Mobilya ihracatında ABD ve Çin’e yüksek oranlı artış

Temmuzda 512 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründe Çin’e yüzde 832 ve Amerika Birleşik Devletlerine yüzde 96 oranlı ihracat artışları yaşandı.

Yayınlama: 11.08.2020
483
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ İhracatçı Birlikleri verilerine göre, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektöründe temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,26 artışla 512 milyon 398 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

 

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, geçen ay ki performansıyla en çok ihracat yapan sektör sıralamasında 10’uncu sırada yer aldı.






 

Sektör ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,85’lik azalışa rağmen 3 milyar dolarlık ihracata imza attı.

 

– ÇİN VE ABD’YE YÜKSEK ORANLI ARTIŞ

Söz konusu sektörde geçen ay, en çok ihracat ana pazar Irak’a yapıldı.

 

Irak’a, mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı temmuz ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,56 artışla 83 milyon 338 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Irak’a ocak-temmuz döneminde yapılan ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,88 azalışla 458 milyon 301 bin dolara ulaştı.

 

Irak’ı, yüzde yaklaşık 14 artış ve 28 milyon 854 bin dolarlık ihracatla İsrail takip etti. İsrail’e yılın 7 ayında yapılan dış satım da yüzde 8,43 yükselişle 179 milyon 835 bin dolara çıktı.

 

Bu sektörde en çok ihracat yapılan üçüncü ülke ise ABD oldu.

 

ABD’ye geçen ay gerçekleştirilen mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 96,39 artışla 27 milyon 187 bin dolar olarak kayıtlara geçti. ABD’ye ocak-temmuz dönemindeki dış satım da yüzde 59,16 yükselişle 125 milyon 764 bin dolar oldu.

 

ABD’yi yüzde 6’lık artış ve 21 milyon 303 bin dolarla Suudi Arabistan, yüzde 16’lık yükseliş ve 20 milyon 652 bin dolarla Libya, yüzde 24 azalış ve 20 milyon 325 bin dolarla İran, yüzde 20 artış ve 20 milyon 314 bin dolarla Almanya izledi.

 

Çin’e temmuzda yapılan mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ise yüzde 832 artışla 12 milyon 44 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Ocak-temmuz döneminde Çin’e bu sektörde yapılan dış satım ise yüzde 117 yükselişle 47 milyon 423 bin dolara ulaştı.

 

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan  İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Dünyada yaşanan pandemi süreci ile birlikte Nisan ve Mayıs aylarında yavaşlayan ihracar rakamlarımız, Haziran,Temmuz ve Ağustos ayında artarak devam etmektedir. Komşu ülkelerde kapıların açılması ile birlikte mobilya ihracatımız geçen yılı rakam olarak geçmiş, bazı aylarda geride kalmış. 3 milyar dolarlık Temmuz ayı itibariyle ihracat rakamlarımız geçen yılı aştı. Bu konuda ihracatçılar birliğimize, hem esnaf ve sanatkarımıza, sanayicimize pandemi sürecinde ki arayışlarından dolayı tebrik ediyorum. Ürünlerimizi pazarlayıp, dünyaya tanıtmalarından dolayı her sene olduğu gibi ihracat rakamları bu senede artmakta. Bu arada Çin ve ABD artıştan en fazla pay alan ülkeler olmuş. Türkiye genelinde tüm mobilyacı arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Milli bir ürün üretiyoruz, bu milli ürünü dünyaya pazarlamak, satmak bir zaman alıyordu. Bundan sonra daha kolay olacağını düşünüyorum. Artık Türk Mobilyası kavramı oluştu. Bu kavramı korumak gerekir. Kaliteli ürünler üretip, ihracat etmek gerekir. Bunun arkasında bütün ülkemizin olduğu gibi bizde takipçisiyiz. Şimdiden 4 aylık dilimde Türkiye rekoru kırarız diye düşünüyorum” dedi.

 

HABER: KADİR İNCİ



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş