Emine Uçak, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Bizim bayram ekmeklerimiz meşhurdur. Bayram ekmeklerimizi cevizleriz, koparıp içlerini yayarız. Onu güzelce dürüp katlarız. Üstünü yoğurtlayıp susamlarız. Sonra fırına öyle veririz. Fırından çıkardıktan sonra bayramlarda gelen misafirlere ikram ederiz”

 

KÖY EKMEĞİ KARNI TOK TUTAR

Bir başka mahalle sakini Şevkiye Uçak ise, “Köy ekmeği daha iyi, karnı tok tutar. Her şeye iyi olur. İnegöl ekmeği çabucak geçiyor” dedi.

 

MEŞHUR EKMEK ARİFE GÜNLERİ YAPILIYOR

Konu ile ilgili son olarak açıklamalarda bulunan Mehmet Öztürk, “Şehir içinde yapılan ekmeğe göre daha sağlıklı olması ve daha çok içinde madde olup daha çok doyurucu olması bizdeki amaç budur yani. Biz de Bayram öncesinde arife günleri köyde herkes birbirlerinin fırında köy ekmeklerini yaparlar bu şekilde. Dolayısıyla Bayram günü köydeki bakkallarımızda kesinlikle şehirden gelen ekmekler satılmaz. Köy ekmeği tadının hiçbri şekilde şehir fırınlarında bulunamaz. Köy ekmeğinden alınan haz, tat hiçbir şekilde bulunamadığı için de bu konuda çok büyük bir eğilim var” dedi.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş